The Rescue: драматичното спасяване на 12 момчета от наводнена пещера в Тайланд

The Rescue: драматичното спасяване на 12 момчета от наводнена пещера в Тайланд

© National GeographicЕдна от хитовите продукции, които предлага стрийминг платформата Disney+, е The Rescue от каталога на National Geographic. Документалният филм припомня в подробности историята, която порази целия свят през 2018 г., за дръзкото спасяване на дванадесет момчета от отбор по футбол и техния треньор от дълбините на наводнена пещера в Северен Тайланд от двама британски водолази.


Първоначалният план на групата е бил да поразгледа пещерата за около час. Но проливните дъждове наводнили тунелите и ги хванали в капан. Момчетата и треньорът се оказали блокирани в дългата 10 км пещера Там Луанг-Хун Нам Нанг Нон без храна, а вода са пили от стичащите се по сталактитите капки. Те прекараха там повече от две седмици.


По време на опитите за изваждането им загива един от тайландските водолази, участвали в първоначалната операция.
The Rescue хвърля светлина върху високорисковия свят на пещерното гмуркане, удивителната смелост и състрадание на спасителите и споделената човечност на международната общност, която тогава се обедини, за да спаси момчетата. А "Дневник" получи възможност да зададе няколко въпроса на двамата британски водолази - Ричард Стантън и Джон Волантен, които се гмурнаха в дълбините на пещерата, за да извадят децата и треньора им от водния капан.


The Rescue: драматичното спасяване на 12 момчета от наводнена пещера в Тайланд

© National Geographic


Как се запазва самообладание в една толкова рискова ситуация с такъв висок залог? И какво ви помогна най-много, за да се справите с нея?


Стантън: Първоначално ние се гмуркахме в пещери за удоволствие, това беше хоби за нас. След това станахме част от спасителен екип, за да допринесем с нещо за обществото. Всъщност гмуркането при нулева видимост в тесни, труднопроходими места беше това, което правехме вечерно време или през почивките си. Така че крачката към тази изключителна трудна ситуация, която беше толкова специфична, не беше чак толкова голяма, просто знаехме, че трябва да приложим в максимална степен всичко онова, което бяхме научили и практикували дотогава.


Волантен: Точно така. Всичко е практика, практика, практика. Това е начинът да се чувстваш в своята си среда и да останеш спокоен. Възможно е по-малко опитни гмуркачи да успеят да се справят с плуването в тъмнината, но дали ще са в състояние да бъдат полезни вече от другата страна, когато предприемат самата спасителна операция? Защото е достатъчно изтощително дори само да си под водата при тези трудни условия, в онази дупка. Ако нямаш опит, няма да можеш да бъдеш продуктивен член на спасителния екип. Докато ние с течение на времето бяхме тренирали натрупване на все по-сложни задачи, което ни позволи да запазим в добро състояние способността си за преценка, за да може да ни се вярва в такава сложна ситуация и да можем да имаме достатъчно останал мисловен капацитет за взимане на решения.


Рик Стантън се подготвя за гмуркане

Рик Стантън се подготвя за гмуркане


Ако в тази кошмарна ситуация бяха попаднали възрастни хора, а не деца, щеше ли да бъде по-лесно спасяването им, или точно обратното?


Стантън: Интересен въпрос. Със сигурност децата бяха по-лесни за изваждане от пещерата от физическа гледна точка, защото те не тежат толкова много. С възрастни щеше да се наложи да изхабим много повече енергия, за да ги извлечем от мястото. Иначе нямаше да има голяма разлика и това се доказа, когато трябваше да вадим от водата няколко възрастни работници, които изпомпваха вода, защото възрастните хора също изпадат в паника.


Уравновесеността на възрастните в такива ситуации невинаги помага. Когато намерихме децата, те бяха много спокойни. Не съм сигурен дали всичко щеше да е различно, ако бяха възрастни, защото децата е по-вероятно да се вслушат в теб, в големите, които са с тях, както в случая беше техният треньор, който им казваше да останат спокойни. Докато възрастните може да се опитат да направят повече неща, които на самите тях им хрумнат, и потенциално да се вкарат в паника. А децата, които бяха хванати в капана на пещерата, бяха достатъчно спокойни и беше много лесно да се справим с тях.


Имаше ли и доза късмет в успешния завършек на операцията, или всичко е плод на правилна преценка и точно изпълнение на плана?


Стантън: На първо място тези деца са имали ужасно лош късмет да бъдат заклещени в тази пещера. Аз посетих мястото отново година по-късно и тя беше започнала да се изпълва с вода цели два месеца след датата, в която момчетата бяха хванати в капан. Така че те просто са имали страхотен малшанс с времето.


The Rescue: драматичното спасяване на 12 момчета от наводнена пещера в Тайланд

© National Geographic


А по отношение на плана - той беше много прецизно изпипан. Бяхме минали през всеки детайл, за който трябваше да се помисли, приложихме всички процедури, които изискваше ситуацията. Екипировката ни беше внимателно подбрана и свърши работата, която очаквахме. И всичко това доведе до крайния успех.


Не можеш да контролираш всичко, има фактори, които са извън контрола ти, но оттам нататък можеш да използваш способността си да взимаш точните решения.


Трейлърът на The Rescue

Филмът The Rescue е наличен във видеострийминг платформата Disney+, която от 14 юни вече е достъпна и за България.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK