Броят на непрeдизвиканите нападения от акули е намалял през миналата година

По крайбрежието на Флорида има най-много непредизвикани нападения от акули през миналата година

© Дневник

По крайбрежието на Флорида има най-много непредизвикани нападения от акули през миналата годинаБроят на непрeдизвиканите нападения от акули по света през 2022 г. е бил най-ниският за последните десет години, предаде ДПА, като цитира данни на университета във Флорида, който води статистика.


Миналата година са регистрирани 57 непровокирани ухапвания. Пет от тези атаки са били смъртоносни, което е с четири по-малко спрямо 2021 г. и с пет спрямо 2020 г.


Повечето от нападенията са извършени в САЩ - 41, включително 16 само във Флорида, както и в Австралия, където са регистрирани девет.
Броят на непредизвиканите атаки е бил доста под средната годишна стойност от 74 от 2013 г. насам. Намаляването на ухапванията през 2020 г. вероятно се дължи на свързаните с пандемията от КОВИД-19 ограничения за пътуване и затварянето на плажове.


"Броят на акулите в световните океани е намалял, което може също да е допринесло, казва Гавин Нейлър, директор на Програмата за изследване на акулите към Природонаучния музей във Флорида. Вероятно смъртните случаи са по-малко, защото някои райони наскоро въведоха строги протоколи за безопасност на плажа, особено в Австралия."


Потвърдени са 32 "непредизвикани" ухапвания през 2022 г., които са се случили, когато човек е в контакт с акула.
Рискът от ухапване остава изключително нисък, като се вземе предвид броят на хората, участващи във водни дейности, обясняват от университета.


Центрове за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ изчисляват, че 236 000 души умират в резултат на удавяне всяка година в страната. Само един смъртен случай от непредизвикано ухапване от акула е регистрирано там през 2022 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK