Елементи от стълбите на Айфеловата кула се продават на търг във Франция

Последният път 3-метров фрагмент от вита стълба беше продаден на търг за 274.5 хиляди евро при приблизителна първоначална оценка 30-40 хиляди евро.

© iStock

Последният път 3-метров фрагмент от вита стълба беше продаден на търг за 274.5 хиляди евро при приблизителна първоначална оценка 30-40 хиляди евро.Фрагмент от вита стълба, направена в края на XIX век за Айфеловата кула, ще бъде предложен на търг от френската аукционна къща "Агют", предаде ТАСС, като цитира уебсайта на продавача.


Наддаването е насрочено за 23 март.


Айфеловата кула отваря терасата си за партита
Айфеловата кула отваря терасата си за партита


Според описанието лотът включва "32 чугунени елемента, боядисани в бутилковозелено", по-специално шест стъпала, както и части и подпори за тях.
Досега те са съхранявани в парижкия апартамент на интериорния дизайнер и декоратор Жак Гарсия.
Първоначалната оценка на лота е между 4000 до 6000 евро. Базирайки се на резултатите от други търгове, прогнозите са, че ще бъде достигната доста по-висока цена.


Последният път 3-метров фрагмент от вита стълба, разположен между втория и третия етаж на Айфеловата кула, беше продаден на търг за 274.5 хиляди евро при приблизителна първоначална оценка 30-40 хиляди евро.


Снимка на деня: Оригинална стълба от Айфеловата кула отива на търг
Снимка на деня: Оригинална стълба от Айфеловата кула отива на търг

Демонтирано през 1983 г., витото стълбище е разрязано на 24 парчета с височина от два до девет метра заради монтажа на асансьори. През същата година 20 от тях са продадени на търг. Днес те са част от най-престижни колекции по целия свят, като някои от тях се предлагат за продажба от време на време.


Постигнатата цена от 274.5 хил. евро е доста под рекордната за такъв лот, отбелязва ТАСС. От сайта "Аркюриал" става ясно, че през ноември 2016 г. друго парче от стълбището, високо 2.6 метра, е продадено за рекордните 523.8 хиляди евро, като първоначално определената цена е 40-50 хиляди евро.


Един от основните символи на Париж - Айфеловата кула, е издигната за Световното изложение през 1889 г., на което Франция се стреми да покаже техническите си постижения. Тя е една от най-разпознаваемите забележителности на френската столица. Всяка година е посещавана от около 7 милиона туристи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK