Мария Силвестър: Една голяма илюзия е, че живеем в свобода (видео)

Симеон Марков, Мария Силвестър и Калин Серапионов в галерия "Структура".

© Даниел Ненчев

Симеон Марков, Мария Силвестър и Калин Серапионов в галерия "Структура".Една голяма илюзия е, че живеем свобода. Колкото повече информация идва до нас, ние си мислим, че сме свободни, но не сме". Това казва Мария Силвестър по повод видеоинстлацаията "МО!", която събира репортажи от началото на нейната кариера.


Докато работи за вече несъществуващите телевизии ТV7 и ТV2, тя излиза на улицата и започва серия от репортажи, в които интервюира отхвърлените и отхвърляните. Те са събрани под името "МО!" в галерия "Структура" и могат да бъдат видени до 2 април.


Видеоинсталацията е съставена от 3 отделни прожекции с общ звуков дизайн от Ангел Симитчиев, изграден единствено от манипулирания оригинален звук. Заглавието идва от един от най-известните репортажи на Силвестър, в който човек преминава през кадъра, прекъсва интервюто и вбесен казва по средата му: "МО!".


"Никога не разбрахме какво е МО! и то стана символ на тези ситуации в живота - абсурдните. Без обяснение. Без логика. МО! или каквото и да е било".

Репортажите на Мария се разполагат на границата между журналистическото, художественото и политическото.
"Хората, с които разговаряше Мария са алтернатива на това, което всички ние искаме да кажем, но не можем да го направим", казва Симеон Марков. Художникът Калин Серапионов допълва: "Преди можеше да се правят такива репортажи, но сега не, защото всеки ти прави забележка".


Видеоинсталацията предлага нов прочит на репортажите, анализира употребата им в социалните мрежи и платформите за видео споделяне днес, извън контекста на телевизията, поставяйки ги в галерийна ситуация.

"Липсва ми концептуалното говорене днес. Липсват ми големите лица от едно време, които като заговорят и ти млъквач. Наблюдавам дефицит на хора с достойноство", казва Мария Силвестър.


Повече можете да чуете във видеото.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK