Ирландската звезда Уна Дохърти представя най-новия си спектакъл на ONE DANCE WEEK 2023

Дохърти е наградена със Сребърен лъв от Венецианското биенале през 2021 г.

© One Dance Week

Дохърти е наградена със Сребърен лъв от Венецианското биенале през 2021 г.Ирландската сензация Уна Дохърти, наградена от Венецианското биенале със Сребърен лъв през 2021 г., гостува в Пловдив с новата си творба NAVY BLUE. Спектакълът, копродукция на Big Pulse Dance Alliance, включва оригинална музика от Jamie xx и Сергей Рахманинов и ще бъде представен на 19 май в Дом на културата "Борис Христов".


Хореографът Марко да Силва Ферейра представя новия си спектакъл на ONE DANCE WEEK 2023
Хореографът Марко да Силва Ферейра представя новия си спектакъл на ONE DANCE WEEK 2023


NAVY BLUE


Танцьорите в спектакъла са облечени в работнически униформи, движат се под музиката на Рахманинов и на Jamie xx, минавайки през различни настроения - тревога, болка, отчуждение, копнеж, решителност, ентусиазъм. Обгръща ги тъмнината на нощта или самият потискащ безкрай на Вселената. Мрачна синева, но с лъч надежда. Потискащ алгоритъм на незначителността, но с възможност за бягство. Така организаторите представят спектакъла на Дохърти.


Чрез пърформанса си тя задава различни въпроси: Какъв е смисълът на танца? Какъв е смисълът на всичко изобщо? Имат ли значение действията и думите ни, щом животът, както го измерваме и възприемаме, е само прашинка от величието на Космоса?
Обявена за звезда на съвременната танцова сцена с първите си солови спектакли за бруталната красота на Белфаст, работническата експлоатация, сексуалността и религията, Уна Дохърти достига най-големите сцени в света с трудните теми, а през 2021-а печели престижния Сребърен лъв за най-добър млад артист на Венецианското биенале за танц. NAVY BLUE е нейната нова и най-мащабна творба.


В работата си Дохърти засяга множество обществени проблеми и достига до хора, които по принцип не биха отишли на театър

© One Dance Week

В работата си Дохърти засяга множество обществени проблеми и достига до хора, които по принцип не биха отишли на театър


УНА ДОХЪРТИ


Уна Дохърти е родена на 22.05.1986 в Лондон, а през 1996-а се премества в Белфаст, Северна Ирландия. Учи в колежа "Сейнт Луис" в Белфаст, Лондонското училище за съвременен танц, Университета на Ълстър и консерваторията LABAN в London. Завършва бакалавърска степен с отличие и записва следдипломна квалификация по съвременен танц.


Специфичната и въздействаща хореография на Уна Дохърти предизвиква международно внимание, печелейки множество награди, възторжени рецензии и престижни артистични възможности в страната и чужбина. Тя създава интензивни творби, които апелират за обществена промяна. Уна изгражда спектър от артистични взаимодействия на местно и международно ниво, включително с известния музикант Jamie XX в I don't know (2019) и хип-хоп дуета The Rubberbandits (2017 - 2019).


Със солото HOPE HUNT AND THE ASCENSION INTO LAZARUS (2015) тя печели наградата за най-добър изпълнител на Tiger Dublin Fringe Festival през 2016-а, както и приза Total Theatre Dance Award на фестивала Edinburgh Fringe през 2017-а. През същата година печели първите награди във вота на публиката и на журито на Reconnaissance Grenoble.


Уна Дохърти е избрана за един от 10-те най-добри ирландски артисти за 2017-а от Irish Times. През същата година създава своята първа групова творба - HARD TO BE SOFT - A BELFAST PRAYER, която впоследствие е избрана за №1 в Обединеното кралство от "Гардиън" за 2019-а година.


Дохърти е сред селектираните артисти на Aerowaves 2017, артист на Prime Cut Productions REVEAL и на The MAC Theatre Belfast (2016-2017), асоцииран артист в театър Maison de la Danse в Лион, Франция (2017-2018), асоцииран артист в Центъра по изкуства La Briqueterie във Витри сюр Сен, Франция (2017 - 2019), както и артист-резидент на Дъблинския танцов фестивал (2020 - 2022).


Европейски съюз на танца
Европейски съюз на танца

"Интересите, страстите и изключителните инстинкти на Дохърти никога не са се нагаждали към утвърдения танцов свят. Вдъхновена от клубната култура и "неформалните" танци, Дохърти усъвършенства майсторството си чрез проби и грешки, а подходът ѝ е нестандартен, креативен, суров и смел. Важното в нейната работа е, че тя достига и говори на много хора, които обикновено не биха дошли в театъра. Тази награда ще напомни на света, че няма един-единствен начин да станеш велик артист. Изкуството се крие във вас и винаги ще излезе навън", пише за нея Уейн Макгрегър, когато Дохърти печели Сребърен лъв на Венецианското биенале през 2021 г.


Билети за спектакъла NAVY BLUE можете да намерите тук.


Танцьорите са облечени в работнически униформи, движат се под музиката на Рахманинов и на Jamie xx, минавайки през различни настроения

© One Dance Week

Танцьорите са облечени в работнически униформи, движат се под музиката на Рахманинов и на Jamie xx, минавайки през различни настроения


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK