Специални прожекции: късите филми, които могат да се гледат на голям екран през май

"Кинематограф" представя пет от най-добрите съвременни български заглавия, които са акценти на тематичните прожекции с дискусии през май

© Кинематограф

"Кинематограф" представя пет от най-добрите съвременни български заглавия, които са акценти на тематичните прожекции с дискусии през май

И през месец май ни очакват страхотни филми, част от програмата на най-голямата платформа за късометражно кино в България. Представяме ви пет от най-добрите съвременни български заглавия, които са акценти на тематичните прожекции с дискусии, организирани от "Кинематограф". Това са "Лека нощ, Лили", "Откъснати", "Прочути-непознати", "Празник" и "Под един покрив". Датите, на които ще можете да ги видите са 10, 17 и 31 май. Местата на събитията са ограничени, така че не се колебайте и си вземете билети отсега.


В нова поредица "Дневник" представя поканите на "Кинематограф" за гледане на къси филми, както накратко ги нарекохме. Вижте селекцията от пет филма за месец май. Текстовете за представянето им са на "Кинематограф".


Първият филм, който представяме, е "Лека нощ, Лили" (2021) на режисьора Петър Вълчев, който ще бъде и специален гост в предвидената дискусия след прожекциите. Неговата лента е поетична и чувствена интроспекция, която изследва ефирните и философски преплетени тъкани на времето, паметта и любовта. Една самотна и възрастна жена тръгва по следите на отминалия живот в опит да го обхване и осмисли. Но дали радостта от миналото ще ѝ помогне да се пребори с черната дупка на ежедневието? Филмът е част от селекцията "Късо кино: истории от края на света".




Къде: Cine Grand
Кога: 10 май, 20:00 ч.


Кадър от филма "Лека нощ, Лили"

© Кинематограф

Кадър от филма "Лека нощ, Лили"


"Откъснати" (2021) е филм на режисьора Стефани Дойчинова, който е българското късометражно предложение за номинация за "Оскар" през 2022 г. Сюжетът се завърта около възрастни мъж и жена, които живеят сами в отдалечена от града ферма, където дъщеря им Калина ги посещава с новото си семейство за първи път от три година насам. Това е история за непредвидимите последствия на езиковата бариера, липсата на комуникация и често сложните семейни взаимоотношения. Една среща, която предприема неочакван обрат. Отново включен в селекцията "Късо кино: истории от края на света".


Къде: Cine Grand
Кога: 10 май, 20:00 ч.


Кадър от филма "Откъснати"

© Кинематограф

Кадър от филма "Откъснати"


"Прочути - непознати" (2023) е проект на бургаския режисьор Тодор Тодоров за създаването на серия от документални филми за големи, но не толкова познати български творци, писатели, учени и дейци. В този епизод, посветен на българския живописец от средата на миналия век Генко Генков, участват актрисата и режисьор Боряна Пунчева, художникът и директор на Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски" - Георги Динев, изкуствоведът и уредник на Софийска художествена галерия Красимир Илиев и художникът Илиан Урумов. Под формата на интервю с тях, филмът ни разхожда из ексцентричното житие на художника Генко Генков и представя голяма част от най-знаковите му творби. Филмът участва в програмата на "Кинематограф", озаглавена "Изкуства: документално и късо кино". Гост за дискусия на събитието ще бъде актрисата и режисьор Боряна Пунчева.


Къде: Клуб на пътешественика
Кога: 17 май, 20:00 ч.


Кадър от филма "Прочути - непознати"

© Кинематограф

Кадър от филма "Прочути - непознати"


"Празник" (2021) е късометражна лента на режисьора и сценарист Антония Милчева, която ще участва в предвидената за вечерта дискусия. Със страхотен пиперлив хумор и изтънчена кинематография филмът поставя любопитни въпроси в навечерието на една Нова година, която неочаквано събира група от приятели. Всеки от тях е обсебен от собствените си демони и поради това неспособен да съзре емоционалната буря, развихряща се в останалите. Между тях се заплита тънка психологическа игра, която заплашва празничната вечер да се превърне в кошмар. Филмът е с номинация на "София филм фест" и редица други международни фестивали. "Празник" ще бъде с премиерно излъчване за сцената на "Кинематограф" и част от селекцията "Късо кино: квартални истории".


Къде: Cine Grand
Кога: 31 май, 20:00 ч.


Кадър от филма "Празник"

© Кинематограф

Кадър от филма "Празник"


"Под един покрив" (2020) е филм на режисьора Симеон Цончев и сценариста Христос Захаракис. Историята ни запознава с грък, който живее в България и не се свени всяка вечер да свири на своето бузуки, без да се съобразява с часа и съня на съседа от долния етаж. Това са двама мъже, които живеят самотно и намират утеха в собствените си светове. Прекрасна ситуация за разразяването на скандал. Съдбата, разбира се, е подготвила изненада и за двамата. Филмът е с номинация на "София филм фест", както и на други престижни фестивали. Това е второто премиерно заглавие, което ще бъде представено в селекцията "Късо кино: квартални истории", където режисьорът Симеон Цончев ще бъде гост в предвидената дискусия с публиката.


Къде: Cine Grand
Кога: 31 май, 20:00 ч.


Кадър от филма "Под един покрив"

© Кинематограф

Кадър от филма "Под един покрив"


Пълна програма и билети можете да намерите тук.


Проектът се осъществява с подкрепата на Столична община