Виртуален разговор с оцелели от "Белене" вече е възможен с помощта на изкуствен интелект

За цялото съществуване на комунистическия лагер "Белене" през него са преминали над 15 000 души

© www.bgspomen.com

За цялото съществуване на комунистическия лагер "Белене" през него са преминали над 15 000 душиВсеки може да поговори с оцелял от комунистически трудов лагер, да се разходи из лагера в Белене онлайн или да се включи в реален тур на място. Това вече е възможно благодарение на програмата "Истории от Белене", реализирана от фондация "Софийска платформа".


За цялото съществуване на комунистическия лагер "Белене" през него са преминали над 15 000 души. Фондация "Софийска платформа" реши да срещне с няколко от тях широката общественост, за да разкажат те какво е да си сред най-непримиримите противници на комунистическия режим. Зад тази идея стоят представителни социологически данни за масово непознаване на най-близкото ни минало сред най-младите - 16-40-годишните. За да достигне до тях, фондацията създаде платформата belene.camp.


На сайта посетителите могат да поговорят с шестима оцелели от комунистическите трудови лагери. Това се случва благодарение на стотици часове видеозаписи и изкуствен интелект, който превежда историите от миналото на езика на настоящето.


"До последно са ни подслушвали": Цветана, последната оцеляла жена от лагерите в Босна и Белене
"До последно са ни подслушвали": Цветана, последната оцеляла жена от лагерите в Босна и БеленеОтделно виртуален тур позволява на всеки потребител да се разходи и да разгледа ключови обекти, свързани с живота на лагеристите, на островите от Беленския архипелаг. Много скоро ще бъде достъпна и още една функционалност на belene.camp, а именно запазване на реален тур с гид на място.


Фондация "Софийска платформа" вече 10 години осъществява образователни формати в Белене с помощта на местната общност в лицето на отец Паоло Кортези, Михаил Маринов от фондация "Остров Белене" и Община Белене. От 2018 г. фондация "Софийска платформа" организира и ежегодно 5-дневно лятно училище по история на близкото минало за 20 ученици и студенти от цялата страна.


Програмата "Истории от Белене" цели да съхрани паметта за тоталитарния комунистически режим и в частност - за лагера в Белене, и да допринесе за увеличаване на интереса към историята на близкото минало.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK