Късометражният филм "Празник" с награда "Васил Гендов" ще има специална прожекция

Кадър от филма "Празник".

© Кинематограф

Кадър от филма "Празник".Може би не всички са почитатели на празниците, но едно нещо не може да им се отрече - те предоставят възможност за широк спектър от непредвидими и любопитни междуличностни ситуации. Именно в такива се оказват героите от филма "Празник" (2021) на режисьора и сценарист Антония Милчева. С деликатен, но пиперлив хумор, фино психологическо усещане и изтънчена кинематография, филмът ни въвлича в заплетените взаимоотношения на група приятели, които неочаквано се събират в навечерието на една Нова година.


След множество международни и български номинации, включително и на "Златна роза", този месец лентата спечели приза за най-добър късометражен филм на наградите на Съюза на българските филмови дейци "Васил Гендов" за 2023 година. Едно заглавие, което неслучайно е подбрано от редакторския екип на "Кинематограф" за предстоящите в няколко града събития под мотото "Късо кино: квартални истории".


"Празник" спечели приза за най-добър късометражен филм на наградите на Съюза на българските филмови дейци "Васил Гендов" за 2023 година.

© Кинематограф

"Празник" спечели приза за най-добър късометражен филм на наградите на Съюза на българските филмови дейци "Васил Гендов" за 2023 година.
Историята на филма ни запознава с Лина (Лилия Косева), която разбира, че нейните усилия да се сближи за пореден път с бившия ѝ приятел са напразни. Тя решава навръх Нова година да си остане сама вкъщи без да подозира, че съквартирантката ѝ е поканила на гости дългогодишни техни приятели. Въпреки че са заедно обаче, всеки от тях е дълбоко потънал в собствените си надежди, страхове и разбирания за света, а сблъсъкът е неизбежен. Празничната вечер се задава в каскада от емоции, която може да се разиграе само в рамките на специфичната приятелска интимност, защото празникът е огледало. Той е време-пространство, в което човек излиза от ежедневието си, за да се срещне със своите близки, но и със себе си.


Всеобщо предубеждение е, че по време на празник задължително трябва да е весело и хората да се забавлява, което разбира се е прекрасно, когато се случи. Но всъщност, празниците са и единственото време, в което човек може истински да изпита както радост, така и истинска болка, а още повече, да размисли върху това, да си спомни какво придава ценност в живота и да направи своите екзистенциални избори.


На 31-ви май от 20:00 часа в CineGrand, София предстои премиерно представяне на филма "Празник".

© Кинематограф

На 31-ви май от 20:00 часа в CineGrand, София предстои премиерно представяне на филма "Празник".


На 31-ви май от 20:00 часа в CineGrand, София предстои премиерно за сцената на "Кинематограф" представяне на филма "Празник". След прожекциите е предвидена дискусия заедно с носителката на почетната награда Антония Милчева и режисьорът Симеон Цончев, автор на "Под един покрив" - едно от другите български заглавия в програмата. Третата лента за вечерта е носителят на "Оскар" за най-добър късометражен филм за 2020 година - "Прозорецът на съседите" на режисьора Маршал Къри. Селекцията от
късометражни филми "Късо кино: Квартални истории" на "Кинематограф" прекрасно илюстрира извечната траги-комедия на съседските, приятелските и семейните взаимоотношения. Подгответе се за пиперливи детайли, многозначителни реплики и комични битови ситуации.


Програмата ще може да се види в няколко български града, сред които са Гоце Делчев, Пловдив, Враца, Бургас, Габрово, Велико Търново.


Пълна програма и билети можете да намерите тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK