Спектакълът "Мъртви души", вдъхновен от войната в Украйна, ще бъде представен в София

Спектакълът "Мъртви души" ще бъде представен премиерно в София на 7 и 8 юни в "Топлоцентрала"

© Васил Танев

Спектакълът "Мъртви души" ще бъде представен премиерно в София на 7 и 8 юни в "Топлоцентрала"На 7 и 8 юни от 19:30 ч. премиерно за София на голямата сцена в Регионалния център за съвременно изкуство "Топлоцентрала" ще бъде показан танцовият спектакъл "Мъртви души" по идея, хореография, драматургия и режисура на Гергана Димитрова, копродукция на "36 маймуни", One Dance week и "Топлоцентрала".


"Мъртви души" е вдъхновен от едноименния роман-поема на Гогол и е посветен на нашето съвремие и въздействието, което настоящата война в Украйна оказва върху всички нас. Спектакълът съчетава в себе си танц, театър, съвременен цирк, опера и фотография. Без помощта на думи всяко от тези изкуства се превръща в изразно средство, търсейки същността на човешката душа.


"Мъртви души" съчетава в себе си танц, театър, съвременен цирк, опера и фотография

© Васил Танев

"Мъртви души" съчетава в себе си танц, театър, съвременен цирк, опера и фотография
Кога умира душата? Кои души са мъртви? Тези, чиито тела са убити или умрели, или душите могат ли да умират преди телата? Умирането на душата еднократен и еднопосочен акт ли е? Ако убиеш или навредиш на някого, това наранява ли душата ти? Може ли да се родиш без душа?


Отговорите на тези въпроси поставя Гогол преди повече от век и половина. Днес спектакълът "Мъртви души" изследва езика на телата по време на война, опитвайки се да разбере какво се случва с душата в тази екстремна ситуация.


Гергана Димитрова за спектакъла си за войната: Театърът трябва да говори за важните неща, не да забавлява
Гергана Димитрова за спектакъла си за войната: Театърът трябва да говори за важните неща, не да забавлява

Спектакълът беше представен на One dance week 2023 в Пловдив и бе посрещнат с овации от публиката и висока оценка от критиката. Билети за премиерата на представлението в София можете да намерите тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK