Холивудските режисьори постигнаха споразумение със студиата, сценаристите продължават да стачкуват

Споразумението между режисьорите и студиата включва увеличение на възнагражденията и хонорарите, както и предпазни клаузи относно използването на изкуствен интелект.

© Reuters

Споразумението между режисьорите и студиата включва увеличение на възнагражденията и хонорарите, както и предпазни клаузи относно използването на изкуствен интелект.Най-големите холивудски студиа постигнаха предварително споразумение с профсъюза на филмовите и телевизионни режисьори, предаде "Ройтерс".


Споразумението вероятно ще предотврати спиране на работата на режисьорите, което иначе би увеличило натиска върху медийните компании да се споразумеят с все още стачкуващите холивудски сценаристи.


Гилдията на американските режисьори ще поиска от своите 19 000 членове да одобрят тригодишния договор, който беше обявен късно в събота след триседмични преговори.
Споразумението включва увеличение на възнагражденията и хонорарите, както и предпазни клаузи относно използването на изкуствен интелект. То е сключено между Гилдията на режисьорите и Алианса на филмовите и телевизионните продуценти, който представлява "Нетфликс", "Уолт Дисни" и други големи студиа.


Гилдията на американските сценаристи стачкува от 2 май, като спря няколко телевизионни и филмови продукции, и засега няма планове за нови преговори със студиата.


Стачката на сценаристите спря снимките на предисторията на "Игра на тронове"
Стачката на сценаристите спря снимките на предисторията на "Игра на тронове"


По време на последната стачка през 2007 г. и 2008 г. предварително споразумение на студиата с Гилдията на режисьорите принуди сценаристите да се върнат на масата за преговори. В петък обаче преговарящият от страна на сценаристите Крис Кийзър заяви, че този път стратегията няма да проработи.


"Връщането на работа в този град зависи пряко от Гилдията на сценаристите и това няма как да бъде заобиколено", каза Кийзър във видеоклип, публикуван в "Ютюб".


Ръководството на профсъюза на режисьорите ще прецени дали да одобри сделката, преди тя да бъде предадена на членовете за ратификация. Не е определена дата за гласуването на ратификацията. Ако бъде одобрена, сделката с режисьорите може да предложи матрица за преговорите със стачкуващите сценаристи и предстоящите преговори между студиата и профсъюза на холивудските актьори.


В сключеното предварително споразумение режисьорите си осигуриха увеличение на заплатите с 5% през първата година, увеличение на хонорарите от стрийминг и гаранция, че "изкуственият интелект не може да замени задълженията, изпълнявани от членовете".


Изкуственият интелект се превърна в основна грижа на сценаристите и актьорите, които смятат, че работата им е особено уязвима от новите технологии.


Изкуственият интелект – кой е авторът на произведението
Изкуственият интелект – кой е авторът на произведението

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK