A to JazZ обединява експерти и артисти за зелена трансформация на културните събития

Фестивалът A to JazZ ще се проведе между 6 и 9 юли в София.

© A to JazZ festival

Фестивалът A to JazZ ще се проведе между 6 и 9 юли в София.Към силната музикална заявка тази година фестивалът A to JazZ добавя все по-мащабни действия за устойчива трансформация на културните събития. По време на музикалната конференция A to JazZ Talks ще се проведе специален модул на тема "Екология на музикалните фестивали", който цели да запознае организаторите на фестивали и културни събития у нас, бизнесите и публиката с устойчиви практики и инструменти, установени на развитите културни пазари.


Конференцията ще постави темата на 8 юли в Регионалния център за съвременно изкуство "Топлоцентрала", а международните лектори ще представят възможностите за устойчиво развитие на събитията, кръгова фестивална икономика и измерване и намаляване на техния отпечатък върху околната среда. Надграждайки постигнатото досега, A to JazZ оглавява мисията за изграждане на единен и устойчив подход към организирането на събития и зелена трансформация както в индустрията, така и в нагласите на обществото.


Професионалната конференция A to JazZ Talks се провежда от 2018 г. и има за цел да подпомага работата и развитието на артисти, културни оператори и професионалисти, като ги среща с международни експерти от музикалната индустрия. По този повод у нас идват над 20 фестивални организатори, коуч специалисти, арт директори, букъри и експерти, които ще споделят ключов опит.
Ноам "Нани" Вазана

© A to JazZ festival

Ноам "Нани" Вазана


Двата модула за артисти и организатори - "Как да се подготвим за шоукейс" и "Как да достигнем пазара", ще се проведат на 7 юли с най-изявените арт директори, мениджъри и организатори на музикални събития в Европа. Участниците ще се срещнат с Ориол Рока - артистичен директор на фестивал Mercat de Musica de Vic в Каталуния, Кристин Семба - директор на WOMEX Academy, Ноам "Нани" Вазана - основател и коуч в платформата Why DIY Music, Боян Джорджевич от World Music Chart Europe, Лин Дюит - програмен мениджър на Brussels Jazz Weekend, Рут Колева - артист и основател на Sofia Live Festival, и много други.


На 8 юли ще се проведе екологичен модул с участието на Линеа Свенсон - изпълнителен директор на фондация Greener events, която подпомага устойчивото развитие на културни и спортни мероприятия. Участие в дискусията ще вземе и Ника Милунович, която е директор "Устойчивост" на фестивала MetalDays и един от пионерите, най-напреднали в устойчивата трансформация. Специален гост ще е и Бенджамин Сас - създател на Meadows in the Mountain, който е сред най-изявените поддръжници на идеята "да не оставяме следи".


Бенджамин Сас

© A to JazZ festival

Бенджамин Сас


Втората част на форума ще представи инициативата Better live project, която обединява единадесет партньора от европейската музикална индустрия в дългосрочен проект за създаването на нов модел клъстерни турнета на артисти в мрежа от промоутъри с цел намаляване отпечатъка от индустрията в околната среда и повишаване на икономическата ефективност на турнетата.


Обединявайки трите аспекта - артисти, експерти и устойчивост, A to JazZ дава начален тласък за изграждането на устойчива фестивална екосистема от събития с нулев отпечатък за природата и цялостен принос за средата и обществото.


Актуална информация за A to JazZ можете да следите тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK