Метрологичният надзор ще отнеме лицензите на фирмите, отговаряли за падналия асансьор в Пловдив

Метрологичният надзор ще отнеме лицензите на фирмите, отговаряли за падналия асансьор в Пловдив

© Георги КожухаровДържавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще започне процедура по отнемането на разрешителните за дейност на фирмата, поддържала падналия асансьор в Пловдив, както и на компанията, отговорна за надзора ѝ. Това съобщиха от пресцентъра на ДАМТН.


На 5 юни асансьор със 7-годишно дете падна в Пловдив, като впоследствие се оказа, че съоръжението е неизправно, а устройството за аварийна връзка с техниците не работи. След сигнал от пострадалите ДАМТН е назначила проверка на място, която е продължила и в офиса на двете фирми, за да се прегледа цялата им документация и дейност.


Инспекторите са установили, че асансьорът не е преминал задължителен технически преглед преди 4 месеца, когато му е правен сериозен ремонт, освен че разговорното устройството в него не е сработило. Проверката в офиса на поддържащата фирма е установила и че не е водено досие на авариралия асансьор. Такава практика е установена и при други съоръжения, за които отговаря фирма. Санкцията за всяко от тези нарушения е от 100 до 2 хиляди лева, посочват от ДАМТН. В момента се изготвят актовете за административните нарушения, а големият им брой ще е основание след влизането им в сила да бъде отнето удостоверението на поддържащата фирма.
Такава процедура ще започне и за фирмата, която е отговаряла за надзора. ДАМТН извършва непосредствен контрол на асансьорите в административните сгради, докато при жилищните надзорът е поверен на частни компании. В случая при надзорната фирма е установено, че липсва квалифициран персонал, а същевременно на отчет се водят голям брой съоръжения с повишена опасност. Те не могат да бъдат проверени при този човешки ресурс, с който фирмата разполага, е становището на ДАМТН.


От агенцията отчитат, че за първите пет месеца на годината са проверили общо 3733 асансьора из цялата страна, като в 304 от случаите са правени внезапни проверки или такива по сигнал. Общо 68 асансьора са били спрени от експлоатация, защото били неизправни. Установени са били и 196 асансьора без монтирано аварийно алармено устройство.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на jif44392826
    jif44392826
    Рейтинг: 1370 Гневно

    Отнема на едно юридическо лице, а физическите лица, стоящи зад него си регистрират ново юридическо лице и пак ще си продължават.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK