Пари срещу законност - какво иска Макрон от следващия бюджет на ЕС

Пари срещу законност - какво иска Макрон от следващия бюджет на ЕС

© ReutersКакто и за повечето неща, френският президент Еманюел Макрон има високи цели и за следващия многогодишен бюджет на Европейския съюз, пише "Политико". Както с повечето му инициативи досега, Макрон ще се сблъска с действителността - държавите, членки на ЕС, и институциите му имат различни интереси.


Френският президент има по собствените му думи амбициозни цели за следващия бюджет за периода 2021 - 2027 г. и ще настоява за финансиране на новите приоритети на ЕС – като иновации, цифровизация, сигурност и защита на границите, отбрана.


Очаква се Европейската комисия да обяви предложението си за бюджет в началото на следващия месец. Малко след това, каза Макрон, Франция и Германия ще опитат да излязат с единна позиция за проекта на Брюксел.
И двете страни имат някои общи идеи за цялостната посока. Следващият бюджет трябва да компенсира загубите от вноската на Великобритания, чието излизане от ЕС ще създаде годишна дупка от около 10 милиарда евро. И двете страни освен това са съгласни, че вноските им трябва да се вдигнат, и дори изглеждат отворени за увеличаване на цялостния размер на бюджета.


По думите на високопоставен служител от еврокомисията от сегашния 1% от брутния вътрешен продукт на ЕС бюджетът може да бъде увеличен до 1.1% от БВП на блока. Дискусиите между правителствата са сложни, а Великобритания досега бе значителен нетен платец въпреки годишната отстъпка, която получаваше от ЕС. Френски правителствен съветник заяви, че Париж ще настоява да се сложи край на системата за отстъпки, която според него прави целия бюджет "неразгадаем и непоследователен".


Германският канцлер Ангела Меркел формално споделя целите на Макрон, но нейните идеи откъде да се спести, за да се финансират новите инициативи, може да се окажат в конфликт с тези на френския й колега.


Източникът от еврокомисията посочи: "Ще има голяма дискусия за Общата селскостопанска политика и макар Макрон да обеща промяна, истинският тест ще дойде, когато започнат преговорите по същество." През февруари Макрон подчерта, че земеделската политика на ЕС трябва да бъде "модернизирана и по-гъвкава". Думите му бяха интерпретирани като изместване от традиционната френска позиция за защита на селскостопанската политика, която се корени в това, че влиятелните френски фермери са сред най-големите й бенефициенти.


Освен това Франция настоява следващият бюджет на ЕС да разполага с повече собствени ресурси като данъчни приходи от интернет гигантите, ако има възможност да бъдат договорени навреме.


Допълнителни условия


Най-спорният момент от подхода на Макрон обаче е желанието му част от плащанията да зависят от политиките на държавите членки.


Според френския президент кохезионните фондове, които са най-голямата част от бюджета на ЕС след Общата селскостопанска политика, не трябва да бъдат плащани на правителства, свързани с това, което Макрон определя като данъчен или социален дъмпинг. Нито пък на правителства, които нарушават ключовите ценности на ЕС за демокрацията и върховенството на закона.


Това предложение ще постави в трудна позиция Полша и Унгария, макар Макрон да не е споменавал изрично кои държави има предвид. Той посочи, че определянето на условия може да засегне до 40% от общите разходи на ЕС. Страните, които получават пари, докато се подиграват с правилата и ценностите на ЕС, ни правят на идиоти, каза през февруари Макрон.


Източникът от еврокомисията обаче е скептичен как подобни условия могат да бъдат наложени като част от бюджетния процес, който изисква единодушието на всички държави членки.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Макрон има визия и стратегия за стабилизирането на ЕС, за това рубладжиите пищят така силно срещу него!

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  Много точно го е казал Макрон, пожелавам му успех!

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Законност ама както я разбира Макрон. Примерно такива закони които да направят българските фирми превозвачи да са неконкурентнпособни на френските. Защото видите ли, нашите шофьори да получавали френските заплати, колко благородно. Само че за френски заплати на продавачките ни във френските молове тук нито дума.

  Така че посланието на Макрон е друго "Пари срещу ПОСЛУШАНИЕ". Или казано другояче, мафията тук може да ни мачка и краде колкото си иска, достатъчно е само да е послушна на Брюксел и Макрон. Което и наблюдаваме.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 4. 4 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Пари срещу послушание е узаконен тоталитаризъм.

 5. 5 Профил на водеНичарят
  водеНичарят
  Рейтинг: Весело

  Най-спорният момент от подхода на Макрон обаче е желанието му част от плащанията да зависят от политиките на държавите членки.
  -----
  Има ли непослушни? Ако има - няма папкане...

 6. 6 Профил на tunlas
  tunlas
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#3] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Макрон е прав. Първо френски молове в България няма. Второ всички небългарски предприятия на територията на България са регистрирани по българско законодателство и съответно работещите живеят на територията на България и са назначени по българско законодателство. Трето Българските шофьори за които става въпрос, макар и назначени по българско законодателство, работят извън България като Европейските правила допуска тази практика на командировани да се третира като изключение (командировани) само за определен срок до 1 година.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  Парите да са вързани с правилата. Така и трябва ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 706 Неутрално

  В Унгария и Полша законност има.Там се движиш спокойно по улиците. Във Франция няма законност. Във Франция са непрекъснати бунтове,вандализъм, терористични актове и граждански неподчинения. Във Франция полицията не може да влезе в зони с имигранти и там френски закон не се прилага. ЕС трябва да спре парите на френските фермери докато се възстанови законността.

 9. 9 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Най-спорният момент от подхода на Макрон обаче е желанието му част от плащанията да зависят от политиките на държавите членки.-----Има ли непослушни? Ако има - няма папкане...
  —цитат от коментар 5 на водеНичарят


  И Макрон и Меркел да определят коя политика е правилна и коя не. Този филм сме го гледали със Съветския съюз.

 10. 10 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Парите да са вързани с правилата. Така и трябва ...
  —цитат от коментар 7 на penetrating


  А кой и как трябва да определя правилата, това е проблемът? Орбан казва, преди 27 години ние искахме да заприличаме на Западна Европа,но днес смятяме, че Западна Европа трябва да прилича на нас? Вие замисляте ли се на какво е приличала Западна Европа преди три десетилетия и на какво е заприличала сега? Че сега е кенеф в сравнение с тогава?

 11. 11 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Законност ама както я разбира Макрон. Примерно такива закони които да направят българските фирми превозвачи да са неконкурентнпособни на френските. Защото видите ли, нашите шофьори да получавали френските заплати, колко благородно. Само че за френски заплати на продавачките ни във френските молове тук нито дума.Така че посланието на Макрон е друго "Пари срещу ПОСЛУШАНИЕ". Или казано другояче, мафията тук може да ни мачка и краде колкото си иска, достатъчно е само да е послушна на Брюксел и Макрон. Което и наблюдаваме.
  —цитат от коментар 3 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Не каза ли преди малко в другата статия "Тези фондове да ги закриват, парите от тях отиват направо в мафията."?

  Последно какво искаш - да се спират (в предната статия) или да не се спират? Доколкото схващам, искаш направо да се дават на теб. Като искаш да не отиват при мафията - ми бори се с нея (гербаджии, бесепари), не я избирай на власт, протестирай.
  Това не е проблем на Франция, а е проблем на България.

 12. 12 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 291 Неутрално

  [quote#10:"gozambo"][/quote]

  И защо ти ще определяш правилата на Западна Европа? Не е ли по-справедливо тя да си определя по какви правила да живее? Когато започнеш да й плащаш еврофондове, тогава й потърси сметка.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  "Нито пък на правителства, които нарушават ключовите ценности на ЕС за демокрацията и върховенството на закона."
  Ние ще сме сред първите отрязани. И това ще е благодарение на мафията, която ни управлява.

 14. 14 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Нищо ново - и сега е същото. Отговаряме на всички изисквания за еврозоната и Шенген, обаче не ни допускат.
  Ако питаме “защо”, отговарят “защото така”.

  Знанието е сила, информацията - власт
 15. 15 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#3] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Че то това не е сега от Макрон. Все им е тая на Брюксел какво става в България - важното е Боцко и Цецко да слушкат, и като слушкат може и да папкат.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  А законността в Кале ще я коментирате ли г-н Макрон?

  Където всякакви черни слагат прегради на пътя барем някой ТИР спре и те се качат вътре. И се мотат по пътя като че ли са на екскурзия и пречат на работещите и плащащите данъци хора да си вършат работата.

  Или ние тая законност не е я броим - тя си е нормална. :)

 17. 17 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Абе ще чекаме. Макрон е млад, но едва ли е идеалист. Или поне неговите съветници не са. А и баба Меркел може да му покаже разни номера.
  "Законност" е много общо казано. Щото ние си мислим за наш'та законност, ама Макрон едва ли му пука, че ни управлят от ъндърграунда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK