Битката за бюджета на ЕС: Кой какво получава и колко дава (графика)

Битката за бюджета на ЕС: Кой какво получава и колко дава (графика)

© ReutersБрюксел се готви за една от най-големите си битки – тази за парите в следващия дългосрочен бюджет на Европейския съюз, пише "Политико".


Еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер ще представи предложението за многогодишната финансова рамка за 2021-2027 г. на 2 май и иска крайният план да бъде одобрен преди изборите за Европейски парламент през 2019 г.


Ветераните в сложния процес казват, че сроковете, поставени от еврокомисията, са крайно амбициозни. Преговорите за бюджета са винаги дълги и трудни, а сега нещата вероятно ще са още по-сложни, защото излизането на Великобритания от ЕС оставя годишна дупка от приблизително 12-13 милиарда евро.
Сегашният седемгодишен бюджет възлиза на около 1 триолион евро и ако еврокомисията успее да защити плановете си, следващият ще бъде поне толкова голям въпреки излизането на Великобритания. Държави, регионални правителства и лобистки групи на континента ще се опитват да окажат влияние върху бюджетния процес, надявайки се да получат възможно най-голямото парче от тортата.


Европейският парламент също ще бъде силно засегнат, тъй като трябва да даде съгласието си за бюджета, за да бъде приет. А той е окончателно одобрен едва след като държавите - членки на ЕС, го подпишат с единодушие в Европейския съвет.


Ето няколко графики за част от ключовите въпроси в битката за бюджета:


С изключение на Испания най-големите икономики в ЕС са допринесли в бюджета повече, отколкото са получили обратно. Тези, които са платили повече, отколкото са получили през 2016 г., са Италия, Франция, Германия, Белгия, Великобритания, Холандия, Австрия, Финландия, Дания и Швеция.


Кохезионната политика на ЕС е силно фокусирана върху по-слабо развитите региони, където брутният вътрешен продукт на глава от населението е под 75% от средното за ЕС. Картата по-долу показва как регионите са били категоризирани при последния кръг на финансиране, когато статутът им е било основан на данни от 2007-2009 г.


В червено - <strong>по-слабо развити региони </strong>(БВП на глава от населението под 75% от средното за ЕС)<br /><br />В светло синьо -<strong> региони в преход</strong> (БВП на глава от населението между 75 и 90% от средното за ЕС)<br /><br />В тъмно синьо - <strong>по-силно развити региони </strong>(БВП на глава от населението равен или над 90% от средното за ЕС)

© Politico

В червено - по-слабо развити региони (БВП на глава от населението под 75% от средното за ЕС)


В светло синьо - региони в преход (БВП на глава от населението между 75 и 90% от средното за ЕС)


В тъмно синьо - по-силно развити региони (БВП на глава от населението равен или над 90% от средното за ЕС)


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Добра статия. Полезна за тези, които повтарят, че сме колонизирани и западът изпива кръвта на България или ЕС = ссср :-)!

 2. 2 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1481 Разстроено

  .........не съм запознат със статистиката ,но или РУСНАЦИТЕ даваха ПОВЕЧЕ от Е С.../. съдейки по ровещите по кофите. и безлюдните села по провинцията ..../...или по-малко се КРАДЕШЕ........!!!!!?????....../...държавата се тресе откорупция.....мнението - е на ДЪРЖАВНИЯ ДЕПАРТАМЕНТ на САЩ......!!!!!......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Това са фактите. Добре да се поровим още в тях. Например за България - ако махнем кохезионните фондове, ще стане очевидно, че няма да има растеж от 3 - 3.5% а ще затъваме още повече.
  Чувате ли Сидеров, Каракачанов, Радев и сие? :)
  Още едно сравнение - ненужното Белене ще го платим с европейски пари в рамките на 3 годишни бюджета - и това действие ще е пряко източване на европейски средства към корумпираща Русия от корумпирана България. Чувате ли Борисов, Нинова и Сие? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4296 Неутрално

  Ето това е истината за напускането на Британците, огромната злоба и всичката помия която се излива по тях е заради това. Британците винаги са плащали повече отколкото са взимали от първият момент. Дори от даннине на таблицата се вижда, че за 2016 те са платили 12 а са взели обратно 7 милиарда. В същото време паразити като Гърция са платили 1.5 а са взели обратно 5.8 милиарда. Без да броим всички останали.

  Сега да видим като се започнат едни спорове за едни пари колко дълго ще бъде преди следващата Европейска държава ще напусне съвременният ЕССР.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#3] от "penetrating":

  Това не са факти,а статистика. Която както е известно,всеки може да натъкмява както му е изгодно...

 6. 6 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Можеше да се представи и карта показваща текущото положение. За сравнение. Винаги е полезно. И при това я има готова от евростат.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 7. 7 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":

  А още по-хубавото е, че британците пари няма да спестят. Само няма да имат думата. Но това любезно им беше спестено от идиотите които ги накараха да напуснат. Гуд лък.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 8. 8 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4296 Неутрално

  До коментар [#7] от "Цецо":

  Блаженни са вярващите.....Можем да продължим този разговор 3/4 години след като Британците напуснат. Тогава ще се разбере от всички коне с капаци колко правилно е било решението за напускане на ЕС.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4296 Неутрално

  До коментар [#7] от "Цецо":

  Само да добявя, че НИКОГА не е ставало въпрос за пестене на пари, целта винаги е била парите на данъкоплатците да се харчат за Великобритания а не да осигуряват сиртаки на някой друг.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#9] от "padrino":

  Пропускаш ползите за ОК от достъпа им до общия европейски пазар. Те са в пъти повече отколкото са тези на страни като Гърция. За това плащат. Сега като не искат да плащат, това, което ще спестят , пак ще го загубят, но умножено по 5.
  Това е и причината най-големите противоречия при преговорите за напускане да са именно там. Само Ситито дава на короната 65 милиарда годишно като данъци, огромна част тези данъци са част от печалба , реализирана на европейския пазар.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 11. 11 Профил на dito
  dito
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Два въпроса не ми дават мира.
  Първо, как излизането на Великобритания оставя "дупка от 12-13млрд", след като действително за 2016 са дали 12.7 млрд, но и са получили 7 млрд? Значи, дупката не е 12-13, а е 5-6 млрд. Това ми звучи като механично препечатана манипулация.
  Второ, защо слагате Белгия в групата на държавите, които са платили повече, отколкото са получили, след като за 2016 са дали 3,6 млрд, а са получили 7,3 млрд?

 12. 12 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#9] от "padrino":

  Анджък де. Айде иди сега да провериш как стои въпроса с Швейцария и Норвегия. Не плащат по-малко отколкото ако бяха членове. И как ще стане с Обединеното кралство?
  Но ти си вярвай.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 13. 13 Профил на dito
  dito
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":

  Виж, ползата или загубата за една държава далеч надхвърля простата аритметика "дадено минус взето". В този съюз Великобритания е имала възможност да търгува без мита, ако желае да ползва обща валута, да влияе на търговските политики и споразумения и т.н. Повярвай ми, не са се прецаквали, докато са били едни от командващите в ЕС. И това ще се разбере в идните години, когато ще поискат да върнат.

 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  Трябва да има и графика какъв е износа на всяка страна членка.
  Поради обединението на силни и слаби икономики, курса но еврото е много по-нисък от евентуалния курс на марката. Та от този факт печелят страните износителки на стоки, предимно Германия и Франция. Това е основната причина за рязкото забогатяване на немците последните 15-20 години.

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  Не знам защо мислите за толкова глупави британците.
  Точно обратното. От проекта ЕС има много ползи и много минуси. Като ползи мога да спомена:
  -свободното движение на стоки и лица

  като минуси:
  - големите икономики имат нужда от евтина работна ръка вътре в ЕС и го напълниха с чужденци
  - столиците се преобразиха, зачестиха атентатите, изнасилвания
  -западната част на ЕС печели много повече от това обединение и южните и источните страни обедняха или си останаха бедни.
  - еврофондовете се усвояват от западноевропейски фирми в България и всъщност печалбите се връщат отново при тях. Закупуване на апаратура и строителна химия, всичко се изпълнява с немски и френски материали. Закупуване на линейки... и т.н.

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#11] от "dito":

  Да, много е странна ситуацията с Белгия.

  Panta rhei....
 17. 17 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 858 Весело

  Въпросче с не чак толкова повишена трудност- наясно ли си какво представляват т.нар. "триъгълни" операции в международната търговия, и знаеш ли колко милиарда ДДС върху стоки, които се консумират на континента, остават на острова, само в резултат на подходящи данъчни машинации?

  В съвременния сложен свят не всичко е "дал Кольо, взел Кольо". Или си мислиш, че самите английски експерти, които неохотно прознават, че Великобритания ще губи минимум по 18 милиарда годишно след Брексит, и ще влезе в рецесия, всъщност се шегуват?

 18. 18 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 858 Весело

  До коментар [#11] от "dito":

  Както винаги, има огромна разлика между частен и публичен капитал.
  На хартия, България е макроикономически стабилна страна, докато Гърция е фалирала. На практика, българинът притежава средно 10 000 евро на калпак, а гъркът 30 пъти повече.

  В случая, парите идват с директен трансфер от национална бюджетна сметка, но отиват в децентрализирани бенефициенти (гневни уелски фермери гласували за Брекзит, Оксфордски университет и пр.).

 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2144 Весело

  Тази статия е за нас, да видим какво даваме и какво получаваме.
  Това не е статия за Брекзит. Можем да ги говорим по тази статия дори и за глобалното затопляне - кой каквото си хареса.

  подпис
 20. 20 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Всичко е пари, някой взима някой дава трети харчи..няма пари няма проблем великобритания голям проблем.

 21. 21 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Британците винаги са плащали повече отколкото са взимали от първият момент. Дори от даннине на таблицата се вижда, че за 2016 те са платили 12 а са взели обратно 7 милиарда. В същото време паразити като Гърция са платили 1.5 а са взели обратно 5.8 милиарда.
  —цитат от коментар 4 на padrino

  Е то всяка орташка работа е такава. Съберат ли се повече от двама човека да правят нещо общо, винаги единият повече дава, а другият повече взема. Пък какво остава за цял континент.
  Във всяко общество също богатите плащат данъци, пък бедните получават помощи. И какво - богатите да напуснат държавата и да си основат собствена ли? Ама нали и в нея пак ще има едни, които са по-богати от другите и ще плащат повече, те пак ли да се отцепят, и така докато остане всеки човек сам за себе си?

 22. 22 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ето това е истината за напускането на Британците, огромната злоба и всичката помия която се излива по тях е заради това. Британците винаги са плащали повече отколкото са взимали от първият момент. Дори от даннине на таблицата се вижда, че за 2016 те са платили 12 а са взели обратно 7 милиарда. В същото време паразити като Гърция са платили 1.5 а са взели обратно 5.8 милиарда. Без да броим всички останали.Сега да видим като се започнат едни спорове за едни пари колко дълго ще бъде преди следващата Европейска държава ще напусне съвременният ЕССР.
  —цитат от коментар 4 на padrino


  Дори не трябва да разбираш от икономика и политика, а само да имаш малко комон сенс, за да знаеш, че говориш неистини.

 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#17] от "klecho":

  Знаеш ли защо хората не разбират британците?
  Защото смятат, че всичко е пари и това е основната ценност в живота.
  Е, британците показаха ясно, че въпреки загубите има и по-важни неща, като например Лондон да остане автентичен британски град, населен предимно с англичани. Да спрат атентатите, да премахнат усещането, че работят за да издържат социално слаби от други нации.

  Любовта ще спаси света!!!
 24. 24 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#17] от "klecho":Знаеш ли защо хората не разбират британците?Защото смятат, че всичко е пари и това е основната ценност в живота.Е, британците показаха ясно, че въпреки загубите има и по-важни неща, като например Лондон да остане автентичен британски град, населен предимно с англичани. Да спрат атентатите, да премахнат усещането, че работят за да издържат социално слаби от други нации.
  —цитат от коментар 23 на hope


  Според мен това е ироничен пост? Или греша?

 25. 25 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4296 Неутрално

  До коментар [#12] от "Цецо":
  До коментар [#13] от "dito":
  До коментар [#22] от "xax":

  За всички клавиатурни експерти мога само да напиша следното:
  През Май тази година ще се навършат 30 (тридесет) години от кпгато живея на острова. Видял съм всичко и съм чул всички аргументи.
  Това което мога да напиша като неоспорим факт след тези 30 години е че живота се подобрява с всяка година. Като пример мога да дам че през далечната 2000 година освободената от данъци сума бе 4400 паунда, днес за тази финансова година (2018/19) парите освободени от данъци и такси са 11850 паунда от годишната заплата.
  Знам че сега ще скочите да ми обяснявате че всичко е било далеч по-евтино през 2000 година. Да това е вярно, но още по-вярно е че днес може да се живее много по-добре. За 75кв.м апартамент ток и газ за месеца е 40 паунда при средна заплата за държавата от 1200 паунда на месец. Годишната пълна застраховка за моята кола е 198 паунда, да това не е печатна грешка. Вечеря за двама в нормален Италиански ресторант с всички "екстри" е не повече от 40 паунда. Почивка в Испания например за една седмица на база легло и закуска през Юли е около 750 за двама включително полет и т.н. Мога да напиша още много реални цени и стойности но е просто безмислено.
  Неоспоримият факт е, живота е по-евтин на острова, с по-голямо качество от този в България. От момента в който напускането беше гласувано, заплатите се повишиха средно с 8%, минималната часова ставка скочи от 7.50 на 8.20. Безработицата е най-ниската от 20 години насам.
  Ето това са реални факти, аз живея с тази реалност, колкото до Вас, Вие четете вестници и се захранвате с информация от Интернет.


  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 26. 26 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4296 Неутрално

  До коментар [#15] от "hope":
  До коментар [#23] от "hope":

  Това са мнения на мислещ човек, някой който вижда реалноста и не се влияе от опорни точки. Много правилни становища. Браво

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 27. 27 Профил на BIG_Al 1
  BIG_Al 1
  Рейтинг: 264 Весело

  И накрая , добре , че са американците ,
  иначе сталин, брежнев, Путин ..щеше да прави бюджета , а
  бойковци, нинови, станишевци, сидеровци, ....
  ПАК щяха да са ..власт ::)))))

  BIG_Al 1
 28. 28 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4296 Неутрално

  До коментар [#9] от "padrino":Анджък де. Айде иди сега да провериш как стои въпроса с Швейцария и Норвегия. Не плащат по-малко отколкото ако бяха членове. И как ще стане с Обединеното кралство?Но ти си вярвай.
  —цитат от коментар 12 на Цецо


  Вие пък намерихте с кого да сравнявате :) Двете държави с най-висок жизнен стандарт в Европа :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 29. 29 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#17] от "klecho":...Лондон да остане автентичен британски град, населен предимно с англичани.....
  —цитат от коментар 23 на hope


  :)
  Ноу ш*т!?
  И даваш вид, като да си вярваш. Жалко наистина. Няма как Лондон да "остане" населен предимно с англичани, защото от доста време градът се населява предимно от хора с различен прозход. Конкретно, още през 2011 са били към 56%, сега са МНОГО повече
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ethnic_groups_in_London

  За едно нещо си права- скоро англетата наистина ще разберат (принудително), че парите не са всичко в живота. Просто ще започнат да наблягат на безплатните забавления. По (тривиални) материални причини.

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  Използвайте данните по-горе и дайте Вашата истина :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#25] от "padrino":

  И кое от тез прекрасни неща се е случило въпреки членството в ЕС?
  И как многознаещи смяташ, че ОК ще запази достъпа до общия пазар без да плаща? Ще плаща и още как. Освен ако не искат да си направят харакири и да загубят свободния достъп до пазара. С малката разлика, че не бидейки член на ЕС никй за нищо няма да ги пита.
  Пълен кеф.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 32. 32 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#31] от "Цецо":

  Всъщност ще плащат англичаните повече, отколкото досега.
  Онова в статията не е вярно: " годишна дупка от приблизително 12-13 милиарда евро."
  Никаква дупка не се получава за следващите пет, шест години, защото става въпрос за пряка загуба годишно от около пет милиарда. Тъй като, обаче ще си платят глобата реално не само няма дупка, а ЕС остава на плюс.
  А и както казваш просто губят право на глас в ЕС.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  Не си прав.
  Това е истината. Чети статията, графиките и помисли.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Това май е най- главната битка.

 35. 35 Профил на topaloff
  topaloff
  Рейтинг: 213 Весело

  Близо 2 млрд. позитивен баланс за България само за 2016 е доста сериозно постъление (особено като % от БВП). Как се усвояват после е друга тема.

  @Дневник, добре е да използвате еднакъв "калър код" на такива графики ;)

 36. 36 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#29] от "klecho":

  "За едно нещо си права- скоро англетата наистина ще разберат (принудително), че парите не са всичко в живота."

  Интересно би било, ако имаме статистика за причините за брекзит.


  До коментар [#15] от "hope":До коментар [#23] от "hope":Това са мнения на мислещ човек, някой който вижда реалноста и не се влияе от опорни точки. Много правилни становища. Браво
  —цитат от коментар 26 на padrino


  Въпроса с Брекзит е субективен, интересно ми е, ако има наистина някаква статистика за причините, щом живееш толкова дълго там, може да си видял.

  Любовта ще спаси света!!!
 37. 37 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  А основната "битка " на англичаните е Данъка върху банковите транзакции. Те от това печелеха най-много. ЕС, ако им сложи налог няма да са много щастливи.

  Любовта ще спаси света!!!
 38. 38 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 536 Гневно

  Ако може "Падрино" да ми каже защо плаща много повече ОК , получава почти нищо и въпреки това не напуска ЕС ?
  ЗА сведение на Падрино аз съм немски гражданин и не парадирам с тази подробност ! !

 39. 39 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 514 Неутрално

  За другите да не говорим. България обаче е дала 380 млн., а е взела 2 милиарда евро повече - само за една година! От Русия нищо не е взела е дала! Тъй че Резидент Радев, Болен и Сланинова или да мълчат или да се считат за национални предатели! Обади ли се някой от тях ще го нарека национален предател и никакъв "модератор" няма да ме спре!

 40. 40 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 536 Гневно

  Защо Германия плаща много повече . ГРЕШКАТА Е МОЯ ! !

 41. 41 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4296 Неутрално

  До коментар [#40] от "deutscher._":

  Може би защото няма кой да организира референдум? 😁😁😁
  Сериозният отговор е може би в политиката която води Германия. Те са водещата икономика в Европа и си плащат за пазарите и водещото място?
  Да не говорим че ако Германия излезе, Европа няма да я има във вида в който е сега.
  Всичко това е мое становище, лична гледна точка.
  Германия си плаща за лидерство, Великобритания иска независимост. Ако всичко се решаваше от най-добрите икономики (Германия,ОК, Франция) британците нямаше да излязат, но когато парламент който те не са избрали решава формата на бананите.....това е вече подигравка с националния статус

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 42. 42 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 368 Неутрално

  От диаграмите се вижда много добре кой кого хрантути. Германия и Франция са най-големите донори, а Гърция е най-големият реципиент. Ние също сме в графата реципиенти, дано да не стигнем Гърция. Свикнахме да харчим повече, отколкото сме изкарали, а това не е възпитателно. Порастна ни самочуствието, а не си даваме сметка, че живеем на кредит. Българинът се разглези и забрави откъде идват парите. Но и на това ще му дойде краят и когато започнем да разчитаме само на себе си, ще ни стане тъжно.

 43. 43 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#25] от "padrino":

  Неоспоримият факт е, живота е по-евтин на острова, с по-голямо качество от този в България.

  Вервай си баце, блажени са вЕрващите. Надявам се си свикнал с дъжда и облаците и мрачното време? България има толкова предимства като място за живеене, след едно десетилетие, ще имаме положителен прираст и от вътрешно европейска миграция. Пък ти си се радвай на вечерята в италианския ресторант - аз отивам да се видя родата, да седнем под асмата. =)

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 44. 44 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#23] от "hope":

  "...например Лондон да остане автентичен британски град, населен предимно с англичани."

  Е, само дето са закъснели. Всеки който е посещавал Лондон поледните 15-тина години, го е видял, а след официалното преброяване 2011 е ... официално... белите англичани са били 45%.
  http://www.bbc.com/news/uk-england-london-20680565.
  Колко са сега, предполагам може да се еьтраполира...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 45. 45 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#18] от "klecho":

  "България е макроикономически стабилна страна, докато Гърция е фалирала. На практика, българинът притежава средно 10 000 евро на калпак, а гъркът 30 пъти повече."

  Е, Гърция не е фалирала в нито един от смисъл на думата ( Insolvency / Default / Bankruptcy) щото нали си плаща дълговете.
  Не знам откъде идва това сравнение между българина и гърка...30 пъти ми изглежда съвсем невероятно. Аз погледнах Википедия
  (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_ (PPP)_per_capita)
  Годишното производство на българина е 21,578 , а на гърка 26,783 в интернационални долари за 2016. Ако приемем оценката на Пикети, че при нормални условия активите (assets, ) на една нация са около 5 пъти годишното производство, то средният българин притежава къща, вила, спестявания и прочие активи на стойност 5*21,578 = $107,890, а гъркът $133, 915 което не е чак толкова голяма разлика. Обаче!! това е при паритет на покупателната стойност, т.е. качеството(стандарта) на живот най-вече заради съществуването на лева.Ако вземем номиналния БВП, то цифричката пада до $7,929 за всеки българин за 2016, т.е грубо 3 а не 30 пъти по- малко от средния грък.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 46. 46 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Според графиката България е получила нето кръгло 2млд. (след приспадане на собств.вноски).
  Аз лично съм не за помощи, а за задължително разпределяне на инвестициите на големите концерни по отделните членки на ЕС според населението. Работните места- предимно с местни работници. Така ще се избегне обезлюдяването.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK