Какво може да научиш от 100 декара ябълки

Какво може да научиш от 100 декара ябълки

© Михаил ВанчевСтатията е част от специалното издание "Капитал Градове: Пловдив". Поредицата "Градове" има за цел да представи икономическата картина и възможностите за бизнес в различните региони на България - Бургас, Стара Загора, Пловдив, Варна, Севлиево, Габрово, Видин, Сливен и др.


"Капитал Градове: Пловдив" се разпространява с вестник "Капитал" в периода 11 - 17 май. Повече информация, можете да прочетете тук


С 320 тона годишно производство на ябълки от 100 декара собствени насаждения Красимир Кумчев – основател и мажоритарен собственик на "Агропродукт груп" ООД, е сред големите български производители на ябълки. Ние сме толкова малко, че мога да събера другите като мен в офиса си, казва той.


Какво може да научиш от 100 декара ябълки

© Михаил ВанчевСтоте декара са далечен отглас от някогашната империя, която Кумчев е управлявал. Преди 33 години той отговаря за най-големия ябълков масив в света – 1.4 милиона дръвчета, или 14 000 декара, на територията на 3 пловдивски села - Рогош, Скутаре и Трилистник. Годишното производство от масива е около 30 000 тона, което е равно на две трети от цялото производство на ябълки в България в момента (44 755 тона за 2017 г. според аграрния доклад).


България отдавна няма такива масиви от плодове. Най-големият ябълков масив от 1500 декара в страната сега е в село Динк, Пловдивско. За съжаление от миналата година там почнаха да изкореняват дървета, казва Кумчев.


Пазарната обстановка е такава, че "Агропродукт груп" има икономически възможности да създава нови ябълкови насаждения, но в момента компанията не вижда икономическа логика в тези инвестиции. През 2017 г. имаме годишни приходи от 1.1 млн. лв. и печалба от 100 000 лв., така че не е въпрос само на финансиране, коментира инвестиционната си политика собственикът на компанията. До 10 години ябълковият масив от 100 декара в село Трилистник ще приключи да дава ябълки, защото животът на едно дръвче е до 20-25 години. Затова компанията диверсифицира бизнеса си със 150 декара череши, 225 декара сливи и няколко десетки декара със салати.


Икономика на кило


"Съчетанието на плодородна почва плюс слънце, плюс вода е уникално. Затова съм оптимист – имаме най-ценното - земята и условията. Ще имаме и повече производство, няма начин да не се случи." Така Кумчев описва земите около Пловдив. Той не е притеснен, че индустрията в Пловдивска област "завзема" част от земеделските земи и те стават индустриални. Това, казва той, е много малка част от плодородната земя в областта. Притеснява го друго. "Индустриализацията се отразява върху хората от село, които отиват да работят в цеха и губят аграрния опит на предците си. Земя имаме, нямаме политика", смята собственикът на "Агропродукт груп" ООД.


Като консултант (другата му дейност) Красимир Кумчев показва на фермерите, които искат да създават ябълкови насаждения, следните инвестиционни разчети: Цената на земята в различните райони е различна, но нека вземем една средна цена от 1000 лв. за декар. Подготовката на площта, торене, изграждане на система за капково напояване, нови дръвчета, огради – общо 3000 лв./дка. Ако се прибавят мрежи против градушка, а при ябълките трябва да ги има, следват още 3000 инвестиционни лв./дка. Или самото създаване ще струва около 7000 лв./дка.


Плододаването започва на четвъртата година. Дотогава не се пестят оперативни разходи по 400 лв./дка годишно, или още 1600 лв./дка. Или общо 8500-8600 лв./дка до влизане в плододаване. При добър добив от 3 тона на декар и сегашна цена 800 лв. на тон са 2400 лв. приход от декар. Тоест трябват около 4 години минимум след влизане на ябълковата градина в плододаване, за да се възстанови инвестиционният разход. Следователно от осмата или деветата година инвестициите започват да носят печалба.


Колко време ще носят печалба – обикновено животът на ябълковите дръвчета в зависимост от подложката е от 17-18 до 23-24 години. За целия си 20-годишен живот 1 декар ябълки носи около 45 000 лева приходи при сегашните цени.


Какво може да научиш от 100 декара ябълки

© Михаил Ванчев


Субсидиите, които убиват


Преди 13-14 години "Агропродукт груп" ООД продава ябълките на цена 800 лв. на тон от градината. Толкова години по-късно цената е същата. Нещо друго обаче се е променило сериозно. "През миналата 2017 г. европейските субсидии плюс европейските доплащания за 1 килограм ябълки, произведени от всеки мой полски колега овощар, са 50 евроцента, или 1 лев. В България аз получавам 3 стотинки на килограм ябълки. Аз знам, че съм добър овощар. Но няма как да се меря по доходност дори с най-слабия полски овощар. Просто не съм му конкурент", обяснява просто Кумчев.


От 6 години той застъпва радикалната теза да се премахнат субсидиите за отглеждане на ябълки в целия ЕС. Или да се изравнят, за да има еднаква конкурентна среда за овощарите в Европа. Ябълкарят от Трилистник внимателно следи дебатите по агрополитиката на ЕС за периода 2020 - 2027 г.


"Преди няколко дни министър Порожанов е казал на среща с колеги в град Съединение, че единствената точка, по която не са се разбрали в Съвета на министрите на земеделието, е била уеднаквяване на субсидиите. А това всъщност е всичко. Допълнително излиза като информация, че Германия иска неограничено досубсидиране в страните - членки на ЕС. Така още повече намаляват конкурентните ни шансове като страна - производител на плодове", тълкува ставащото на континента собственикът на "Агропродукт груп" ООД.


Селяните и златните ябълки


В стопанството на Красимир Кумчев работят 15 души на постоянен трудов договор. При най-трудоемките операции – резитбата и понякога при брането на плодове, се включват още хора от селото. В момента тяхната надница е 30 лева на ден. Очакванията на собственика са, че всеки работник ще прибере от полето по около 800 килограма ябълки дневно. Затова му трябват 3-4 селскостопански работници на декар. Иначе казано, 5-7 работници постоянно берат в продължение на месец и половина.


Всичките заети в "Агропродукт груп" ООД са от Трилистник и от Рогош, който е на 1 километър от стопанството. Има цели семейства от по 4 души, които работят на постоянен трудов договор. Това са хора, които не са ходили 1 ден на училище, посочва Кумчев. Получават 800-1000 лв. заплата всеки. И в дома им всеки месец влиза доход от 3200 – 4000 лв. "Започнаха да си правят нови къщи, ремонтират и обзавеждат домовете си. Просто се вижда, че овощарството може да създава средна класа. И още нещо – тези семейства вече искат децата им да учат", с гордост казва овощарят.


По повод на заплащането е ясен: и 100 лв. надница е малко, ако работникът донесе 150 лв. приход за деня. И 5 лева е много, ако носи 3 лева.


Нов модел


Красимир Кумчев е намерил още едно направление в аграрния си бизнес - консултира работата в стари или новосъздадени овощни градини с ябълки.


Негов клиент поискал да създаде плодова градина на собствена пустееща земя. "Предложих му два подхода: назначава 1 агроном с 1500 лева заплата и 1 механизатор. Инвестира в обработката на земята, новите насаждения, напоителните системи, оградите и всичко необходимо и след 4 години започва да получава първите си плодове. Рискове – трудно се намират агрономи, а лесно се губят, ако някой им предложи 100 лв .заплата отгоре."


Втори вариант – съдружие, при което Кумчев получава 25-30% от вече създадената градина и започва да се грижи за нея. Разходите за поддръжката, както печалбите и загубите се разпределят пропорционално. Този модел, твърди агрономът, вече му носи допълнителен бизнес.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 956 Неутрално

  "През миналата 2017 г. европейските субсидии плюс европейските доплащания за 1 килограм ябълки, произведени от всеки мой полски колега овощар, са 50 евроцента, или 1 лев. В България аз получавам 3 стотинки на килограм ябълки. Аз знам, че съм добър овощар. Но няма как да се меря по доходност дори с най-слабия полски овощар. Просто не съм му конкурент", обяснява просто Кумчев.
  За тази "ПАЗАРНА ПОЛИТИКА НА ГЕРБ , говори човека !! Само там.., и само за това ли не е различно ?? Какво се прави с хората подписвали такива неща с ЕС ??? Не са ли за .......... ? Ами ако тези хора са свързани с "внос" на евтин зеленчук ( полякът може да продаде и на 500 лева) !! Тогава що за българи са тези "Шопски" ...тарикати ? Над 94 % от вноса на зеленчуци се контролира от София ...

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 4779 Неутрално

  "През миналата 2017 г. европейските субсидии плюс европейските доплащания за 1 килограм ябълки, произведени от всеки мой полски колега овощар, са 50 евроцента, или 1 лев. В България аз получавам 3 стотинки на килограм ябълки. Аз знам, че съм добър овощар. Но няма как да се меря по доходност дори с най-слабия полски овощар. Просто не съм му конкурент", обяснява просто Кумчев.За тази "ПАЗАРНА ПОЛИТИКА НА ГЕРБ , говори човека !! Само там.., и само за това ли не е различно ?? Какво се прави с хората подписвали такива неща с ЕС ??? Не са ли за .......... ? Ами ако тези хора са свързани с "внос" на евтин зеленчук ( полякът може да продаде и на 500 лева) !! Тогава що за българи са тези "Шопски" ...тарикати ? Над 94 % от вноса на зеленчуци се контролира от София ...
  —цитат от коментар 1 на dejmos


  ГЕРБ го нямаше когато се подписва договора за присъединяване към ЕС, където са уточнени и субсидиите! Това болшевиките лъжете на тон!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Тези субсидии, са бяха скритият начин да убият нашето селстко стопанство. Изклюìтелно подмолно пазарно изкривяване. Всички субсидии трябва да бъдат премахнати.

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  Много интересен материал.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4969 Неутрално

  До коментар [#3] от "xox55541929":

  По-скоро, да се изравнят, а не да се премахнат.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 255 Неутрално

  "Просто се вижда, че овощарството може да създава средна класа. И още нещо – тези семейства вече искат децата им да учат" - Респект...

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3592 Неутрално

  В България имаме два пъти повече обработваема площ, отколкото в Гърция, но се оказа, че там селското стопанство не бе умишлено разбито както у нас, и затова оттам внасяме основни плодове и зеленчуци (да не говорим пък за Македония, която е още по-малко по площ, но и оттам внасяме, а навремето само нашата земя е изхранвала няколко империи). Иначе за потенциала у нас - спор няма. Въпрос на държавна политика и далновидна предприемчивост.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 8. 8 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Тежка работа е земеделието, а пък и с тези неравномерни субсидии още повече. В един магазин картофите от Германия са 60 ст, а българските 90 ст. Как става тая работа ? Естествено заради субсидиите, които е дала на кака Меркел, а Б.Б. се целува с нея.

 9. 9 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 2868 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Тогава, може и да го е нямало ГЕРБ... Ама сега го има, нали? Като са толкова големи разбирачи, да осигурят субсидиране от бюджета! Защо не го правят...?
  Много голяма е заблудата, че всички субсидии на фермерите из Европа са, от евро-фондовете. Много голяма част са доплащания от националните бюджети. Ама, за да се случва, трябва да има работеща икономика, каквато при нас няма...! Това е разликата!
  Все слушаме, как някой друг му бил виновен на Бойко и ГЕРБ. Те, затова ли са във властта? Да обясняват, как нищо не можело да се направи и кой друг бил виновен? Баси и смешните и жалки милиционерски мрънкачи...!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 10. 10 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 2868 Неутрално

  До коментар [#7] от "Читател":

  Да де, ама в Гърция не е имало колективизация и болшевизъм! Селското им стопанство си работи, на добри обороти...! Като минаваш из Гърция виждаш, как на много места се полива. Като сравниш, поливните площи при нас, може да ти стане ясно, за какво става въпрос. Където минеш из Гърция, покрай пътищата овце, кози и крави... При нас, какво? Умиращи села...! Ама иначе сме, много стабилни...!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Субсиидите и според мен не са добро нещо, защото изкривяват пазара. Но едно ме учудва, хора, които са много против пазара и пазарните отношения, всъщност се оказва, че много си падат по него, като по изключение са против него, ако те си осигурят подкрепа - било държавна, било европейска.
  Един прост пример е в момента въпроса с командировъчните за международните шофьори. Може ли някой да ми обясни, защо нашите превозвачи ще фалират, ако плащат командировъчни като на другите шофьори от ЕС? Защо европейските фирми не фалират, а нашите ще фалират. Цените на камионите ли са различни, цените на горивата ли, обслужването къде е по-евтино у нас или в Германия?
  Но такава е човешката природа, за себе си е готова на всичко, аа за другите колкото по-зле, толкова по-добре.

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 4779 Неутрално

  До коментар [#9] от "tww09306483":

  "Тогава, може и да го е нямало ГЕРБ... Ама сега го има, нали? Като са толкова големи разбирачи, да осигурят субсидиране от бюджета! Защо не го правят...?
  Много голяма е заблудата, че всички субсидии на фермерите из Европа са, от евро-фондовете. Много голяма част са доплащания от националните бюджети. "

  Стига глупости! Има ограничение колко % могат да доплащат от националните бюджети! Не може каквото им скимне, това да доплащат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 2868 Неутрално

  До коментар [#12] от "lz2":

  Остана само, да обясниш, как в други държави в Европа доплащат, пък тука обясняват как не ставало, защо някой друг бил виновен за нещо си, дето станало преди 15-20 години...! До кога ще я караме така...?! Това е проблема. На мене, не ми се вижда нормално, да имаме правителство, дето все чупи пръсти и все обяснява, как не ставало...! За какво са там?

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 14. 14 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#12] от "lz2":

  Говориш не на ТОН , а на ВАГОН. Има програмни периоди ! 2007 -2013 ; 2014 -2020. Да ти го поясня по ГЕРБЕРСКИ ( седем летки ). Ако си малко добре със "централата " може да видиш и оперативните програми ...и основаният договор от кого са подписани :))

 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  До коментар [#7] от "Читател":

  Е айде посмалете, климата в Гърция е друг. На коледа в Солун е 15 градуса и портокалите капят по улиците. И затова повечето ранни зеленчуци и плодове се внасят от Гърция, Турция и по-малко от Македония.

 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  До коментар [#10] от "tww09306483":

  Е то на жълтите павета не може да видите стада овце, кози и говеда да пасат. Елате на село, елате в Разложко и във всяко село ще ви водя при поне 3'ма чобанина да си избере агне. Има и истинско сирене, и истинско месо ама цените не са като в Кауфланд щото истинското сирене иска много мляко.

 17. 17 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  За тази "ПАЗАРНА ПОЛИТИКА НА ГЕРБ , говори човека !!
  —цитат от коментар 1 на dejmos

  За това "благодарете" на Кунева и тези които бяха на власт когато преговаряхме за присъединяване към ЕС. ГЕРБ тогава още ги нямаше. Отделен разговор е, че през всичките тези години през които ГЕРБ бяха на власт не направиха нищо това да се промени.

  Но не е само земеделието, ЦЕЛИЯТ МОДЕЛ е такъв - стимулира създаването на олигархия, не на мощна средна класа. Защото с олигарсите можеш да се спазариш, а средната класа са независими и свободолюбиви. И това е замислено още в първоначалният сценарий, онзи от 1989г.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 18. 18 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#17] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Присъединяването няма нищо общо с основни европейски политики като например : .... Обща селскостопанска ; Кохезиона политика и тн. Иначе ясно е логиката ..времето ,космоса, Меркурий .........и естествено комунизма ( който дебне във всяка гора ) да прави бели. Когато Полша държи на тези политики и после подписва - управляват комунисти (социалисти) на КВАШНЕВСКИ !!

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8317 Неутрално

  Каквото сме договорили, това получаваме. Сакскобурготски смени всички подготвени от времето на Костов/ те наистина бяха подготвени/ и специално за земеделието ги смени с хора на ДПС, вкл. и министъра. Това сега са последствията.

 20. 20 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Порочната Обща селскостопанска политика трябва да е първата в списъка за радикални реформи на ЕС. Между другото, около половината на бюджета на ЕС отива за нея.

  На ЕС повече му приляга името Общ (Анти)земеделски съюз.

 21. 21 Профил на bgzdravka
  bgzdravka
  Рейтинг: 322 Неутрално

  "Годишното производство от масива е около 30 000 тона, което е равно на две трети от цялото производство на ябълки в България в момента (44 755 тона за 2017 г. според аграрния доклад)."....
  Не мога да разбера липсата на компетентност на журналиста писал това. Човека има 100 дка ябълки по среден добив 3 тона, т.е капацитета е около 300 тона . а не 30000 тона, Въобще журналист с икономическо образование и пишещ за икономически-новинарски вестник имате. Моля смятайте като пишете нещо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK