Област Пловдив е регионален икономически тигър за 2017 г., обявиха икономисти

Област Пловдив е регионален икономически тигър за 2017 г., обявиха икономисти

© Надежда Чипева, КапиталИнститутът за пазарна икономика определи област Пловдив като регионален икономически тигър в редовното си изследване, с което прави алманах на регионалното развитие в България - "Регионални профили: показатели за развитие".


В поредното издание се посочва, че през 2016 г. икономиката на областта расте с 10% на човек, а заплатите са с 9% ръст. През 2017 г. доходите в областта нарастват с цели 16%, което показва, че най-вероятно и 2017 г. е била много силна за местна икономика. Други области с относително висок ръст на БВП на човек през 2016 г. са силните икономически центрове Бургас и Стара Загора, както и по-малките, но бързо догонващи икономики на Перник, Ловеч, Търговище, Разград, Габрово.


Анализът показва, че растежът на доходите и потреблението са довели до подобрение в почти всички области на основния показател за абсолютна бедност – делът на хората, живеещи в материални лишения.
Добрият икономически растеж вървеше ръка за ръка със


силен пазар на труда в повечето области.


Нещо повече – 2017 г. отбеляза рекордни коефициенти на заетост сред най-активното население, това на 15-64 г., в повечето области. Заетостта е около 70% от населението на 15-64 г. средно за страната, като в най-силните икономически центрове – областите София, Пловдив и Стара Загора, вече надхвърля 70%, показват данните.


Безработицата също в повечето области вече приближава рекордно ниските нива от 2008 г., но все още има области, в които коефициентът остава двуцифрен, което говори за сериозни структурни проблеми на местните пазари на труда, ниска мобилност на населението или дори статистически слабости в областните данни. Почти всички области с безработица над 10% (сред населението на 15-64 г.) са струпани в Северна България – Видин, Враца, Плевен, Силистра, Търговище, Шумен. Изключенията в Южна България са областите Сливен и Смолян.


Способността на областите да привличат местни и чужди инвестиции е основен фактор за доброто им икономическо развитие. За поредна година


областите с ръст на преките чужди инвестициите


на глава от населението през 2016 г. са сред най-силните икономически центрове – София и широката Софийска област, Пловдив, Бургас, Габрово, Русе, както и по-слабо развитата Търговище, където инвестициите водят до бърз ръст на заетостта.


За съжаление процесите при инфраструктурата и особено пътната инфраструктура не са толкова положителни, отбелязват икономистите. Въпреки продължаващото строителство на нови отсечки от изграждащите се в момента магистрали, делът на магистралите и първокласните пътища остава реално без промяна общо за страната. В същото време


делът на пътищата с добро качество на настилката намалява


през 2017 г. и вече е под 40% от всички, което показва изоставащата рехабилитация на съществуващите пътища.


През 2017 г. демографската картина в страната продължава да се влошава вследствие на ниската раждаемост и изселването. Областите с най-бързо застаряване на населението са сравнително слабо развитите икономически области като Видин, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Враца. Към тях се причислява и област Габрово и въпреки че икономическото ѝ развитие е сред най-добрите през последните години, възрастовата зависимост на местното население всяка година отбелязва нови рекорди както за областта, така и за страната.


През 2017 г.


само шест области в страната привличат повече хора,


отколкото губят и това са столицата, Пловдив, Бургас, Варна, Перник и Кърджали.


Показателите за образованието продължават да се подобряват, въпреки че темповете са изключително бавни. В страната се забелязва ръст на записаните деца в училище, както и намаление, макар и символично, на отпадналите и на повтарящите в основното и средното образование. Област Смолян продължава да е първенец заради високите оценки на местните ученици на матурите и задържането на ученици и учители в образователната система. Столицата, Габрово, Велико Търново, Варна и Благоевград също са сред областите със сравнително добро представяне в тази категория, докато областите Сливен, Пазарджик, Ямбол и Добрич се задържат в дъното на класацията. Слабото представяне на образователната система именно в някои от най-слабо развитите икономически области задълбочава структурна безработица в тях и пречи на развитието на местния пазар на труда, на привличането на инвестиции и на повишаването на доходите на населението.


За човешкия капитал значение имат и здравните грижи на местно ниво. Традиционно в тази категория най-добре се представят столицата и област Плевен. Като цяло през 2017 г. осигуреността с лекари спрямо населението в страната се запазва, въпреки че в някои области като Кърджали, Сливен, Търговище, Силистра и Разград


недостигът на медицински персонал е значителен.


През 2017 г. се наблюдава и намаление на легловата база в многопрофилните болници в страната. Ограниченият относителен брой на лекари и легла в местните болници принуждава жителите на редица области да търсят медицински грижи извън областта. Пример за такива области с непропорционално нисък брой на преминалите за лечение болни са Добрич, Велико Търново, Перник, Шумен, Ямбол.


Добрата социална среда предполага и висока степен на сигурност и ефективно правосъдие на местно ниво. Натовареността на полицията и окръжните съдилища в големите и високо развитите области обаче ги оставят на последно място в класацията, докато в по-малките и слабо развити области регистрираните престъпления са сравнително малко, а правораздаването – относително бързо.


Единствено в областите Кърджали и Разград все още над половината от населението няма достъп до обществена канализация, което е един от ключовите показатели в категорията за оценка на околната среда. Традиционно културният живот пък е най-интензивен в столицата и областите Велико Търново и Габрово и 2017 г. не прави изключение.


Подробни профили на областите може да се видят тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  Значи ще има публично и ритуално европейско столично културно разфасоване на прасета...

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5327 Неутрално

  Браво за Пловдив!
  Като цяло доста неравномерно и хаотично развитие...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1402 Весело
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Да благодари на стратегическото си място и на инфраструктурата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK