Съдът оправда лекаря от Пловдив, който застреля крадец, влязъл в гаража му

Съдът оправда лекаря от Пловдив, който застреля крадец, влязъл в гаража му

© Анелия НиколоваПловдивският окръжен съд призна за невинен д-р Иван Димитров по делото за умишлено убийство на Жоро Джевизов, известен с прякора Плъха, който влязъл за краде в гаража му, съобщи БНР.


На 2 март миналата година докторът застреля с незаконен пистолет "Валтер" въоръжения с нож Джевизов. Делото беше разгледано по съкратената процедура, след като подсъдимият призна вина. Магистратите приеха, че убийството е извършено при неизбежна отбрана, без да се превишават пределите й.


По другото обвинение - за незаконно притежаване на оръжие, лекарят получи условна присъда от 2 години с 3 години изпитателен срок.
След убийството имаше демонстрации в няколко града в защита на лекаря, като участниците в тях обявяваха, че собствениците трябва да имат право да отбраняват имотите си, когато някой влезе в тях без разрешение.
След разпитите на лекаря прокуратурата обяви, че той е наблюдавал подготовката на кражбата от дома си, без да потърси полиция или да се обади на тел. 112.


След това Димитров слиза на двора с незаконно притежаван пистолет "Валтер", за да преустанови кражбата. Именно в двора на кооперацията е настъпил сблъсък между двамата. Лекарят е викнал "спри, полиция" и е произвел изстрел. От думите на окръжния прокурор се разбра, че след това Жоро Джевизов е опитал да избяга, като е настъпил сблъсък между двамата. Д-р Иван Димитров е обяснил пред разследващите, че крадецът е хвърлял по него различни предмети, като три пъти е променил версията си какви са били те – веднъж е посочил метална тръба, после – табела, след това – нож. Ножът, с който Димитров твърди, че е бил нападнат от Джевизов, е намерен впоследствие в дома на лекаря, измит. Ножът не е бил притежание на крадеца, каза прокурор Попов. Лекарят има прорезна рана на глезена си, но експертиза тепърва ще установява с какъв предмет е нанесена тя. Джевизов от своя страна е бил въоръжен с нож и с отвертка, за което е свидетелствала съпругата му. "И двете са открити в дрехите на убития, без да са били извадени", посочи прокурорът по делото.


След сблъсъка е последвала стрелба по крадеца. Жоро Джевизов е починал от една огнестрелна рана, куршумът е попаднал в гърдите му отгоре надолу и е засегнал белия му дроб. "Стреляно е от упор, не от терасата", заяви зам. окръжният прокурор Галин Георгиев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK