В още две области е обявено бедствено положение заради чумата по прасетата (обновена)

В още две области е обявено бедствено положение заради чумата по прасетата (обновена)

© Надежда Чипева, КапиталСъс своя заповед областният управител на Плевен Мирослав Петров обявява бедствено положение на територията на област Плевен във връзка с установените огнища на болестта африканска чума по свинете в частни стопанства в общините Гулянци, Никопол, Левски и Белене. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Малко по-късно крайната мярка беше обявена и за област Разград.


Бедственото положение в Плевенско влиза в сила от днес (24 юли) и ще продължи до 31 юли 2019 година, като срокът при необходимост може да бъде удължен. В Разградско бедственото положение ще продължи от 24 до 30 юли.


Вчера по същата причина бедствено положение бе обявено и в област Русе.
Директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Иван Йорданов ще бъде координатор по дейностите, свързани с унищожаването на болестта. Областната дирекция на МВР пък организира охраната на всички входно-изходни пътища на населените места, където има регистрирани огнища на зараза със заболяването африканска чума по свинете.


На кметовете в областта е разпоредено да съдействат на Агенцията по храните.


В хода на провежданите действия при необходимост да бъдат използвани човешки ресурси и техника на Министерството на отбраната и военните формирования на територията на общините на област Плевен. При изпълнението на дейностите да се вземат всички необходими мерки за опазване здравето и живота на участниците в тях, като се провеждат нужните инструктажи, е разпоредил областният управител.


Обявеното бедствено положение дава възможност за включването на по-широк кръг институции в работата по ограничаване разпространението на заболяванет, каза областният управител Мирослав Петров, цитиран от администрацията си.


Болестта не е опасна за хората, но заболелите животни трябва да бъдат умъртвени, за да не я пренасят.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK