Експерти предупреждават за екологична криза заради пресъхването на река Въча

Равнището на реката зависи от количеството, което трите водно-електрически централи от каскадата изпускат.

© Красимир Юскеселиев

Равнището на реката зависи от количеството, което трите водно-електрически централи от каскадата изпускат.Избори 2022

Задава се опасност от екологична криза заради пресъхването на река Въча в град Кричим. Две министерства - на енергетиката и на околната среда и водите очакват резултати от проверка как спирането за планов ремонт на две водно-електрически централи доведе до унищожаването на пъстървата в реката. Областният управител на Пловдив свиква спешно заседание, за да бъдат координирани действията на институциите за установяване на причините, съобщи БНТ.


Милиони кубически метра вода стоят в три язовира от каскада Въча. Но в град Кричим три нощи реката пресъхва. Рибата е почти унищожена, а размерите на екологичната криза остават скрити от погледите на хората. От местното риболовно сдружение, което зарибява реката с пъстърва, първи забелязали щетите.


Равнището на реката зависи от количеството, което трите водно-електрически централи от каскадата изпускат. Две от тях изпратили предупреждение до министерството на околната среда и водите, че от 18 до 21 ноември спират работа заради ремонт.
Уведомително писмо от екоминистерството получил и кметът на Кричим, че в реката ще има гарантираните количества вода, но за 18 часа в денонощието.


"Някой винаги се възползва от това, за да ограничи водните количества, като даже и не спазва задължителния санитарен минимум от 5 куб. м в секунда. Тука не може да няма виновни, защото факт беше, че водата я няма", заяви кметът на Кричим Атанас Калчев.


Случаят с обезводнения речен участък предизвика серия от проверки, разпоредени от министирите на енергетиката и на околната среда и водите. Инспекцията обхваща действията на подразделенията на НЕК и Напоителни системи.


"Изказаха се мнения, че едва ли не водата се е пренасочвала в някаква друга посока - имат предвид частните ВЕЦ-ове през съоръжения на Напоителни системи", обясни кметът.


В река Въча през последните дни има достатъчно количество вода през цялото денонощие, но популацията от пъстърва, която е в размножителен период е почти унищожена.


Според представители на сдружение от доброволци, което се грижи за безвъзмездното зарибяване на водоемите в областта, щетите в река Въча не могат да бъдат оценени.


Причината е, че няма как да се предвиди колко хайвер е останал, но щетите ще са огромни, предупреждава Валентин Данаилов – председател на сдружение "Олимпик 2002"


Областният управител на Пловдив Дани Каназирева смята, че е наложително и коритото на реката в Кричим да бъде променено, за да не се разпилява водния поток в цялата и ширина от 65-70 м.


"На всяка цена за мен е важно да се търсят компенсиращи мерки, профилиране на коритото на реката за обезпечаване на воден стоеж при по-малки водни количества и задължително според експертите в областна управа трябва да се проведе и инженерно и хидроложко проучване", заяви Каназирева. Утре сутринта тя свиква спешно заседание с всички заинтересовани страни заради кризата с управлението на водите от каскада Въча.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK