Караниколов увери, че засега има достатъчно вода в язовир "Студена"

Кадърът е от заседанието на правителството на 18 януари, когато бе обявено, че ще бъде доставена вода на Перник през водопровода на София. Министърът на икономиката Емил Караниколов бе основен говорител за проекта

© Юлия Лазарова

Кадърът е от заседанието на правителството на 18 януари, когато бе обявено, че ще бъде доставена вода на Перник през водопровода на София. Министърът на икономиката Емил Караниколов бе основен говорител за проектаМинистърът на икономиката Емил Караниколов обяви в пряко включване по БНТ, че в язовир "Студена" засега има достатъчно вода, за да се поддържа настоящият режим в града. Пояснението му е по повод изказване на кмета на Перник Станислав Владимиров на 20 януари, че до 10 дни водата в язовира ще свърши и ще се достигне мъртвият му обем.


Днес Караниколов обяви, че нивото на язовира с чиста вода е между 109 и 111 см, като черпенето от него е сведено до 3 см на ден. "Сами изчислете за колко дни има вода", посочи той.


Обяви, че през последните десет дни дори е имало дни, в които постъпва повече вода в язовира, отколкото се черпи. Допълни, че в края на седмицата прогнозата е за обилни валежи в района. "Водата в язовира ще стигне, към момента не трябва да имаме притеснения", успокои министърът.
Той е на мястото на строителството на новия водопровод между Мало Бучино и Перник, чиято цел е да пренесе вода от язовир "Бели Искър" в язовир "Студена", която пък вече е пренесена от язовир "Белмекен". Строителството започна в събота, макар премиерът да бе обявил за начало на строителството 21 януари, а после и следващи дати. Междувременно и обявената стойност на проекта до 25 млн. лв. набъбна до 27 млн. лв.


Караниколов днес обясни, че е имало три проекта за трасето, като е избран този, за който не се налагат отчуждителни процедури и разрешителни за строителство в природен парк. Вече е изкопан първият километър от трасето, като то се е наводнило, тъй като в съседство се оказало, че има мочурище. Сега се налага да се изпомпва вода от мястото, обясни Караниколов.


От интервюто му се разбра и че в строителството ще се включи строителната камара, без да посочи детайли. Увери, че е направен график кой къде ще работи, за да не си пречат екипите. Строителството е започнало от държавната компания "Монтажи".


Караниколов обяви още, че паралелно се работи с възлагане на ремонта на ВиК мрежата в Перник, а тази седмица кметът на града би трябвало да възложи строителство на новата пречиствателна станция, което щяло да отнеме 14 дни. Причината е, че на практика не се изгражда нова станция, а непостроено "стъпало", което прави връзката между старата и новата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3835 Весело

  Тихо , да не се пречи с коментарии от форума.....вода , мочурище , километър , камара , монтажи....тихо !

 2. 2 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1170 Любопитно

  И като ще стигне защо строим тоя водопровод?

  BLUE Planet Corporation
 3. 3 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1428 Любопитно

  =====Обяви, че през последните десет дни дори е имало дни, в които постъпва повече вода в язовира отколкото се черпи=======

  Валя ли дъжд или просто Стомана Перник вече не използва питейна вода за промишлени нужди ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 4. 4 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 280 Неутрално

  А водата която изпомпват защо не я пращат към Перник? :)

 5. 5 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Дръжте Гешев далече от язовира и проблеми няма да има...

 6. 6 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3835 Весело

  Ами защо....може би са видели , че като теглят вода от мъртвият обем има " фини частици " , та затова....

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Този защо още не е при нено /малката буква не е правописна грешка, а отношение/?!

 8. 8 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 4885 Неутрално

  Има "видяхме", вода със зелени еуглени. Пий си я ти.

 9. 9 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Вода има достатъчно. За миене и за пиене. Само трябва да се уточни какво и колко ще се мие и колко ще се пие.

 10. 10 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 324 Весело

  "...Кораба потъва, вода ще има за всички..."

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 11. 11 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3835 Весело

  …..зелени еуглени , пренасящи " фини пясъчни ( прахови ) частици " , става , ама това са патриотични кадри и не може , ей така.....нали....колкото до водата , става " за замиване " , ама после и следва почистване....

 12. 12 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#3] от "nessarox":

  =====Обяви, че през последните десет дни дори е имало дни, в които постъпва повече вода в язовира отколкото се черпи=======Валя ли дъжд или просто Стомана Перник вече не използва питейна вода за промишлени нужди ?
  —цитат от коментар 3 на nessarox

  На 12-13 януари и 28-30 като че ли е валнало - гледай София , и най близките до Перник , Бояна , Княжево. Ма не е много , като цяло за януари - пре-пред-последната колона - 36 % от средното за периода - 1960-1990 година. - за София. За Мусала е повече - 58 % .

  https://www.stringmeteo.com/synop/prec_month.php?year=2020&month=1&ord=num&rep_1113=on&submit=ПОКАЖИ #sel 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  Поредният министър идиот. Защо им дават думата?

 14. 14 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#2] от "Alan Blackmore":

  "Караниколов обяви, че нивото на язовира с чиста вода е между 109 и 111 см, като черпенето от него е сведено до 3 см на ден. "Сами изчислете за колко дни има вода", посочи той."

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  Студена в края на юни ще прелива.
  Ненужна паника, която ни струва на обществото 92 милиона досега:)
  Ама полека лека идвате на моите мисли от ноември:)

 16. 16 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 350 Весело

  Министър Караниколов може да направи още някое жертвоприношение (след Нено Димов), за да е сигурно, че ще завали и ще има вода за Перник. Трябва да почерпи от опита в Африка и пустините как се моли за вода и как се използва рационално.

 17. 17 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 522 Неутрално

  "Караниколов обяви, че нивото на язовира с чиста вода е между 109 и 111 см, като черпенето от него е сведено до 3 см на ден. "Сами изчислете за колко дни има вода", посочи той."
  —цитат от коментар 0 на Дневник


  При така посочените условия на задачата не можем. Ако "Студена" беше паралелепипед (или дори по-сложна форма, но с вертикални стени), можехме да сметнем консумация, отчитайки нивото в сантиметри. Но тъй като стените на чашата на язовира са наклонени, 3 см спад днес е повече вода, отколкото 3 см утре.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 18. 18 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 324 Весело

  Студена в края на юни ще прелива.Ненужна паника, която ни струва на обществото 92 милиона досега:)Ама полека лека идвате на моите мисли от ноември:)
  —цитат от коментар 15 на Да вярваме на истината


  Тека е, ама не в края на юни, а в началото на март още клозетите в Перник ще започнат да преливат, народната любов - също. А вие в Габрово отгде вземате вода?

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 19. 19 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 276 Весело

  До коментар [#17] от "Иван Арнаудов":

  Еее, много сложно, колега. За тъп ръб като Кара-та нЕма значение, т'ва паралелепипед, пирамида, конус, все непознати неща!
  Както и информацията, че идвали по 2 камиона на ден, после щели да станат по 5. ТИР-овете били 130. За 25 дни щели да докарат тръбите. 25*5 (програма макс) = 125 камиона. И този е министър на икономиката. Супер!

  "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби." Васил Левски
 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Тоя пъшльо е министър!!!! С кеф да го питат журналята колко е 7 по 8..... залагам 1000 лв че министъра не може да го сметне!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3835 Весело

  ...първо , да се оправяме с мочурището....щото се вижда , че само с " вървете да копаете " явно нещо не става , трябва и мисъл....та , последователно с " трите идейни проекта "...

 22. 22 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  МинистЕерче, бе.. Да го щипкаш по бузите и да му се радваш ☺️☺️☺️ може и някое леко шамарче 😄

 23. 23 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Много ме кефи как един тръбопровод от 17км ще струва 27милиона. Представям си ако трябвада се подменя половин България тръбопроводите, които вече са над 50г.. Американският дълг боб да яде

 24. 24 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  Сори герберчета, ма дори тиквите не виреят на сухо.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 25. 25 Профил на one_1980
  one_1980
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Днес Караниколов обяви, че нивото на язовира с чиста вода е между 109 и 111 см, като черпенето от него е сведено до 3 см на ден. "Сами изчислете за колко дни има вода", посочи той."

  Tozi e dosta tup, vmesto po kubici da kazva, v santimetri ni kara da izchislqvame.
  Dokolkoto znam qzovira se stesnqva s namalqvane na nivoto na vodata, t.e. nivoto na vodata e e proporcionalno na kolichestvoto. tova da ne mu e olimpiyki razmer s pravilni formi.

 26. 26 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#2] от "Alan Blackmore":"Караниколов обяви, че нивото на язовира с чиста вода е между 109 и 111 см, като черпенето от него е сведено до 3 см на ден. "Сами изчислете за колко дни има вода", посочи той."
  —цитат от коментар 14 на Darulio


  Аз го смятам по тия приказки като за 1 ден?

 27. 27 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  До коментар [#23] от "b0b069":
  ако беше без пари, щяха да ги сменят през 5 години.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 28. 28 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  =====Обяви, че през последните десет дни дори е имало дни, в които постъпва повече вода в язовира отколкото се черпи=======Валя ли дъжд или просто Стомана Перник вече не използва питейна вода за промишлени нужди ?
  —цитат от коментар 3 на nessarox


  И двете. Ма от държавни уверения е докъде го докараха

 29. 29 Профил на bylgarofil
  bylgarofil
  Рейтинг: 233 Неутрално
 30. 30 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  https://www.facebook.com/zhivko.girginov/videos/10218993969153034/ Порадвайте се на Лилито!
  —цитат от коментар 29 на bylgarofil


  Хората забравят, за това си патят.

 31. 31 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3835 Любопитно

  Притесненията може би идват от времето необходимо да се изпомпи ...мочурището , че да се спази " проекта "....

 32. 32 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  До коментар [#18] от "Kamenarski":

  В Габрово си имаме язовир. Христо Смирненски се казва и има 17 милиона кубика. И понеже мрежата ни е оправена и няма големи загуби и кражби повече дори в душата сега влиза отколкото потребяеаме.
  Най-накрая и Севлиево кандиса ще го включват и него:)

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Тримата специалисти от снимката, ще оправят всичко. И милионите ще изхарчат , и режим ще има.

 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4102 Неутрално

  "Днес Караниколов обяви, че нивото на язовира с чиста вода е между 109 и 111 см, като черпенето от него е сведено до 3 см на ден. "Сами изчислете за колко дни има вода", посочи той."

  Значи водата вече е до колене. В момента се черпи вода от мъртвия обем на язовира. Ще стигне за не повече от 7-8 дни.

 35. 35 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  До коментар [#33] от "Роси":

  Водопроводът накрая ще се окаже като моста на тримата глупаци на Доньо Донев.
  Всяка прилика с лицата на снимката е чиста случайност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK