Хибридните автомобили търсят пазарна ниша и у нас

След тригодишна експлоатация собственикът започва да печели заради ниския разход на гориво

На външен вид хибридният "Сивик" почти не се отличава от обикновения

© Георги Пауновски

На външен вид хибридният "Сивик" почти не се отличава от обикновения"Хонда Сивик хибрид" е първият хибриден автомобил, който се предлага на българския пазар, стана ясно на изложението във Варна. Колата идва у нас месец преди официалната й премиера на автосалона в Париж и използва тягата от двигател с вътрешно горене и електромотор.


"Със Сивик хибрид" във Варна целим да проверим какви са нагласите на клиентите към този тип екологични и икономични автомобили. В момента моделът е с около 6000 лв. по-скъп от обикновения "Сивик", но производителят смята, че с нарастване на търсенето цифрата ще бъде намалена до 2000 лв.", заяви изпълнителен директор на официалния вносител на "Хонда" в България "Бултрако" Мирослав Томов. Според разчетите обаче, заради икономията на гориво, разликата в цената ще се неутрализира след три години експлоатация, ако годишно собственикът навърта по 30 000 км.


Второто поколение на «Сивик Хибрид» разполага с нов 1.3-литров 3-степенен i-VTEC двигател в комбинация с много по-ефективен електромотор, които дават обща мощност от 110 к.с. В зависимост от режима на движение автомобилът използва само бензиновия двигател (при висока скорост), само електрическия мотор (при постоянна ниска скорост) или двата агрегата (при ускоряване). В спряло положение специална електроника гаси бензиновия мотор, който се пуска отново в момента, в който водачът отпусне педала на спирачката. Като цяло хибридният «Сивик» се нуждае от около 4 литра гориво при смесен цикъл на управление, докато стандартният модел харчи 6 на сто. Особено икономична е работата на подобен тип автомобили в градски условия, където според специалистите в 80% от времето колата ползва електромотора. Това е и причината хибридни таксита да се движат в редица градове в САЩ и Европа, а лондонската полиция да закупи 117 броя от модела «Хонда Сивик Хибрид».
Съвсем скоро на българския пазар ще се появи и най-продаваният хибриден автомобил в световен мащаб "Тойота Приус", научи "Дневник". От лансирането на колата през 1997 г. досега в цял свят са реализирани близо половин милион броя, като половината сделки са реализирани в САЩ. Големият интерес към хибридите в САЩ се дължи на факта, че собствениците на такива превозни средства плащат с 2000 долара по-ниски данъци. Поради ниските данъци върху превозните средства у нас обаче подобен стимул не би могъл да има голямо значение.


Поглед назад в историята показва, че първият хибриден автомобил е разработен през 1899 г. от Фердинанд Порше в сътрудничество с Якоб Лонер. Към този момент добавянето на електродвигател не е с цел екология и икономия на гориво, а за по-бързо ускорение на автомобила. Развиващият 56 км/ч хибрид «Лонер-Порше» подобрява няколко австрийски рекорда за скорост и от него са продадени 300 броя. Колата обаче така и не е патентована и официално първият хибриден автомобил се води на името на американския изобретател Х. Пайпър и се появява на бял свят през 1905 г. Век по-късно хибридни автомобили предлагат или разработват почти всички големи производители ("Форд", "Дженерал мотърс", "Хонда", "Тойота", "Нисан", "Мазда", "Пежо" и "Рено"). Най-богато е портфолиото на "Тойота" с единадесет различни модела, сред които и дизелови.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK