Индийците от "Тата" пускат автомобил на сгъстен въздух

Нула вредни емисии и изминаване на 200 км. за два долара предлага колатаСериен автомобил, който ще се задвижва от сгъстен въздух, разработва индийската компания "Тата", съобщиха едновременно няколко автомобилни сайта. Колата е дело на бившия инжинер във "Формула" 1 Гай Негре, а в момента тече спор дали да се казва въздушен автомобил(Air Car) или градска котка(City Cat).


Двигателят на автомобила ще се задвижва от подаван под налягане въздух, който ще кара буталата да се движат нагоре и надолу. Компактната кола ще разполага с резервоар, пълен с 90 литра компресиран до 300 атмосфери въздух, който ще е достатъчен да бъдат изминати 200 км. Максималната скорост на автомобила е 110 км/ч, което е напълно достатъчно за движение в града и кратки извънградски пътувания.


Зареждането на резервоарите ще се извършва на специални станции, като напълването им догоре ще струва около два долара и ще отнема три минути. В аварийни случаи, колата ще може да се пълни и с вървящия в комплект с нея компресор, който работи с електричество. В този случай обаче напълването на резервоара ще отнема четири часа.
Плановете на "Тата" са да бъдат правени до 6000 въздушни автомобила годишно, като за сега се планира износ в 12 страни. На пазара в Индия революционната кола се очаква в началото на следващата година, като цената и ще е около 12 700 долара.


Заради липсата на горене в мотора смяната на маслото ще се прави на всеки 50 000 км. Сред екстрите, който ще предложе екоавтомобила са безконтактен достъп, аудиосистема, климатик и т.н.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK