Новата "Тойота Авенсис" вече се продава и в БългарияРазработена и произвеждана в Европа, новата "Тойота Авенсис" от миналата седмица вече е и в България. Представен през есента на изложението в Париж автомобилът демонстрира атлетичен и елегантен дизайн, подчинен на мотото Vibrant Clarity (вибрираща чистота).


Най общо това означава създаване на модел, който излъчва сила, без да бъде масивен, има динамично поведение на пътя, но в същото време осигурява първокласен комфорт и предлага ниски вредни емисии и консумация на гориво, без от това да страда представянето на пътя.


РАЗМЕРИТЕ
"Авенсис" се предлага като седан и комби и в двата си силуета е с 50 мм по-дълъг от своя предшественик. Версията с четири врати е дълга 4695 мм, а комбито 4765 мм. И в двата силуета междуосието е 2700 мм, а височините им са същите като при тези на предшествениците - 1480 мм.
Благодарение на новата платформа следата отпред е увеличена с 45 мм, отзад с 30 мм, а цялата ширина на колата е пораснала с 50 мм до 1810 мм. С цел засилване на усещането за простор А-колоната е изместена напред със 110 мм, а С-колоната е дръпната назад с 50 мм. Новият дизайн на инструменталното табло увеличава допълнително ширината на интериора.


ДВИГАТЕЛИТЕ
При "Авенсис" от "Тойота" демонстрират в пълна степен своята философия Toyota Optimal Drive, която чрез преработени двигатели и скоростни кутии постига намалени емисии и икономия на гориво. На практика в модела нови са всички двигатели.


Бензиновите мотори се характеризират с Valvematic технология, която позволява оптималното отваряне на клапаните по височина и време с цел по-добър контрол на обема и скоростта на входящия въздушен поток. Благодарение на нея емисиите на въглероден двуокис и разхода на гориво са намалени с от 10 до 26% , като мощността е нараснала с от 3 до 20 на сто.


Новият 1.6-литров бензинов мотор има с 20% по-голяма мощност от своя предшественик(вече 132 к. с.), като към максималния въртящ момент са добавени 10 Нм до 160 Нм при 4400/мин. Нивото на отделяните емисии CO2 e намалено с 12% - до 152 грама на километър. Той се комбинира с новата шест-степенна механична трансмисия.


1.8-литровият бензин вече има мощност от 147 к.с. (+14%), а максималният въртящ момент е увеличен с 10 Нм - до 180 при 4000/мин. Двигателят може да комбинира с новата 6-степенна механична или изцяло новата вариаторна трансмисия Multidrive S.


На върха на бензиновата гама е 2.0-литровият мотор с мощност 152 к. с.(+ 3%) и максимален въртящ момент от 196 Нм при 4000/мин. При него емисиите на въглероден двуокис са намалени с 15% до 163 г/км при механичната кутия и с 26% дo 164 г/км при трансмисията Multidrive S.


Дизелите се отличават с увеличен въртящ момент при ниски обороти, използват следваща генерация common-rail и пиезоелектрични инжектори и работят при по-високо налягане - 2000 бара. Всички дизели покриват изискванията на стандартите Евро V.


Базовият 2.0-литров D-4D двигател вече е на разположение и с филтър за твърди частици. Двигателят е запазил мощност (126 к. с.) и въртящия си момент(310 Нм между 1800 и 2400 оборота), но отделяните от него вреди емисии са редуцирани със 7% дo 134 г/км, и с 9% дo 139 г/км, когато има филтър за твърди частици.


2.2-литровият D-4D e екипиран стандартно с филтър срещу сажди, когато е поръчан с 6-степенна механична кутия и е запазил максималната си мощност от 150 к. с., но разполага с 10% по-висок въртящ момент (вече 340 Нм.). Той може да се комбинира и с изцяло новата 6-степенна автоматична трансмисия. В този случай моторът разполага със системата за контрол на емисиите D-CAT (Diesel - Clean Advanced Technology), която намалява едновременно емисиите на въглеводороди, въглероден окис, азотни окиси и на твърди частици.


Най-мощният дизел е 2.2 литров, разполагащ със 177 к. с. и максимален въртящ момент от 400 Нм. С него ускорението от 0 до 100 км/ч става за 8.5 сек., като нивото на емисиите на CO2 е 157 г/км.


СКОРОСТНИТЕ КУТИИ
При скоростните кутии специално внимание заслужава новата вариаторна трансмисия Multidrive S, която се предлага при 1.8-литровите и 2.0-литровите бензинови двигатели. Тя се характеризира с плавна работа и прецизирано превключване, като имитира работата на скоростна кутия със седем предавки. Трансмисията има спортен режим на работа, както и възможност за ръчно управление - чрез скоростния лост, или чрез лостчетата, разположени от двете страни на волана.


За движение по пътища с по-големи наклони Multidrive S разполага с логическа схема на работа uphill (нагоре) или downhill (надолу), която избира оптималните предавателни отношения. При движение по наклон нагоре режимът е с по-малко превключвания на предавките, а при спускане кутията се възползва максимално от спирачните качества на двигателя.


За първи път при лек автомобил на "Тойота" дизеловият двигател 2.2 D-4D(150 к.с.) се предлага с нова 6-степенна автоматична трансмисия. Тя превключва бързо и плавно, като има интелигентно управление, което следи информацията за степента на подаване на газ, спирачното усилие, скоростта на автомобила и оборотите на двигателя и автоматично регулира схемата на превключване. Тя също разполага със спортен режим, както и възможност за ръчна смяна на предавките.


КОМФОРТЪТ
По отношение на комфорта акцентът е бил насочен към обезшумяването на автомобила, намаляване на ъгъла на накланяне по време на по-рязко ускорение, спиране и завой, както и върху намаляването на колебанията при движение по неравни пътища или при пътища с дупки. За целта сериозни промени са претърпели цялата ходова част, както и електроусилвателя на волана с променливо усилие.


"Авенсис" вече се предлага с няколко иновационни системи, като адаптивни главни светлини, система за предпазване преди катастрофа, адаптивен круиз-контрол, система за подпомагане поддържането на курсовата линия(с коригиране на траекторията) и предупреждение за напускането на пътя, камера за подпомагане на паркирането на заден ход и т.н. Преработена е и стабилизиращата програма Vehicle Stability Control (VSC+), която реагира по-добре при случаи на недозавиване или презавиване. На практика това означава, че при екстремни условия водачът може да усети известно усилие, приложено във волана в едната или другата посока, за да се компенсира загубата на контрол върху предната или задната част на автомобила.


Новият "Авенсис" ще се предлага с четири нива на оборудване. Използваните в купето материали се предлагат в черно или в комбинация на сиво и бежово и излъчват престиж и динамика. Арматурното табло е с мека зърнеста текстура, докато средната конзола се предлага в няколко различни варианта, вариращи в зависимост от нивото на оборудване от черна боя металик до такава с титаниеви орнаменти. Инструменталната конзола е с висококачествено излъчване, а скоростомерът и оборотомерът са с хромирани рингове. Дисплеят Optitron гарантира ясно разчитане на информацията.


Още базовото ниво "Комфорт" предлага доста екстри, като климатична инсталация, предни стъкла с електрическо задвижване и аудиосистема радио/CD с шест колони, бутони на волана за дистанционно управление и възпроизвеждане на MP3 файлове. Централният блок и конзола се предлагат в цвят черен металик. Като стандартно оборудване се предлагат 16- цолови стоманени джанти и системите Vehicle Stability Control (VSC+) и Traction Control (TRC). Базовият модел има и разположена до волана електронна ръчна спирачка.


Останалите три нива при "Авенсис" са "Сол", "Екзекютив" и "Премиум" като с всяко се обогатява списъка с глезотийки, които предлага автомобилът. За България цените тръгват от 37 700 лв. с ДДС, а топ модификацията се продава за 69 400 лв. Най-евтината версия на старата генерация се предлагаше за 32 000 лв., но с доста по-постно базово оборудване.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK