От София до Бургас за 25 лева

"Опел Зафира" на метан вече има мощност 150 к.с.Да стигнеш от София до Бургас за 25 лв. не е особено голямо постижение - и с влак, и с автобус цената е почти толкова. Когато обаче става дума за стойността на пътуването с автомобил, при това седеместен, ситуацията изглежда доста по-различна.


Ако трябва да съм точен, оборудваният фабрично с метанова уредба "Опел Зафира CNG Турбо" се задоволи с газ за малко под 25 лева. При това без да бъде жален в натоварения трафик към морето.


Автомобилът разполага с мощност от 150 конски сили и максимален въртящ момент 210 Нм, като ме изненада с доста прилична динамика. И дума не може да става за сравнение с досегашната версия на метан на "Зафира", която е доста тромава със своите 94 к.с.
Заслугата за подобрените динамични характеристика е основно на турбото, което осигурява така необходимия за доброто изгаряне на метана въздух. Що се отнася до мотора, в сравнение с бензиновия си събрат той се отличава с издържаща на по-високи температури цилиндрова глава, а клапаните и леглата им са изработени от по-устойчиви на износване материали.

От София до Бургас за 25 лева

© Дневник


Двигателят може да работи и на бензин (за който има резервоар с обем 14 литра), като има отделни инжектори за впръскване на двата вида гориво. Превключването между тях пък може да става както автоматично, така и ръчно.


На метан "Зафира CNG Турбо" може да измине до 370 километра, като бензинът осигурява още 150 километра пробег. В сравнение с бензиновата версия на модела газовият миниван е по-тежък със 140 килограма, като монтирането на бутилките под пода не намалява багажния обем, който е между 140 (при три реда седалки) и 1820 литра. Автомобилът разполага и с патентованата от "Опел" система за трансформиране на вътрешното пространство чрез сгъване на седалките Flex 7.


Цените на "Опел Зафира CNG Турбо" започват от 45 375 лв. с ДДС (автомобилът ползва данъчен кредит). Това е с малко над 6000 лв. повече от версията на вана със същото ниво на оборудване и бензинов мотор със сходна мощност. Бензиновата "Зафира" обаче ще измине 100 километра в смесен цикъл с гориво за близо 17 лева при сегашните цени на горивата срещу 7.10 лв./100 км за "Зафира CNG Турбо".В момента в България има 82 метан станции. В световен мащаб производителите предлагат около 180 заводски модела, използващи това гориво. Изчисленията сочат, че с автомобил на метан изминаването на 100 километра излиза с 66% по-евтино, отколкото с аналогична бензинова, и 33% по-изгодно, отколкото с дизелова версия на модела.

От София до Бургас за 25 лева

© Дневник


В същото време в атмосферата се отделят с 25% по-малко въглероден диоксид на километър от бензиновите коли и с 35 на сто по-малко от дизеловите. Тези нива могат да бъдат свалени допълнително с използването на биометан, получен от растения.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK