Не контролираш автомобила, когато алкохолът контролира теб (видео)

4141 тежки катастрофи, заради алкохол
5242 ранени в тях
525 загинали в тези произшествия


Тези цифри са за последните 10 години и са по официалната статистика на МВР. Пак според неговите данни шофьори с опит по-малък от две години причиняват около 25 % от всички катастрофи годишно. След анализ на много такива тежки статистики за България, международни тенденции, варианти за превенция, програмите за обучение на бъдещите шофьори, екипът на "Загорка" решава да разработи кампания, която да напомня, колко важно е да не се кара след употреба на алкохол и да е насочена специално към младите шофьори между 18 и 24 години и тези, които сега вземат книжка.
Посланието на кампанията е "Карай трезво" и тя се прави заедно със Съюза на българските автомобилисити (СБА). Основната й цел е да образова за вредното влияние и рисковете след консумация на алкохол да седнеш зад волана.


Заедно със СБА са разработени информационна брошура - под заглавието "Не контролираш автомобила, когато алкохолът контролира теб" са събрани факти, които да накарат младите шофьори да се замислят, полезна информация за влиянието на алкохола (виж карето) и текстове от Закона за движение по пътищата. Подготвени са и материали, които ще се използват в школите за шофьорски курсове. Идеята е още по време на теоретичното обучение да се обсъждат рисковете и отговорността на бъдещите водачи.Дори само при 0.2 промила в кръвта, шансът да катастрофирате е два пъти по-голям, отколкото ако сте трезвен. Ако в кръвта ви има над  1.2 промила вече е 25 пъти по-вероятно да претърпите пътно-транспортно произшествие.

На реакцията, че компания, която произвежда бира (т.е. напитки с алкохолно съдържание) прави подобна кампания, изпълнителния директор на "Загорка" Рууд ван ден Ейнден коментира по време на официалното представяне, че те осъзвават своята отговорност към обществото и искат да обърнат внимание на младите и неопитни шофьори за рисковете и да помогнат за намаляването на катастрофите след употреба на алкохол. Пивоварната не е единствената фирма от бранша, която отправя такива послания, подобни програми имат и други алкохолни производители.


Част от кампанията е и създадено видео за въздействието на алкохола (виж клипа), а посланици на "Карай трезво" са младите рали пилоти Мануела Костадинова и Пламен Стайков.


Тази събота (26 октомври) на полигона на Учебно-технически център СБА-Младост между 11 -16 часа всеки желаещ ще може да изпробва и специалната кола-симулатор. На нея може да се усети какво се случва с управлението на автомобила при екстремни условия на пътя и как реакциите на хората се повлияват от консумацията на алкохол.


"Дневник" подкрепя кампанията "Карай трезво" като медиен партньор и като част от усилията на изданието чрез истории, статистика, примери, информация и читателски сигнали да провокира към по-безопасно и отговорно шофиране по пътищата.-

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Весело

  А как стои въпроса с цигаропушенето в автомобил?

  dnevnik.bg/detski_dnevnik/2012/10/23/1927661_vnimanie_pusheneto_v_kolata_e_opasno_dori_pri_dobra/

 2. 2 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Аз карам трезво , но имам глоба за превишена скорст от камера и ел фиш , но как да си платя глобата когато не съм в България , а няма кой да я плати ?Какви последствия ще имам ако не си я платя 6 месеца . ако знае някой моля да сподели .

  /Дневник . зная че не е по темата .но ....../

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1713 Весело

  Така си е....ако си пиян като смок....не контролиш (!) нищо !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Това ще е интересно. До бл. 353 е този център.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#2] от "USSR":

  Ще си я платиш като се върнеш. Ако не тогава, като тръгнеш да излизаш ще ти представят сметката на границата, или ако промениш жителството си ще ти я прехвърлят служебно в чужбинката. Стига да си в ЕС де.
  Как па най-големите комундери все не сте в страната...?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 6. 6 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  "Контролиш" е забавен принос към българското езиково богатство

  Свобода за Надежда Савченко!
 7. 7 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 571 Весело

  ,,Дневник'', продължавате със смешните си опити да измисляте нови думи в българския език! К'во е т'ва ,,контролиш''? Може би сте имали предвид ,,не контролираш'', или?

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 8. 8 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 730 Весело

  До коментар [#6] от "GogoPG":

  Сешай се на колко ракий е пифано тфа , раз'ишли.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 9. 9 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Наздраве!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 10. 10 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "Контролиш"????!!!!

  Какво означава това?

 11. 11 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 495 Неутрално

  То и един с джип ни съветваше да караме трезви .....

 12. 12 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#5] от "Десен":

  Щом съм нарушил правилата .... естествено че ше си палтя глобата , но ми се иска "сега и веднага"да си платя за нарушението , но не зная как да я платя като не съм в България , а дори и през ум не ми минавало да не я платя , просто ми е интресно а други последствия ще има ли ако не си платя ел фиш в срок ,а и какъв е срока за плащане на електроните фишове . Това е . но ако знае някой какви са последствията ако не мога да си я платя в срок .... моля да сподели .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 13. 13 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#2] от "USSR":

  Вероятно ща обесят, а преди това ща изнасилят ?

  Искам да кажа - я chill !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 14. 14 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#9] от "Thermobee":

  Т'ва към ,,журналистите'' от ,,Дневник'' ли беше? Краят на седмицата е все пак, може да са запразнили отрано. К'во да ги правиш, и те са хора!

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 15. 15 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Подкрепям. Не лизвам когато ще карам.

 16. 16 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 627 Разстроено

  Идеята не е лоша, но клипът опредлено е лошо направен. Той трябва да е насочен към 18-24 годишни тоарикатчета, а не към университетски професори. Информацията е адски суха и вместо някакви граници в промил щеше да е много по-ефективно (дори и не чак толкова научно точно), ако се казваше какъв е рискът след 2-5-10 бири или водки. Подобни кампании трябва да създават някакви емоции в публиката, но отегчението опредлено не е точната емоция в случая..

  Fortuna favet fortibus!
 17. 17 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Явно когато алкохола преци на автомобила,ми спираш автомобила

 18. 18 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 730 Разстроено

  До коментар [#15] от "Wrornoxmaniak":

  Веднъж го направих , по-голям страх не съм брала. Отвратително преживяване! Никога повече! Не знам как има хора , които така си карат...

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 19. 19 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#2:"USSR"]Аз карам трезво , но имам глоба за превишена скорст от камера и ел фиш , но как да си платя глобата когато не съм в България , а няма кой да я плати ?Какви последствия ще имам ако не си я платя 6 месеца .[/quote]

  Зависи в коя държава си. Ако си в ЕС, няма начин да се отървеш, ще те намерят където и да си. Освен това на просрочените глоби им праскат лихва, плюс разходите за писмата които са ти пращали. Тоест сумата, която трябва да платиш набъбва значително. Другият вариант е ако не могат да те намерят в продължение на пет години. Доколкото знам след 5 г. всичко се изчиства, не само глоби, но и данъчни задължения, а също и банкови кредити. Все пак според мен най-добрият вариант е да си платиш глобата, не струва милиони в края на краищата.

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 20. 20 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#12] от "USSR":

  На сайта на НАП а и на самия фиш трябва да има банкова сметка по която да можеш да си платиш глобата. Банковите такси са си за твоя сметка. Пишеш егенето си и номера на шоф. си книжка ако е от БГ и номера на фиша на описанието и нямаш грижи.
  Ако не платиш фиша той става Наказателно постановление и с него вече губиш и точки.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 21. 21 Профил на ahorra
  ahorra
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Всичко опира до културата на даден индивид.Когато се прибирам в страната направо се чудя в коя страна съм попаднал.Няма предимство на пешеходна пътека тип зебра,няма колегиалност на пътя паркиране където ти падне,каране в нетрезво или упоено състояние,превишаване на разрешената скорост,отнемане на предимство и какво ли още.Бях с приятел с неговата кола и караше с превишена скорост защото бързаше и след известно време ми каза че има снимка и тези от полицията му искали 500 лева за да не му приберат книжката и той платил.Ами кажете ми при такива хора които гледат само личната си изгода кога ще се оправи простотията по родните пътища.Защо тук в Испания направо ти пишат фиша и глобата и не подлежи на разглеждане или анулиране а си я плащаш.А откакто намалиха алкохолния процент и увеличиха глобите нарушенията намаляха на над 50 %.

  ahorra
 22. 22 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Единственият начин да се озаптят малоумниците, които шофират под въздействие на алкохол или наркотици и с престъпната си безотговорност поставят в огромна опасност както собствения си живот, но преди всичко живота на останалите невинни участници в движението, е чрез строги закони. Както е в Скандинавия примерно, ако те хванат за пръв път...отнемане на книжката за 6 месеца плюс яка глоба. При рецидив, 2 г. затвор плюс още по-яка глоба. Но, всичко това дава резултат само при условие на нулева корупция сред полицаите, иначе законите се обезсмислят!

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 23. 23 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#21:"ahorra"]Защо тук в Испания направо ти пишат фиша и глобата и не подлежи на разглеждане или анулиране а си я плащаш.[/quote]

  Не е точно така, щото ако не подпишеш, глобата отива в съда. Тоест подлежи на разглеждане или анулиране.

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 24. 24 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Готино колело!

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 25. 25 Профил на Todor Tanev
  Todor Tanev
  Рейтинг: 515 Гневно

  Като един от тези над пет хиляди души смело мога да кажа, че това е един от най-сериозните проблеми на обществото ни.
  Човекът, който ме блъсна беше с взета книжка за алкохол и това беше третото произшествие под влиянието на алкохол, в което участва. И не понесе и четвърт, от това което трябваше да понесе според предвиденото в закона за такъв тип рецидив.

 26. 26
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 27. 27
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 28. 28 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Няма да забравя едно ожулване на Москвич 408 (май така се водеше?) от приятел. Пийнал една мааалка ракийка (т.е. няколко глътки) и се качил да кара. Както беше обичайно за него - лекичко се заяждал с по-новите автомобили, които не спазват дистанция. Е, ама се получила по-особена ситуация и колите се жулнали. Без разправии, всичко се разминало. Но самият той си отчиташе, че ако не беше пил капка алкохол реакциите му нямаше да се забавят с тези десети от секундата, довели до ожулването. А по онова време бяхме млади и много по-бързи. От тогава не близва при шофиране. И не позволява някой пил да седне зад волана в негово присъствие.

  Но това е до човек. Има примери (и тук споделени) за хора, които илядо пъти ще настъпят мотиката, но няма да си вземат бележка! Особено когато друг страда.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 29. 29 Профил на ahorra
  ahorra
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#23] от "BulgAryan":

  Ако не го подпишеш,колегата му го подписва, затова винаги са двама и ти го връчва и ако ти не си вземеш фиша ти написва оплакване до съдията и ти ще си платиш разноските в прокуратурата плюс глобата.Може да оспорваш глобата но в повечето случаи си ги плащаш.Поне аз така правя защото когато ти дойде уведомителното писмо имаш 30 дни да платиш 50% от стойността а след това плащаш цялата а след три месеца започва да тече лихва.когато глобата е за алкохол или дрога те поканват да ги придружиш до районното управление където на стационарен апарат ти отчита точно колко са промилите и след като подпишеш документа и си вземеш копие от пробата имаш право да отидеш в клиника за да дадеш кръвна проба за това.Да ти поясна пробите за алкохол специално в Мадрид се анализират само в една лаборатория и то като пристигат само с номер който го поставя лекаря който идва да вземе пробите и никой не го знае за да не се манипулира. За разлика от при нас на всеки един гражданин се знае кръвната група и е в базата данни на МНЗ.Така че само на теория можеш да ги метнеш но това е шанс едно на 100 000.

  ahorra
 30. 30 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#2] от "USSR":

  Зависи дали са станали по-координирани. На мен ми дадоха глоба за превишена скорост с американска книжка през 2008-ма и Петров каза нещо от сорта на "можете да си я платите, можете и да не я платите". От тогава излизах и влизах в страната без проблем 3 пъти и на края около година по-късно реших да си я платя. Взеха ми точно толкова, колкото беше оригиналната глоба.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 31. 31 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 870 Любопитно

  Кога ще глобяват пияните колоездачи и пияните "безсмъртни" пешеходци ?

 32. 32 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#30] от "deutschwagen":

  Благодаря за отговора , значи няма да има лихви като не мога да си я платя в сега . Естествено че ще си платя глобата като се прибера в България , трябва да си плащаме нарушенията .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 33. 33 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#27] от "SorryLol":

  Преди може да е било така, но вече не! Няма нужда от никакви двустранни спогодби, законите на ЕС важат за всички страни членки.

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 34. 34 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#29:"ahorra"]Ако не го подпишеш,колегата му го подписва, затова винаги са двама.[/quote]

  Къде се подписва колегата му, на мястото където трябва да стои твоя подпис ли, ха-ха?

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 35. 35 Профил на Venelin Todorov
  Venelin Todorov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  На фиша е изписана банковата сметка по която можеш да платиш по банков път. Ако платиш в двуседмичен срок имаш 30% отстъпка. В нареждането пиши номера на най- отгоре на фиша започва с К 00.....

 36. 36 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#32] от "USSR":

  На мен лично не ми взеха лихва през 2009-та. Пиши като си я платиш и ти, да видиме как е сега. Сигурно можеш да обясниш, че живееш другаде и не си имал възможност да платиш по-рано.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK