Да караш пил

Автомобилът, който имитира шофиране върху ледЕ, не, че чак толкова ли съм се напил?! Виждам двойно, пространствената ми ориентация я няма никаква и всичко изглежда, като че ли го гледам през дъното на бутилка. И с кой акъл седнах зад волана в това състояние, че и синът ми качих с мен. Всъщност на него му беше забавно, особено като загубих контрол над колата и макар, че карах бавно тя се завъртя. Съвсем загубих представа къде са очертанията на пътя, на къде е моята посока...


За щастие, инструкторът до мен ми помогна да си хвана пътя. След като махнах очилата, имитиращи виждането на нетрениран човек с опиянение между 1 и 1.7 промила в кръвта, всичко ми се изясни. Колата продължи да ми бяха, все пак "карах" върху лед, но овладяването и не беше проблем.


Рали на лед
Тестът със специално подготвен автомобил и "алкохолни очила" се проведе на полигона на СБА в столичния квартал Младост 3, а експериментът беше част от кампанията на "Загорка" "Карай трезво". Специалната кола-симулатор се отличава от стандартните по задните гуми, които по подобие на тези на количките в супермаркетите се въртят свободно.
Така дори и при ниска скорост, всяко малко по-рязко завъртане на волана, води до поднасяне. Посланикът на кампанията "Карай трезво" рали състезателят Мануела Костадинова първо показа възможностите на колата, като я развъртя, подобно на сцена в екшънфилм. След като сложи алкохолните очила обаче и тя се кротна. "Беше ужасно", кратко коментира Мануела шофирането "на градус".


"Все едно ми бяха извадили очите", заяви пък друг участник в теста, решил да се пробва. Интересно, че никой от присъстващите не тества най-безобидните алкохолни очила, показващи как се променят възприятията когато концентрацията в кръвта е между 0.4 и 0.6 промила.


На една бира
Сложих ги. Всичко е доста по-ясно, но реалната преценка на разстоянията е не възможна и не бих рискувал да изляза на пътя в такова състояние. Подозирам, че гледката през очилата малко пресилва нещата и реално не си чак толкова зле, когато си на градус, но също така е ясно, че алкохолът убива на пътя и на това трябва да се сложи край.


Инициативата на "Загорка" "Карай трезво" и нейната основна цел е да информира неопитните и млади шофьори (между 18 и 24 години.) за рисковете на карането след консумацията на алкохол.


Дневник" подкрепя кампанията "Карай трезво" като медиен партньор и като част от усилията на изданието чрез истории, статистика, примери, информация и читателски сигнали да провокира към по-безопасно и отговорно шофиране по пътищата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK