Първият модел на БМВ с лазерни фарове излиза наесенОт есента на 2014 година БМВ ще е първият производител, който ще предлага напълно новите лазерни фарове в сериен автомобил, съобщиха от компанията. Иновцията ще дебютира в зареждащия се от контакта хибриден спортен автомобил i8. През следващите години и други модели на БМВ ще бъдат оборудвани с лазерни светлини.


Какво представляват
Чрез специални оптични системи множество мощни лазерни диоди осветяват фосфорен луминофор във вътрешността на фара. Той превръща лазерните лъчи в ярка бяла светлина, която е десет пъти по-интензивна от конвенционалните светлинни източници.


Тъй като лазерната светлина е монохромна, тоест с еднаква дължина на вълната и освен това е кохерентна, се получава сноп от почти успоредни лъчи с висока светлинна плътност, който осигурява хиляда пъти по-интензивно осветяване от конвенционалните LED и освен това може да бъде управляван особено прецизно.
С дигиталния, работещ с камера асистент за дългите светлини заслепяването на движещите се в същата или насрещната посока автомобили се предотвратява напълно, отбелязват от БМВ.


Предимствата
Лазерните фарове ще се предлагат като опция с БМВ i8, като имат редица предимства пред използваните сега светодиоди. Те удвояват обхвата на дългите светлини, като осветяват до 600 метра пред колата.


В допълнение лазерните фарове консумират с около 30% по-малко енергия, а осигуряваната от тях светлина е подобна на дневната и не уморява окото. В битката за намаляване на теглото на автомобилите, което е в пряка връзка с тяхната икономичност, не е маловажен и фактът, че лазерните диоди са десет пъти по-малки от конвенционалните светодиоди.


Това позволява да се намалят както размерите на фаровете, така и тяхното тегло. Площта на рефлектора например може да бъде намалена 10 пъти спрямо LED светлините.


Към момента от "Ауди" също имат готова за серийно производство разработка на лазерни фарове.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK