България за втори пореден месец с впечатляващ ръст на продажбите на автомобили

България за втори пореден месец с впечатляващ ръст на продажбите на автомобили

© ДневникРъстът в продажбите на нови автомобили в страните от ЕС продължава девети пореден месец, като за април той е 4.6%, а за първите четири месеца на годината 7.4 на сто, сочат разпространените днес данни от Асоциацията на европейските производители на автомобили (АСЕА). България също отчита повишено търсене, като за април сделките са с 13.9% повече (1859 продажби), а за четиримесечието с 25.2 на сто (6478), което е пети най-добър показател сред страните от ЕС.


Според управителя на "Мото-Пфое" Димо Николов данните за първите четири месеца на годината показват, че пазарът на нови автомобили в България има лек подем. "Съчетан с ръста при лекотоварните модели, който се наблюдава от 7-8 месеца, това е знак, че сме отлепили от дъното", добави той при откриването на нов комплекс в Бургас за марките "Форд", "Волво" и "Ленд Роувър".


Хора от бранша, който предпочитат да не бъдат цитирани, твърдят, че раздвижване има, но такива рекордни постижения не се забелязват. Разликата в обемите се формира от четири-пет фирми, вероятно чрез реекспорт, поясняват те.
Очаквания за ръст и при примиум марките
Коментирайки данните на АСЕА управляващият директор на БМВ за България и Румъния Александър Миланов посочва, че при марката сезоналността през 2013 г. и 2014 г. засега се различават. През четвъртото тримесечие на 2013 година пазарната реализация е била относително по-ниска в сравнение с 2012 г. докато през първото тримесечие на 2014 е имало ръст в сравнение със същия период на предходната година.


"Ако изключим някои еднократни проекти реализирани от нашата дилърска мрежа в България през 2013 г. ние можем да потвърдим, че трендът на пазара е положителен. Ние предвиждаме и позитивна тенденция за второ тримесечие, на база на подписаните договори. Наред с това е необходимо да споменем, че промените в пазарния тренд са доста чести, настъпват бързо и невинаги са обясними само с вътрешни фактори", казва Миланов.


По повод очакванията му за годината, Миланов посочва, че автомобилният пазар е под директното въздействие на икономическия просперитет и политическата стабилност във всяка държава. Регулациите, както и евентуални преференции за обновяване на автомобилния парк на страната, биха съдействали за растежа. "Ако сравним реализацията на нови автомобили на глава от населението в България, в сравнение с всяка друга страна от ЕС ще установим, че такъв потенциал е налице", казва още управляващият директор на БМВ за България и Румъния .


В Румъния се увеличава вносът на употребявани
Попитан за различията между българския и румънския пазар Миланов посочва, че както и в България пазарът на нови автомобили в Румъния е загубил съществената част от предкризисното равнище. Дори и през последните години общото равнище на реализация намалява и се увеличава се делът на премиум автомобили.


"В Румъния в момента трендът на нарастване на внос на употребявани автомобили е изключително висок, но все още не е достигнал пропорцията към вноса на нови автомобили в България. Разбира се, не бива да забравяме, че Румъния е страна производител, а делът на локалните производители на локалните пазари е значителен", допълва Миланов.


Поглед към Европа
От големите пазари в ЕС единствено в Германия има спад (-3.6%). За другите страни ръстът варира от 1.9% за Италия, през 5.8 във Франция, 8.2 във Великобритания до 28.7 на сто в Испания. За четиримесечието всички основни пазари са на плюс, като отличници са иберийците (16.2%) и англичаните (12.5%). 


Що се отнася до представянето по концерни, за четиримесечието единствено Хюндай (-1.4) и "Хонда" (-6.1) отчитат малко по-слаби резултат от същия период на миналата година.


Най-популярните марки нови автомобили в страните от ЕС


"Фолксваген" 522 836 (+3.4%)


"Форд" 329 882 (+11.8%)


"Опел/Воксъл" 294 138 (+8.4%)


"Рено" 287 232 (+11.3%)


"Пежо" 271 201 (+9.1%)


"Ауди" 244 332 (+7.4%)


Ситроен 214 911 (+4.6)


БМВ 214 514 (+5.2%)


Мерцедес 207 377 (+4.2%)


Фиат 209 181 (+2.9%)


* - за първите четири месеца на 2014 година по данни на АСЕА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK