Продажбите на нови автомобили в България намаляват през май

Продажбите на нови автомобили в България намаляват през май

© Fabian Bimmer, ReutersПродажбите на нови автомобили в Европа са нараснали за девети пореден месец през май, макар все още да са вяли в сравнение с предходни години. Това сочат публикувани днес данни, цитирани от ДПА.


България обаче е сред страните, където продажбите намаляват. Такава е ситуацията и в Австрия, Белгия, Естония, Финландия и Словения.


Според данните спадът на продажбите в България е 2.8% през май спрямо същия месец на миналата година. През май са били продадени 1802 нови автомобила.
За първите пет месеца обаче все още се отчита ръст от 17.8 на сто в сравнение със същия период на изтеклата година.


През април продажбите на нови автомобили в България растяха за втори поред месец като тогава сделките бяха с 13.9% повече (1859 продажби), а за четиримесечието с 25.2 на сто (6478).


Регистрациите в ЕС през май са се увеличили с 4.5 процента на годишна основа до малко под 1.1 милион, според данните на Асоциацията на европейските автомобилопроизводители (ACEA) с централа в Брюксел.


Общият резултат обаче е вторият най-нисък, отчитан през май през последното десетилетие.


Продажбите на автомобили се следят внимателно като индикатор за икономическото здраве на Европа, чийто автомобилен пазар бе тежко засегнат от финансовата криза, отбелязва ДПА.


През май продажбите са се повишили на всички водещи пазари без Италия, където се наблюдава спад от 3.8 процента. Франция, Германия, Великобритания и Испания са отчели увеличения от 0.3 до 16.9 процента.


Най-голям растеж има в някои от страните, които бяха в центъра на дълговата криза в еврозоната. Регистрациите в Гърция са скочили с 42.3 процента, а в Португалия - с 36.5 процента.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK