Как да защитим автомобила си при градушка (видео)

Как да защитим автомобила си при градушка (видео)

© Албена БорисоваОпустошителната градушка в София вчера нанесе щети основно на автомобилите, което постави въпросите за вариантите за защита на най-уязвимото имущество на хората. Всъщност много варианти няма, като основното е превенцията.


Първата стъпка е да преценим дали колата е достатъчно скъпа, за да си заслужава да й се направи пълно каско, което би финансирало оправянето на всички щети, станали на пътя или нанесени от природни бедствия. Дори ако имате застрахован автомобил, е добре да го скриете от градушката, най-малкото за да си спестите разправиите после. Идеалното "скривалище" са подлезите, подземните гаражи на търговските центрове, стабилни козирки, пространствата под мостове и т.н.


Вариантът да се укриете под дървета, от една страна, е удачен, тъй като листата ще омекотят ударите от градушката. От друга обаче, има опасност както за колата, така и за пътниците в нея, ако се откърши клон или вятърът изкорени цялото дърво, каквито случаи вчера имаше стотици.
Как да защитим автомобила си при градушка (видео)

© Дневник


Тъй като система за предупреждение за такива стихии няма, остава да разчитате на способността си да гадаете по типа облаци. Ако небето се задъни и сте навън с колата, добре е да потърсите защитено място, където да изчакате бурята да отмине.


Посрещнете градушката спрели


Дори и да не удари градушка, така ще си спестите опасността да бъдете хванати във воден капан на някое от наводняващите се места, които съществуват във всеки град. Добре е да имате представа кои са те за вашето населено място, за да ги избягвате в часовете след валежа, тъй като обикновено са непроходими.


Ако градушката ви изненада далеч от потенциално укритие, по-добре е да изчакате да мине в спрял автомобил, тъй като скоростта на превозното средство ще увеличи силата на ударите на ледените зърна по предното стъкло. Най-уязвимите места на колата - стъкла, преден капак, покрив, може да се покрият с подръчни средства - дрехи, вестници, чанти, куфари. Не е лошо в багажника да имате старо дебело одеяло, което да се застели върху автомобила при нужда.


Най-глупавото, което можете да направите, е да покриете колата с тялото си, както показва един клип, въртящ се из социалните мрежи. Той вероятно е заснет в Китай, но главният герой по-скоро се прави на интересен, като имитира плуване върху покрива на автомобил, отколкото да се опитва да го пази.Това лято голямо предизвикателство се оказаха и пороите, като немалко автомобили понесоха скъпи щети заради неумението на водачите им да шофират в такива условия. Освен ако не карате висок всъдеход, преминаването през вода, по-висока от бордюра на шосето, е крайно непрепоръчително. Ако попаднете на наводнен участък от пътя, опитайте да разберете колко е дълбока водата, като съдите по това докъде залива другите коли, пътните знаци и други видими белези.


Водата е опасен за автомобила враг


Добре е да знаете на каква височина е въздухозаборникът на вашия автомобил. Ключово е водата да не стига до него, защото, ако моторът глътне вода, не само ще закъсате, но и ще повредите автомобила си сериозно. Блокът с бушоните и акумулаторът са други уязвими места.


Прецените ли, че можете да минете през огромната локва, подходете внимателно. Движете се с ниска скорост и максимално плавно (как не се прави, показва водачът на колата в следващото видео):В никакъв случай не спирайте по средата и се стремете да образувате минимална вълна. Важно е постоянна да се подава малко газ, за да не се позволи на водата да запуши ауспуховите тръби.


Имайте предвид, че дори и да преминете без проблем, е твърде вероятно в салона да влезе вода, което ще ви създаде много проблеми в бъдеще - изсушаването е трудно, металните елементи вероятно ще ръждясат, не е изключено и за дълго време в купето да мирише на блато.


Накратко, щурмувайте водни препятствия само в краен случай. Ако поради някаква причина цялата ви кола се окаже под вода, не се опитвайте да отворите вратата и да излезете. Това е невъзможно заради натиска на водата отвън. Единственият вариант е да отворите/счупите някой от прозорците и да се измъкнете през него. Люкът на покрива също е вариант за отстъпление.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  Тук-таме по градовете има една прилична опция, градски транспорт.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 2. 2 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#1] от "Darth Чебуратор":

  Хахахаха! Анатема!

 3. 3 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#1] от "Darth Чебуратор":
  В смъсъл да си качиш автомобила в градския транпорт ли ?

 4. 4 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Абе, баш си пази колата тоя на клипа, хаха

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Мноооооого глупава статия.

 6. 6 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#3] от "shileto":

  В смисъл в града да пътуваш като бял човек с градски транспорт.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 7. 7 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Докъде може да деградира обществото ни......, Съжелявам много горният субект от видеото, който се прави на Жаба или Хлебарка..Съвременният свят е изгубил най-ценното – живота. Той се е отделил от него, и днес го търси там, дето го няма.Хората не служат на любовта, но служат на временни, преходни неща... Пари, Автомобили, и т.н...Поради несигурността на материалното богатство ние не бива да се надяваме на него. Истинската надежда трябва да бъде свързана с нещо силно, значимо и трайно.Временно смъртни сме, докато осъзнаем безсмъртието си.Реалното, Божественото никой не може да ви го отнеме..............

 8. 8 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1457 Любопитно

  До коментар [#6] от "Darth Чебуратор":

  Имам един приятел, той като мине покрай спирка на градският транспорт(карайки скъпарската си кола) на която са се събрали чакащи хора казва - Ей, на гледай ги простосмъртните.
  И пред мен го е казвал, а аз нямам нито книжка, нито кола... Ходя предимно пеш.


  Жената е покана за щастие
 9. 9 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Личен опит:
  При едра градушка, дърветата въобще не предпазват. Ледените късове /освен ако не се ударят случайно в клон/, минават през листата като куршуми.

  Най-разумното е бързо да наредите всичко налично върху купето - 4-те постелки, слънчобрана, постелката от багажника и да се молите да спре бързо

 10. 10 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#8] от "bgpainter":

  Хората в Бг-то масово не си ценят времето и предпочитат да кесят по светофарите, вместо да вършат нещо полезно, докато ги возят.

  Селото си е село, трудно излиза от човека, дори човекът да излезе от него.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 11. 11 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1457 Любопитно

  До коментар [#10] от "Darth Чебуратор":

  Е и аз съм от село, но не забравям никога, че както има горе, така има и долу и както има и долу така има и горе... и винаги се радвам на това което имам. Но ей на други го забравят и то като някои неща не са благодарение на тях. По-интересното обаче е друго - психологически рухва за в миг и се обажда да търси подкрепа... не 1 път, не 2 пъти, а години. Дали моята кола не е по-скъпа, а?

  Жената е покана за щастие
 12. 12 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#9:"Петър Иванов"]Най-разумното е бързо да наредите всичко налично върху купето - 4-те постелки, слънчобрана, постелката от багажника и да се молите да спре бързо [/quote]
  Къде Е БългарскиЯ инженерски гений, хайде сЪбудете се !
  сЪздаЙте Airbag срещу ... градушка !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 13. 13 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 570 Неутрално

  "главният герой по-скоро се прави на интересен, като имитира плуване върху покрива на автомобил, отколкото да се опитва да го пази"
  Това е върл фен на Бойко Борисов и се опитва да лови парчетата лед още във въздуха.

 14. 14 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#11] от "bgpainter":

  А, да не бъркаме местоположението с манталитета.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 15. 15 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 570 Весело

  [quote#9:"Петър Иванов"]да се молите да спре бързо[/quote]
  За по- сигурно може да си носите в багажника перустия и да я оставите с краката нагоре, градушката ще спре по- бързо.

 16. 16 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#6] от "Darth Чебуратор": То белия човек не се бута в градския с милизливци с раници и задушаващо парфюмирани каки Колите какво да ги бракуваме за да няма какво да троши градушката, браво много добра логика

 17. 17 Профил на doristenedi
  doristenedi
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Идеалното "скривалище" са подлезите, подземните гаражи на търговските центрове, стабилни козирки, пространствата под мостове и т.н.
  Това можеше да действа ако в БГ то имаше ранна система за предупреждения.
  Хайде при положение, че градушката вчера поне в центъра беше 15 мин някой да успее да стигне до някой мол,мост и т.н. за 2 мин

  Ако все още не си проверил това, което твърдиш - е хайде де провери го!
 18. 18 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#9] от "Петър Иванов": Прав си , аз събрах килима и се отказах, прежалих колата да ми е здрава главата

 19. 19 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#17] от "doristenedi": и дали е сигурно че няма да се наводни

 20. 20 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1116 Весело

  [quote#5:"niakoi_si"]Мноооооого глупава статия. [/quote]
  А бе гледай видеото бре!
  Ха-ха-ха-ха!

 21. 21 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ... а бе, по-важното е човек да си пази да не си строши главата, а не колата... но, ЕДИН, ВАЖЕН, АМА МНОГО ВАЖЕН СЪВЕТ - занитете си предния и задния номер на колата. Преди време в КАТ при регистрацията слагаха един самонарезен винт на предния номер, ама гледам че в последно време не го правят. Номерата се държат от някакви пластмасови държачи. А ако някой мине през някое "море" може да остане без номер (иди го търси после). А това е гадно - процедурата после е като при нова регистрация - нови номера, талони, разправии с КАТ... а бе идиотия

 22. 22 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 402 Неутрално

  А не беше ли редно редакцията да поощри статия която да разнищи стратегията на СОС и г-жа кметя упорито да не правят покрити или подземни паркинги за което събират милиони от столичани? Така и така спират кръстовищата в центъра и комплексите- ами направете един два подземни гаража поне за отчитане на дейността. А не да се хвърлят милиони за гаражи извън София които доказват нефункционалността си. Така редакцията щеше да даде наистина реален съвет как да опазим колите си от стихиите.

 23. 23 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#7] от "Ivan":

  Иване, ти си комунист бе, брат ми! СбъркАл си форума - тук ще те натирят при Сергей и ще те обявят тъп и мързелив. За мое огромно съжаление си адски прав и същевременно си част от една много малка група хора...

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 24. 24 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#16] от "shileto":

  Откъде знае шилето в кошарата какво правят белите хора?

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 25. 25 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Изгубеният покрив над главите не ни ли приближава до звездите? А човешкият род, затънал в консуматорство, би се превърнал в завод за отпадъци........... Причината, поради която не се изправяме срещу проблемите си е, че ние самите сме проблемът. Не са корпорациите някъде там, не са правителствата – ние сме. Ние сме тези, които казват на корпорациите да произвеждат още и още неща, да ги правят колкото се може по-евтини и еднодневни. Вече не сме граждани. Ние сме консуматори.............

 26. 26 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Даже ООН направи класификация според която за консуматори, се считат хора, харчещи повече от 10 долара на ден..............

 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ivan":

  Казваш "надежда"! Надеждата е най-големият враг на човека,според древните гърци!

 28. 28 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#24] от "Darth Чебуратор":
  Знае, защото има наблюдения колко прости чобани има мислещи се за бели хора

 29. 29 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#28] от "shileto":

  Въобразява си, не знае.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 30. 30 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 924 Неутрално

  "по-добре е да изчакате да мине в спрял автомобил, тъй като скоростта на превозното средство ще увеличи силата на ударите на ледените зърна по предното стъкло. "
  Това е абсолютно невярно!!! Предното стъкло има такъв наклон, че ако се движите ще го предпазите от много по-силна градушка, отколкото ако сте спрели. Още по-валидно е това за покрива и задния капак. Евентуално може да пострадат огледалата и фаровете, но едва ли. По-добре е да се движите! Статията не е особено полезна.

 31. 31 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#30] от "b_d_s":
  "Предното стъкло има такъв наклон, че ако се движите ще го предпазите от много по-силна градушка, отколкото ако сте спрели."
  ...
  Точно така! ...Забравил си обаче да кажеш, че требе да се движиш на задна с максимална скорост.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 32. 32 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#18] от "shileto":
  "аз събрах килима и се отказах, прежалих колата да ми е здрава главата"
  ...
  Шиляк, ..къфто и барутник да е колата ти, пак е по-ценна от главата ти. ...Следващият път да пазиш колата!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#30] от "b_d_s":

  Грешиш. От една страна си напълно прав от гледна точка на аеродинамиката. От друга страна, по време на градушка видимостта спада драстично (вчера беше под 30 метра), падат клони, саксии, пътят става хлъзгав заради леда, хора, автомобили и какво ли не започват да тичат неадекватно из улиците. Като цяло е доста неприятно за каране. Ако можеш да спреш под нещо - чудесно, ако не - майната му.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#9] от "Петър Иванов":
  "Най-разумното е бързо да наредите всичко налично върху купето - 4-те постелки, слънчобрана, постелката от багажника и да се молите да спре бързо"
  ...
  И върху тях да проснеш тъщата, ..щото обикновено духа и силен вятър, ..та ша останеш и без тях, ..след като колата ти прекара едра шарка.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 35. 35 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#9] от "Петър Иванов":


  [quote#9:"Петър Иванов"]Най-разумното е бързо да наредите всичко налично върху купето - 4-те постелки, слънчобрана, постелката от багажника[/quote]
  ==================

  Добра работа върши и ако имаш одеало в колата :_

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 36. 36 Профил на Jamaika Inn
  Jamaika Inn
  Рейтинг: 402 Неутрално

  След дъжд качулка.

  Brandy for the Parson, 'Baccy for the Clerk.
 37. 37 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#32] от "Мани":
  От барутника на рамената ти акъл не взимам,

 38. 38 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#33] от "Тони!":

  Не винаги видимостта при градушка е толкова ниска, че да не може да се кара безопасно. А и мен ме е застигала повече пъти градушка на извънградско. И съм напълно убеден, че трябва да се кара. Справка - бронираните машини. При тях стремежът е да няма близка до перпендикуляра на посоката на стрелба повърхнина. Когато гледаме един автомобил отпред, виждаме нещо такова, макар и то да е направено за по-малко въздушно съпротивление. От куршуми няма да ни опази, но от градушка е възможно.

 39. 40 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#11] от "bgpainter":


  [quote#11:"bgpainter"]Е и аз съм от село, но не забравям никога, [/quote]
  От кое село?
  Това със селото и града май е Български феномен. Другата държава която много държи на това разделение е Франция. В Америка например хората с гордост казват че са израснали въув ферма - дори не и село. И на никой не му пука.
  Хората не се делят на граждани и селяни а на простаци и възпитани.

  California Über Alles
 40. 41 Профил на Jamaika Inn
  Jamaika Inn
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Тая статия ми прилича на упътванията за американци и англичани как да си сварят чая. Народът ни затъпя фатално през последните 25 години.

  Brandy for the Parson, 'Baccy for the Clerk.
 41. 42 Профил на Jamaika Inn
  Jamaika Inn
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Най-глупавото, което можете да направите, е да покриете колата с тялото си, както показва един клип, въртящ се из социалните мрежи."

  Този цитат направо кърши клони, изтръгва дървета с корените им, кърти мивки и как още се казваше там.

  Brandy for the Parson, 'Baccy for the Clerk.
 42. 43 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 564 Неутрално

  големите летища по света ако ги завали такава градушка какво ще правят сьс самолетите когато се повредят от леда
  нещо не се врьзва че над големи градове не се изстрелват ракети заради самолетите

 43. 44 Профил на dimitrov_ok
  dimitrov_ok
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Все още най добрата защита на автомобила е гаража

 44. 45 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#35:"Чардо"]Добра работа върши и ако имаш одеало в колата :_

  Чардо[/quote]


  Оутдор ловърс обикновено имат...

 45. 46 Профил на Нина Цачева
  Нина Цачева
  Рейтинг: 402 Неутрално
 46. 47 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Да седиш в подлез по врмеме на буря си е заявка за самоубийство. За справка - Варна през последните бури.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK