Нищо не е наред в подготовката за зимната поддръжка на пътищата, обобщи министър Павлова

Нищо не е наред в подготовката за зимната поддръжка на пътищата, обобщи министър Павлова


Липса на консумативи и достатъчно техника за зимна поддръжка на пътищата, изтекли договори с част от фирмите, вменен ангажимент да се чистят и част от градски улици, за което няма готовност, недостиг на средства в бюджета за дейността, такава е ситуацията четири дни преди обявената за 17 ноември мобилизация на всички ангажирани с проблема, отчете днес министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.


В момента почистващите фирми разполагат с 53 620 тона сол при изискване от 76 150 тона. Пясъкът е 142 575 тона, а са необходими поне 233 124 т. Лугата също е далеч под минимума – 3 731 т, а изискването е за 8 000 т. Снегопочистващите машини са 2376 броя, а необходимият брой е 3092", обобщи началникът на АПИ инж. Лазар Лазаров, цитиран от "Фокус". Той успокои, че това не пречи зимната поддръжка да започне, като липсите се запълват в движение. Най-малък бил проблема с недостига на машини, защото преоборудването на такива от друга дейност ставало бързо с монтирането на гребла и кошове.


На 17 ноември регионалното министерство очаква всички фирми, ангажирани със зимното почистване на пътищата да са готови, като ден по-късно ще бъде направена проверка и на неизрядните ще се налагат глоби. Павлова се оплака, че ръководство на министерството по времето на кабинета "Орешарски" не са подновени четиригодишните договорите между снегопочистващи фирми и АПИ. Положението ще се спасява с временни споразумения, за да могат те да започнат работа.
Проблематично е чистеното на републиканската пътна мрежа на територията на общините


Павлова определи като сериозен проблем вменяването на АПИ на задължението да поддържа републиканската пътна мрежа, която е на територията на общините. До сега това е било отговорност на местните власти. "Тези урбанизирани части на страната са по-сложни от останалите. По тях се движат автомобили на градския транспорт, като за поддръжката им се изисква различна техника", обясни Павлова, цитирана от "Фокус".


В договорите с фирмите такова задължение не е предвидено. Подобни проблеми съществуват в общините Смолян, Пловдив и по-малките населени места. Най-критично обаче било положението в Габрово, където принципно пада много сняг. "Работици се с кмета за разрешаване на проблема, тъй като казусът е юридически", каза Лиляна Павлова.


Отличници и двойкаджии
Областите Перник, София, Плевен и Стара Загора са най-критичните и неподготвени за зимата райони в страната, уточни Лазар Лазаров€ Във Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Търговище, Силистра, Разград, Кърджали и Благоевград са областите отличници в този аспект.


Той добави, че ще бъдат затворени някои планински проходи през зимния сезон, за да се избегнат инциденти. Информацията ще може да се намери на страницата на АПИ.


Лазаров каза, че проходите Етрополе-Златица и Върбишки са затворени целогодишно, а според обстоятелствата ще се ограничава използването на Троян-Карнаре и Дюлинския проход, които са на голяма надморска височина.


Снегорините ще реагират по-бързо, ще са обозначени на карта на сайта на АПИ
На страницата на АПИ в интернет ще има възможност да бъде видяна цялата пътна обстановка в страната. На него ще може да се види къде работят снегорините и почистващата техника.


По думите на Лазаров още от първите снежинки ще започне обработката на трасетата. Техниката пък ще бъде така разположена, че при първия снеговалеж, да се включи веднага в почистването, като се намали времето за реакция.


Пожарната: Първо ще спасяваме хората, а после автомобилите им


Моля, в тежки ситуации, когато се наложи да се действа бързо, да не се предявят претенции за извличане на автомобили. Най-важен е човешкият живот и първо трябва да се помогне на бедстващите хора, а след това на автомобилите", каза на пресконференцията директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов на пресконференцията. Според него акцентът ще бъде насочен и към малките населени места.


Около 1500 човека ще са в готовност да реагират, като екипите ще имат на разположение 370 високо проходими и 37 верижни машини. За малките населени места са осигурени АТВ-та и моторни шейни.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK