АПИ работи по внедряването на умни пътни знаци и система за трафик информация в реално време

Трафик информацията в реално време ще направи навигационните системи много по-полезни

© Reuters

Трафик информацията в реално време ще направи навигационните системи много по-полезниС европейски средства Агенция "Пътна инфраструктура" ще изгради система за обновявана в реално време на трафик информация и ще монтира интерактивни пътни знаци, с възможност от дистанция да се променят показанията на тях. Това следва от изпратено прессъобщение от агенцията днес, в което се казва, че са отворени офертите на фирмите, желаещи да реализират проектите. От него става ясно още, че още първокласни и второкласни пътища ще бъдат обхванати от система за автоматизирано събиране на данни за трафика.


Седем фирми са подали оферти за разработване и въвеждане на интелигентна информационна система за предоставяне на данни в реално време за трафика. Каква e ситуацията по пътищата ще се научава по няколко начина - чрез сензори, монтирани на различни пътни точки, на база данните от автоматичните преброителни пунктове и чрез подаване на информация от водачите към АПИ чрез мобилно приложение.


Най-ниската ценова оферта за реализацията на проекта е на сдружение "Контракс Инфра", в което участват: "Контракс" АД и "Инфра Роудс" ЕООД. Тя е за 619 635 лв. без ДДС. Най-висока цена пък предлагат от "Системни комуникации" ЕООД - 772 536. 96 лв. без ДДС.
Трафик информация в реално време има в редица европейските страни. Практика е данните да се получава от навигационните устройства, като по този начин могат да се планират алтернативни маршрути за избягване на задръстените или затворени пътни участъци.


Само две фирми искат да доставят и монтират пътни знаци с възможност за дистанционно изменение на показанията на тях. Това ще осигури бърза, надеждна и високотехнологична възможност за своевременно уведомяване на шофьорите при необходимост от въвеждане на ограничение или за съобщаване на извънредни ситуации чрез прилагане на съвременни комуникационно-информационни технологии, уточняват от АПИ.


"Системни комуникации" ЕООД са готови да изградят системата за 526 000 лв. без ДДС. Консорциум "Интелигентни информационни системи", в който участват "Телелинк" ЕАД и "Кей Пи Ем Консултинг" ЕООД, иска за реализация на задачата 526 200 лв. без ДДС.

Eдин от вече изградените 120 преброителни пункта.

© Дневник

Eдин от вече изградените 120 преброителни пункта.


Една оферта е постъпила за доставка, монтаж и внедряване на система за автоматизирано събиране на данни за трафика по пътищата от I и II клас. Предвижда се да бъдат изградени 100 автоматични преброителни пункта, както и шест автоматични устройства за следене на метеорологичните условия, разположени на различни пътни отсечки, проходи и др. Отвореното ценово предложение е на сдружение "Контракс Инфра", в което участват "Контракс" АД и "Инфра Роудс" ЕООД, и е за 3 488 801 лв. без ДДС.


Всички дейности ще бъдат изпълнени по проекта "Подготовка на Агенция "Пътна инфраструктура" за изпълнение на пътни проекти през програмен период 2014 - 2020 г. чрез подобряване на ефективността при събирането и обработката на данни за трафика по РПМ". Той се финансира чрез Оперативна програма "Техническа помощ", приоритетна ос 1.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Браво! Само да не бъдат веднага откраднати след инсталирането им...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Че то такива знаци имаше по Цариградско преди доста години, дали не беше още и по Тошово, едни триъгълни призми се въртяха, и сменяха ограничението за скоростта на 80/60/50.

 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  Това е много добре, ако стане. Само че не мога да разбера защо от известно време пътната карта за трафика в столицата не бачка - нито на сайта на "Градска мобилност", нито на tix.bg.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  До коментар [#1] от "sto67nes":

  Като едни мантинели ли, от братята индианци? Дано не се случи или да се вземат превантивни мерки.

 5. 5 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  За цялата страна система от 600 000 изглежда прекалено евтино.Да не се окаже, че ще има 1-2 знака, колкот да отчетем дейност..

 6. 6 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1476 Весело

  Чета новината и се смея. Преди време в моя град кметът реши да разнообрази малко градския парк. На няколко обособени места сложи маси с начертани шахматни дъски и прикрепени скамейки. Сложи маси за тенис на маса и дори 3 хамака. За изненада на всички - още на следващата сутрин хамаците бяха окрадени. Масите не бяха пипнати, щото бяха от много тежък материал и са обемни, не стават за носене.
  Хайде да залагаме колко ще просъществуват новите умни пътни знаци. Ден? Седмица? Месец?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 7. 7 Профил на Heisenberg
  Heisenberg
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lou":

  Говориш за Бургас? Колко тъжно че са ги откраднали... някои народи просто са обречени да пропадат заради тяхната култура, ако мога да го нарека култура

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3241 Неутрално

  Според мен ще е добре, АПИ първо да свърши някои по-обикновени неща, като например да сложи маркировка по пътищата! Маркировка! Най-обикновена маркировка...!
  Миналата седмица, обикалях доста из България и положението е отчайващо...! Особено при мъгла и дъжд липсата се усеща! Колко ли народ си вади очите по нощите, заради тази пуста маркировка! Колко ли ПТП-та са станали...! Не ми се мисли!

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#7] от "Heisenberg":

  Точно за Бургас. За щастие кметът сложи нови хамаци, но също и камери за наблюдение като застраховка. И повече нищо не изчезна.
  То не е за Бургас, София или Карлово. В България се краде повсеместно. Преди половин година някой открадна железопътна релса, за която щеше да вземе 500 лв от вторични. Заради тази релса влак дерайлира и унищожи цял локомотив, нанасяйки щети на БДЖ за 2 млн. лева. Преди правиха пътните знаци от цветни метали и редовно ги крадяха. Затова сега ги правят от други материали, който не се продават в пунктовете. Къде е гаранцията, че и новите няма да потеглят натам?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  Освен за обновяване в реално време, кога ще видим система за ОБЯВЯВАНЕ в реално време на измерения трафик? След като данните се събират онлайн, има ли проблем интранет-страницата да стане интернет и да ги виждаме всички. ЕСО публикува справка в реално време на електронергийното производство, М-во на здравеопазването - за броя на ражданията. Когато се оповестява подобна информация, посветените в темата специалисти вкл. журналисти я ползват активно за аргументиране на своите становища.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 11. 11 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  ''АПИ работи по внедряването на умни пътни знаци''

  Ами, след като популацията на водачите на МПС трагично затъпява, поне пътните знаци трябва да поумняват

 12. 12 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Крйно време е да имаме интелигентни пътни знаци и управлвние, все пак сме част от ЕВРОПА...

 13. 13 Профил на bg
  bg
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Мой приятел в щатите, който често вози федерални товари ми е разказвал, че спътник в реално време следи товара и определя маршрута с цел избягване на задръствания.Според мен истинската причина в случая е непредсказуемост на маршрута.

 14. 14 Профил на Дарин Георгиев
  Дарин Георгиев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "sto67nes":
  Само да не бъдат откраднати преди монтирането

  Дарин Георгиев
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK