Спасителят в колата или за ползата от предпазния колан (видео)

Спасителят в колата или за ползата от предпазния колан (видео)

© Георги ПауновскиБлагодарение на сериозна разяснителна кампания, подкрепена от тежки санкции, залегнали в закона, преди повече от десет години българите бяха научени да слагат предпазните колани в автомобилите. Това обаче важи основно за возещите се на предните седалки, като 90% от водачите и спътниците им са обезопасени.


Последните проучвания обаче твърдят, че едва 17 на сто от шофьорите карат пътуващите отзад да ползват предпазните колани. Демонстрации с тренажор, организирани за служителите на "Шел", показаха нагледно каква е ползата от закопчаването.


Опитът на рали-шампиона
"При челен удар коланите увеличават два пъти шансовете за оцеляване на пътуващите в колата, а при обръщане, вероятността да оживееш нараства с до пет пъти", коментира осемкратният национален рали шампион Димитър Илиев, който чрез своята Академия за безопасно шофиране, организира зрелищната демонстрация.Рали пилотът обобщи, че сигурността на пътя може да бъде придобита, а катастрофите не са резултат на лош късмет, а на грешки. Илиев даде и съвети как да се държим, в случай че изпаднем в ситуация с обръщане на автомобила.


"Важното е крайниците да бъдат прибрани максимално близко към тялото, към коланите, като се отдалечат от зоните по автомобила, които подлежат на деформации (врати, колонки на покрива и т.н.), каза състезателят.


Тайните на излизането от обърнат автомобил


Димитър Илиев подчерта и ролята на правилното излизане, от останал на покрив автомобил, защото не са малко случаите, когато хората в катастрофирали коли се нараняват в бързото си желание да напуснат купето. "Най-голямата грешка е направо да се разкопчае колана. И аз я направих, при първото си обръщане със състезателен автомобил. Само каската ме спаси да не си счупя главата. Преди да се откопчаете е нужно да намерите опора на тялото", посочи осемкратният национален рали шампион. Сътрудник в неговата Академия за безопасно шофиране демонстрира нагледно как трябва да става самото излизане.Демонстрациите на академията бяха част от деветия деня за безопасност на пътя на "Шел". Инициативата е част от кампанията на концерна да сведе до нула жертвите и пострадалите на пътя сред своите служители и партньори. Изчисленията до момента сочат, че благодарение на обученията и въвеждането на 12 правила, за които се следи да се спазват от всички, до момента са спасени поне 150 човешки живота глобално.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK