Магистрала "Марица" от днес е с 34 км по-дълга

Снимката е изпратена от читател на "Дневник" за рубриката "Новини от вас"

© angelboy , "Дневник"

Снимката е изпратена от читател на "Дневник" за рубриката "Новини от вас"Магистрала "Марица" от днес следобед ще е по-дълга с 34.2 километра, след като официално бъде открит участъкът от Димитровград до Харманли. Лот 2 на аутобана ще бъде пуснат след церемония, на която ще присъстват министрите на регионалното развитие и транспорта Лиляна Павлова и Ивайло Московски.


Отсечката на "Марица" от Димитровград до Харманли се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез оперативна програма "Транспорт" 2007 - 2013 г. Стойността на договора за строително-монтажни работи е 146 564 400 лв. с ДДС, а изпълнител е сдружение "Марица хайуей".


Отсечката от магистралата беше завършена още миналата седмица, но при проверката на държавната приемателна комисия бяха открити отклонения от нормите за равност на три участъка. Това наложи там асфалтът да бъде премахнат и положен наново.
Част от новата отсечка на "Марица" е най-големият пътен възел в Южна България - Димитровград. При него пресичането на автомагистралата с международния път Е-85 Димитровград – Хасково се осъществява безконфликтно на две нива.


На 34-километровия участък има още два пътни възела – Симеоновград за връзка с пътя Симеоновград – Харманли, и Тополовград, където минава шосето Тополовград - Харманли. Изградени са мост над р. Харманлийска, надлези, подлези и т.н.


Автомагистрала "Марица" е част от Трансевропейския транспортен коридор №IV и от трансевропейската автомагистрала "Север-Юг". Тя ще свързва "Тракия" при пътен възел Оризово с Капитан Андреево на българско-турската граница. "Марица" е основен маршрут на движение в посока Пловдив – ГКПП Капитан Андреево.


До края на октомври ще завършат строително-монтажните работи на лот 1 Оризово – Димитровград и аутобанът ще бъде пуснат в цялата му дължина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK