Мобилните камери на КАТ са фиксирали 3281 нарушения за шест дни

Новият знак, който обозначава местата, където се извършва контрол с мобилни и стационарни камери.

© Георги Пауновски

Новият знак, който обозначава местата, където се извършва контрол с мобилни и стационарни камери.Мобилните камери на КАТ за заснели 3281 нарушения на скоростните режими за периода от 23 до 28 май, съобщиха от "Пътна полиция". Най-много са снимките за електронни фишове на територията на СДВР – 416. Следват областните дирекции във Велико Търново – 353 и Благоевград – 291. Следват Враца и Стара Загора.


Най-дисциплинирани са водачите в област Пловдив, където  има фиксирани само 18 превишения на скоростта, Ловеч (27) и Перник (28). Нарушенията са заснети от общо 148 мобилни камери, колкото са устройствата на разположение на пътните полицаи в страната.


Според новите правила, за контрол на скоростта с мобилни камери, участъците, където се поставят те, се оповестяват предварително. Районите са обозначени както със стационарни знаци, така и с преносими. До месец след обработване на данните от камерите, нарушителите ще получават и електронен фиш с информация за провинението и наложеното наказание.
След промените в закона за движение по пътищата и наредбата за използване на мобилните камери, контролът може да се извършва с цивилни и обозначени автомобили, включително и движещи се. Изискването е пътните полицаи само да поставят началото и края на работния процес, като самите нарушения се фиксират автоматизирано.


Не се допуска спиране на превишилите скоростта, като те ще получават глобите си във вид на електронен фиш. Изключения се допускат, когато нарушение е заснето с мобилна камера в движещ се автомобил.


Избирането на местата на мобилните и стационарните камери трябва да става по няколко критерия - участъци с концентрация на катастрофи, отсечки, където често се правят нарушения, райони с интензивно пътно движение и характерни участъци с уязвими участници в движението (деца, пенсионери и т.н.). Наредбата дава и възможност органите на местната и изпълнителната власт, гражданите и други заинтересовани институции или организации също да могат да предлагат места за контрол, но по какъв ред ще става това не е посочено.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK