Видео: Как (и кога) шофьорът ще се превърне в пътник

Видео: Как (и кога) шофьорът ще се превърне в пътник


Всяка година около 1.3 милиона души в света загиват при пътни инциденти. И около 90 процента от тези катастрофи са причинени от грешка на шофьора. Как може тази статистика да се промени? Едва ли само със затягането на контрола, промени в законите или подобряването на пътищата.


Едно от решенията е автоматизираното управление на автомобилите, което обаче е и близо, и не чак толкова, ако се съди по изследванията на германския производител "Бош". Налице са вече достатъчно разработки, които предлагат тази възможност, но освен това казусът има и морална страна. А също така изисква и абсолютна сигурност на системите за управление, която да гарантира пълното доверие на шофьора в тях.


"Преходът между частично до напълно автоматизираното шофиране ще бъде огромна крачка в развитието на индустрия", коментира членът на борда на директорите на "Бош" д-р Дирк Хохайзел пред журналисти на тестовата писта в Боксберг.
И в момента германската компания вече има всички налични системи, за да може колата да се движи без човешка намеса. Но за да се стигне до момента, в който това се случва реално на пътя и се превръща в масова практика ще мине известно време, защото изисква фундаментални промени дори на ниво психология на шофьора и глобални законови трансформации. Извън архитектурата на колата, ще настъпи ключова промяна по начина, по който превозното средство и шофьорът комуникират един с друг.


Делегирането на отговорността за шофирането върху колата изисква специфични изисквания към системите за сигурност, като например спирачките и управлението. За да се гарантира пълна стабилност на системите в случай на срив на един от тези компоненти, е необходимо изобилие от защитни механизми. Вече има създадени такива решения за спирачките. Например системите iBooster и ЕSP могат независимо да спират колата без да се налага пътникът да се намесва. Тази комбинация от решения се оказва напълно достатъчно за всяка напълно автоматизирана кола. Отскоро компанията прибави и електрическо управление към портфолиото си.


За да се получи напълно автоматизираното управление е необходимо колата да получава информация от сензори. Например да има пълната информация в реално време за трафика, задръстванията и катастрофите. Това ще е възможно само чрез свързването на колата със сървър. Една от системите предлага динамично превю на предстоящия път, което налага съответните промени в стратегията за управление. "Този т.нар. хоризонт на свързване помага на автоматизираните коли да мислят предварително", коментира Хохайзел.


Ако колите трябва да преминат през опасни зони или през сляпа зона, като например някакъв хълм или завой, информацията от сървъра може да даде необходимите данни преди да е стигнала до критичния момент. Допълнително приложението myDriveAssist помага чрез камерата смартфона да се установи къде има ограничения на скоростта и тази информация стига до сървъра.


Въпреки всичко в "Бош" смятат, че човекът все още ще бъде в центъра на събитията. "Системите помагат на шофьора в критични моменти. Автоматичното шофиране ще ги освобождават от ангажименти в някои стандартни ситуации", твърди Хохайзел.


Един от изключително важните моменти е, че дали шофьорите могат да се доверят на системата. "Доверието се изгражда, когато системата държи шофьора информиран и той разбира лесно тази информация. А шофьорите имат нужда от правилната информация в правилното време", твърди Хохайзел.


Един от ключовите аспекти на автоматизираното шофиране е прехвърлянето на отговорността от шофьора на колата и обратно. В прототипите на "Бош" шофьорът получава информация кога колата е подходящо да се самоуправлява. За да се активира или деактивира шофьорът трябва едновременно да натисне и задържи два бутона на волана за три секунди. Това е направено с цел да се предотврати случайното задействане на автоматизираните системи.


И все пак кога ще може колите да се управляват сами? "Повечето от техническите предизвикателства около автоматизираното управление ще бъдат решени до края на десетилетието", твърди Хохайзел. До 2020 г. например "Бош" ще има технология, която да позволява на колите да слизат и се качват сами на магистралата, а прототипи вече го правят по една магистрала в Германия (А81) и в САЩ (I280) от началото на 2013 г. Отделно ще трябва да се промени и законовата рамка, тъй като Виенската конвенция изисква шофьорът да контролира превозното средство през цялото време.


"Когато и да стане, ползата ще е огромна. С увеличаването на автоматизираното управление можем да намалим с 37% инцидентите на пътя само в Германия", коментира Хохайзел.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK