Система за 4 млн. лева ще следи в реално време трафика по основните пътища

Част от пунктовете вече са изградени

© Георги Пауновски

Част от пунктовете вече са изградениСистема за автоматизирано събиране и анализ на данни за пътния трафик по автомагистралите и първокласните пътища трябва да заработи в страната до края на ноември, беше съобщено на пресконференция днес в Агенция "Пътна инфраструктура", на която беше представен проекта. Реализацията му ще струва почти 4 млн. лева, като средствата идват по оперативна програма "Транспорт" 2007 - 2013 г. Изпълнител на проекта след проведена обществена поръчка е сдружение "Контракс инфра", в което участват "Контракс" АД и "Инфра роудс" ЕООД.


Предвижда се оборудването на 100 броя главни и допълнителни преброителни пункта, с прилежащото им оборудване. Трафик броячи ще има на автомагистралите "Тракия", "Хемус", "Люлин", "Марица" и "Струма", както и на първокласните пътища.


На пунктовете ще има камери, които разпознават преминаващите моторни превозни средства и по софтуерен път определят направлението на движение. Чрез индуктивни рамки, разположени в настилката, пък ще се класифицират видовете превозни средства – леки автомобили, камиони, автобуси и т.н.


За пръв път в областите Монтана, Благоевград и Бургас ще бъдат инсталирани и три системи за автоматизирано наблюдение на метеорологичните условия. Те ще отчитат температурата и влажността на въздуха, скоростта и посоката на вятъра, тип и количество на валежите, температура и влажност на пътната настилка и т.н.

Една от станциите за събиране на метеоданни.

© АПИ

Една от станциите за събиране на метеоданни.


Чрез измерването на трафика по пътната мрежа се доказва целесъобразността на извършените строително-монтажни дейности и устойчивостта на проектите във времето. Интензивността на автомобилното движение е един от най-важните индикатори за оценка и анализ на необходимостта от инвестиционни проекти по пътната мрежа. Всички данни, които ще се съберат от точките за преброяване на трафика и проследяването на метеорологичните условия, ще се записват в реално време в сървърния център на АПИ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK