Шофьор се възмути от НСО, от службата го обвиниха, че не е спазил закона (видео)

Шофьор се възмути от НСО, от службата го обвиниха, че не е спазил закона (видео)

© Цветелина Белутова, КапиталПловдивчанин се оплака, че кортеж на НСО почти е изхвърлил в канавката на магистрала "Тракия" автомобила на жена му, в който тя возила детето им, а когато се опитал да потърси сметка от държавните охранители са постъпката им, бил заплашен с автомат. От службата пък обявиха, че водачите на двете коли, са предприели опасни маневри и не са спазили разпоредбите на закона.


Пред сайта "Трафик нюз" Коста Костов обяснява, че със семейството му се прибирали от морето с две коли. В първата пътували съпругата му Гергана и 3-годишната им дъщеря, а във втората той. Край Стара Загора Костов забелязал, че зад тях се задава кортеж на НСО с включени светлини и звукова сигнализация.


"Карахме със 130 км/ч когато пред нас от отбивката излезе камион, който се движеше с около 40. Видях, че кортежът приближава бързо, но прецених, че ще можем да изпреварим без да ги затрудняваме. Започнах изпреварване и жена ми направи същото. Нейната кола обаче е малка, маломощна и й трябваше повече време да набере скорост", обяснява Костов.

Според него след това пилотният автомобил с маневри почти избутал колата на жена му в канавката. Пловдивчанинът обяснява, че "му паднало пердето" и решил да потърси сметка на хората от НСО за техните действия.


С автомобила си той застигнал ескортиращата кола и когато почти се изравнил с нея, бил засечен. "Това е нормално, явно такива са правилата, но за да демонстрират показност, отвориха прозореца и показаха автомат. Не към мен насочен, но ми показаха автомат "Калашников", обясни Костов.


Мъжът казва още, че три четири пъти се опитал със знаци да накара колата на НСО да спре, като толкова пъти му бил показан и автомата.  


Позицията на НСО


В официално съобщение от НСО, публикувано от агенция "Фокус" се посочва, че кортежът на НСО с охранявано лице се е движел с разрешената в пътния участък скорост в посока София.


Съгласно разпоредбите на Закона за движение по пътищата автомобилите при движение са подавали едновременно светлинен сигнал с проблясваща синя и червена светлина и специален звуков сигнал.


В района на 170-ти км автомобилите са застигнали два леки коли - "БМВ", което се движело зад "Пежо". И двата автомобила са се движели зад тежкотоварен автомобил. При опит кортежът да изпревари първия пред него автомобил, "БМВ"-то предприело внезапна маневра за изпреварване, без да подаде необходимата за това светлинна сигнализация.


Водачът на "Пежо"-то също започнал маневра за изпреварване, неспазвайки разпоредбите на закона. И двамата водачи категорично са нарушили императивния характер на чл. 104 ал. 1, който гласи: "При приближаване на моторно превозно средство със специален режим на движение водачите на останалите пътни превозни средства са длъжни да освободят достатъчно място на пътното платно, а при необходимост и да спрат, за да осигурят безпрепятствено преминаване както на сигнализиращото, така и на съпровожданите от него превозни средства.


"С поведението си на пътя, водачите на "БМВ"-то и "Пежо"-то са създали предпоставки за пътнотранспортно произшествие.


С цел да го предотврати, кортежът е изчакал водачите да завършат маневрата си, след което е предприел изпреварване. Оперативният автомобил е извършил маневра за осигуряване на безопасно преминаване на основния автомобил.


Непосредствено след това лекият автомобил "БМВ" застигнал кортежа и направил няколко рисковани маневри отдясно, отляво и през аварийната лента, с което отново създал предпоставка за ПТП. С цел да прекрати тези рисковани и незаконни действия на водача на БМВ-то, оперативният работник свалил стъклото и направил неколкократно знаци с ръка да намали скоростта и да се отдалечи от кортежа.


С действията си, водачът на БМВ-то е нарушил разпоредбите на чл. 104 ал.2, който гласи: "Забранено е на водачите на пътни превозни средства да се движат непосредствено зад превозните средства със специален режим на движение или зад придружаваните от тях автомобили." 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK