Наръчник по оцеляване в автомобилния трафик покрай Spirit of Burgas

Едно от невралгичните места - входът на Бургас откъм магистрала "Тракия".

© Георги Пауновски

Едно от невралгичните места - входът на Бургас откъм магистрала "Тракия".Всеки петък стигането и преминаването през Бургас на път за Южното и Северното Черноморие е предизвикателство. Тази седмица обаче има всички предпоставки задръстванията да придобият катастрофични размери заради провеждането на тридневния фестивал Spirit of Burgas, за който се чакат поне 20 000 гости.


Вратите отварят в петък в 18 часа, а основната атракция - концертът на Роби Уилямс, започва, в 22.30. Така че вероятно трафикът утре ще се насити много по-рано от традиционното. Едно е ясно - колкото по-рано тръгнете, толкова по-добре. Добър вариант е пътуването тази нощ с пристигане в ранните часове утре.


За потеглящите от София в деня на фестивала първото предизвикателство е излизането от града в посока магистрала "Тракия", което в час пик отнема понякога часове. Вариант за избягването му е използването на бул. "Ботевградско шосе" и включването към магистралата при разклона за Вакарел. Всъщност и ползването на Подбалканския път до връзките към магистралата около Сливен или дори Ямбол, също е вариант, който гарантира заобикаляне на трите потенциални тапи между 61 и 67 километър на "Тракия".
Те могат да се избегнат и при излизане от аутобана от разклона за Ихтиман и включването при изхода за Велинград. За съжаление пътната настилка по заобиколния маршрут е в лошо състояние, има много завои и населени места, така че използването му удължава пътуването с поне 40 минути.


Ако минавате транзит
Най-голямото предизвикателство в петък си остава стигането до Бургас и преминаването през него на път за курортите на юг или на север от града. Докато за пътуващите към Слънчев бряг и на север има отбивка малко преди края на магистралата (виж картата), която заобикаля епицентъра на фестивала, то за насочилите се към курортите на юг опциите не са много.


Традиционно пътят минава през целия град, като дори в нормален петък се губи поне половин час, а в петък, особено следобед, изминаването на десетината километра през Бургас вероятно ще става доста по-бавно. Първата тапа е още на кръговото на входа на Бургас, като често задръстването стига чак до края на магистралата, който е на повече от 10 километра.Вариант за избягване на струпването на коли на входа и в самия град е избирането на алтернативен маршрут. За целта на разклона за Карнобат трябва да се отклоните в посока Eкзарх Антимово и Средец. Така се движите успоредно на магистралата и минавайки през бургарския квартал "Меден рудник", излизате чак на детелината в южния край на града, през която пътят към Черноморец, Созопол, Приморско и т.н. е открит.


Проблемът е, че пътят е в отчайващо състояние с доста дупки, често липсват и указателни табели. Трудно се поддържа висока скорост и заради разположените нагъсто населени места. Минаването по този участък не се препоръчва за коли с нископрофилни гуми, които са твърде ниски, и такива, които в багажника си нямат резервно колело.


Вариант за по-късно отклоняване от магистралата е ползването на същия изход, като пътуващите към Слънчев бряг и минаването през селата Камено и Братово, и отново излизане на кръговото в южния край на Бургас. Тук вече пътят е третокласен, тоест тесничък и със стар асфалт, но през май беше изкърпен и е в задоволително състояние.


Ако крайната ви цел е Бургас
При положение че крайната ви цел е фестивалът Spirit of Burgas, също може да ползвате вече посочените по-горе алтернативни маршрути, като влезете в Бургас от юг. Стигането в близост до Морската градина, където се провежда събитието, ще е сложно.


Намирането на място за паркиране също ще е предизвикателство, въпреки че от община Бургас пуснаха безплатно паркиране в иначе платената зона в близост (виж картата). Посочените места обаче събират максимум 1000 коли и ще се напълнят още в началото на петъчния ден.Вариантът е да търсите място за паркиране в периферията на града, като се придвижите до плажа със сцената с градския транспорт. В Бургас той е добре уреден, обслужва се от нови автобуси и тролей с климатик, а цената на билетчето, което се купува в превозните средства, е левче.


Такситата също са опция, като возят на разумни цени. В "Меден рудник" например има достатъчно места, където можете да оставите колата си.


Паяците работят денонощно
Избралите "царския път" към центъра на града също е добре да търсят място да оставят автомобилите си още с влизането в града. Паркингите на "Метро" и намиращите се наблизо магазини са добра опция, като за целта на първото кръгово при влизането в Бургас трябва да направите пълно завъртане и да потеглите в посока София, като почти веднага влезете в локалното.


Ако изберете този вариант, отново градският транспорт и такситата са опция за придвижване, като до мястото на фестивала са около 6-7 километра. Вариант за оставяне на коли са и паркингите на моловете, за които има указателни табели.


Евтин платен паркинг, сравнително близко до мястото на фестивала, е общинският, намиращ се на ул. "Гурко" (отбелязан с "P" на картата). Той е с капацитет 500 места. Улиците около него са и зона за платено паркиране с работно време до 19 часа, като през почивните дни са безплатни.


Където и да паркирате в града, имайте предвид, че в Бургас паяците работят денонощно, включително и в събота и неделя. Колите се репатрират до наказателния паркинг на улица "Оборище" 90 (знакът "$"), а справка дали вашият автомобил е там може да се направи на телефон 056/886161.


Силно се препоръчва избягването на района около Централната жп гара, където тече ремонт и се ползват само част от платната, както и пътят за Созопол, където задръстванията са всекидневни (отбелязани са с удивителна на картата). Надлезът на ул. "Индустриална" също е в ремонт, като заради стесняването на платната също стават задръствания. Това всъщност е един от възможните подходи към центъра на града и Морската градина за идващите откъм южните курорти.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK