България е на трето място в света по брой на загинали при катастрофи

България е на трето място в света по брой на загинали при катастрофи

© ReutersГодишно в света загиват над 1.3 млн. души, а в момента България е на трето място в света по брой загинали при катастрофи – 90 на всеки 1 млн. души, съобщи председателят на Управителния съвет на Българска асоциация на пострадали при катастрофи Владимир Тодоров пред участниците в Срещата на върха на министрите по пътна инфраструктура. Той допълни, че за последните десет години в България са загинали 10 000 души.


Загубите за икономиката са около 2 % от Брутния вътрешен продукт или 1.2 млрд. лв. Като основна причина за тежките инциденти Тодоров посочи високата скорост.


Той подчерта, че камерите за контрол на скоростта в страната са изключително малко. Направените анализи показвали, че по пътищата трябва да се поставят 350-400 уреда за контрол на скоростта. Тодоров призова да се обмисли възможността те да бъдат поставяни и от общините, защото те знаят кои са проблемните участъци на тяхна територия.


Според председателя на Управителния съвет на Българска асоциация на пострадали при катастрофи, В България има 30 проблемни участъка с концентрация на ПТП. Тодоров предложи още въвеждането на специален статут за младите водачи, за които да има определени рестрикции за даден период след получаването на правото да управляват моторни превозни средства, като през този преходен период те шофират само с придружител.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK