МВР предлага затвор за превишена скорост и участие в незаконни гонки

В пресконференцията участваха зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, зам.-директорът на дирекция на полицията и ръководител на работната група, изготвила предложенита Бллагородна Макева, директорът на националната полиция Христо Терзийски и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Извън кадър е зам-министърът на правосъдието Петко Петков.

© Анелия Николова

В пресконференцията участваха зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, зам.-директорът на дирекция на полицията и ръководител на работната група, изготвила предложенита Бллагородна Макева, директорът на националната полиция Христо Терзийски и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Извън кадър е зам-министърът на правосъдието Петко Петков.Затвор от една до три години за превишение на скоростта с над 60 км/ч, служебно спиране от движение на коли, които са карани от шофьори без книжка или употребили алкохол, криминализиране на гонките и увеличаване на глобите за най-тежките нарушения - това накратко са мерките, които МВР ще предложи на депутатите, за да противодейства на войната по пътищата. Новите санкции могат да станат факт с промени в законите за движение по пътищата и административните нарушения и наказания, и в Наказателния кодекс.


Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов се застрахова, че мерките не са приети "на пожар" след призива на премиера от сряда, а по тях се работи от юли месец, като освен експерти от МВР и КАТ са участвали и специалисти от Министерството на транспорта и Върховната касационна прокуратура. Сутринта пакетът от мерки е бил предаден на премиера точно в срока, който той изиска. До сряда пък те ще се сведат до знанието на депутатите, от които зависи новите регламенти да станат факт.


Прокурорите от ВКП са прецизирали текста, с който се предлага участието в състезания с моторни превозни средства без разрешение, или т.нар. гонки, да се криминализира. Организаторите и участниците са застрашени от затвор между 1 и 6 години. Предвижда се и амнистиране на нарушителите, които съобщят за провеждането на такива надпревари. Друга идея е хулиганството с употреба на моторно превозно средство да стане квалифициран състав, тоест да се налагат по-сериозни санкции.
В отговор на въпрос зам.-министърът на правосъдието Петко Петков коментира заявената по-рано днес позиция от главния прокурор Сотир Цацаров срещу криминализирането на гонките с думите, че благодари на експертите от ВКП за техния принос към новите текстове. "За момента това са предложения. Депутатите ще решат дали да ги приемат или не", уточни той.


От една до три години затвор за водачите, превишили ограниченията на скоростта с над 60 км/ч и удвояване на паричната санкция за тези, които карат с над 30 км/ч повече от указаните, са другите нови моменти. Предвижда се и въвеждане на нова категория водачи - млади шофьори. В нея ще попадат всички, които взимат книжка за първи път, независимо от възрастта.


Неопитните водачи ще разполагат с две трети по-малко контролни точки от регламентираните 39 за период от две години. Освен това за тях минималното разрешено количество алкохол в кръвта ще е 0.2, а не 0.5 промила. Същата концентрация на алкохол ще се позволява и за водачите, извършващи обществен превоз на пътници и товари.


Предвижда се спиране от движение на автомобилите по служебен път за срок до една година, като санкцията ще се налага и на собствениците, дали колата си на пиян водач или шофьор без книжка. Дали притежателят е "съучастник" в това престъпление ще трябва да се докаже от съответните контролни органи.


Има сериозни нарушения и в нашите редици, няма да се откажем от строгия контрол по пътищата, обеща вътрешният министър.

Има сериозни нарушения и в нашите редици, няма да се откажем от строгия контрол по пътищата, обеща вътрешният министър.

Други промени предвиждат забрана за спиране в аварийните ленти на магистралите, прецизиране на употребата на светлините и удвояване на глобите за возене без употреба на предпазните колани и на деца без нужното обезопасяване. Освен пътниците, които не поставят колана си, на санкция вече ще подлежат и водачите.


Предвижда се и облекчена процедура за съставяне на фишове за по-маловажните нарушения на пътя и повишаване на събираемостта на глобите чрез активизиране на публичните изпълнители към Националната агенция по приходите.

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Аман!!! Кога ще се вземат някакви (каквито и да е) мерки срещу дебилната тумба от бучащи по цели денонощия? Мечтая си за личен терор срещу тази малоумна пасмина. Вземете мерки, драги полицаи и законотворци, та да не се сбъднат мечтите ми.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  задължително и конфискация на автомобилите , ако са чужди ,пак конфискация ,тормоз до откат ,всеки си кара както си иска и не спазва никакви правила

 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6612 Неутрално

  Дано да го приемат и да спрат с избиването на пътя. Що народ загина за лудо...

 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  ха ха ха ,сега Бб се изказа за мотористите и е прав ,защо трябва да им поема обществото стотици хиляди за здраве ,като карат с 200 и се дръннат някъде ,да си поемат целия масраф те самите ,защо обществото ,прав е .

 5. 5 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 701 Неутрално

  А тези, от НСО, които хвърчат с 220 при разрешени 60, докато босът им лети отгоре с правителственото хвърчило? Те не са ли опасни, защото тях няма да ги лови.

 6. 6 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Полицията ще взема просто по-големи рушвети. Никога не е било въпрос на това колко ще ти вземат, докато не ти го вземат. И разстрел за превишена скорост да направят, просто полицаите ще искат рушветите в милиони вместо в десетки левове. Просто се справете с корупцията сред полицаите и съдиите и всичко ще се оправи. Толкова е просто. Не знам полицай, който да иска да те хване и да не може

  Леко обезчовечен...
 7. 7 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Няма лошо в това предложение. Само че защо цели 60 кмч отгоре, след като и 40 кмч са достатъчно голямо нарушение и де факто опит за убийство? Току-виж, че секнат мераклииите за джигити. А тези джигити на моторите са над всякакви закони. Кога законът ще бъде приложен и за тях?

 8. 8 Профил на svetopolk
  svetopolk
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не е ли 0.2 и 0.5 промила?

 9. 9 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Крайно време е за ефективни мерки, не в Гърция бг цървулчетата да карат с 60 при ограничение 80, а тук със 160..

  Евроатлантида
 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  Как да увеличим корупцията още, че да не протестират милиционерите...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  [quote#6:"Безуспешно чакащ промяна"]

  Полицията ще взема просто по-големи рушвети. [/quote]

  Абе трудно ще минеш с 20 лева за нещо, където глобата е 2000 евро... Я предложи на гръцкия полицай 20 лева да видиш дали първо ще ти се смее и после бие или обратното..

  Евроатлантида
 12. 12 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  "...за тях (неопитните шофьори) минималното разрешено количество алкохол в кръвта ще е 2, а не 5 промила. Същата концентрация на алкохол ще се позволява и за водачите, извършващи обществен превоз на пътници и товари."

  Става дума за 0,2 пронила, нали?
  Не съм съгласна, за млади шофьори и превозващи пътници не трябва да има никакъв промил разрешен алкохол. Просто трябва да си знаят, че нямат право да пият, нищо!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 13. 13 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Цацаров е прав относно гонките.
  Иди докажи че е имало състезание.
  А виж за хулиганство наистина може да се преследва.
  Също и за конфискация. Трудно, бавна процедура, лесно се оспорва. Елегантния подход е на платен паркинг за 1 година.
  Ако е трошка, собственика веднага ще се откаже от колата, ако е скъпа, търпеливо ще чака срока.

  Попътен вятър в главите!
 14. 14 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Предлагам също мотоциклетистите да подписват декларация за донорство.

  Попътен вятър в главите!
 15. 15 Профил на ВаняХр
  ВаняХр
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Само си предлагат и нищо не правят! И много ми е интересно, има ли законни гонки?

 16. 16 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  От 10 години, все предложения, ми вземете да приемете някое. Според мен максималната скорост извън населено място трябва да е 90км/ч, тъй като вече колите са по-добри отпреди 40 години, а глобите да са % от заплатата. Какви са тия 20-50лв. Че аз ако вземам 2-3 бона на месец, муха ме ухапала, че ме глобили 50 лв. веднъж месечно. Ако си пиян, да се третира като престъпление и отнемане на колата за определен период, при повторно провинение, да се отнема в полза на държавата, същото и за тия пияни, без книжка, при тях директно да се отнема. Ама той не знаел, че ще пие, за това бил с колата, е като си наля, забрави, че имаш кола и че живееш далече ли... Също и тия глоби да се събират, не ей така да са на летящи хартии, докато мине давността.

 17. 17 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#6:"Безуспешно чакащ промяна"]Просто се справете с корупцията сред полицаите и съдиите и всичко ще се оправи. Толкова е просто.[/quote]
  И най-вече с бездействито. Защото са много повече случайте, когато се извършва или е извършено нарушение, а наблизо полицай си прави зелени топчета, ако евентуално не се лензи на сервитьорката в близкото кафене.

 18. 18 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Неопитните водачи или млади такива например до 25г. да нямат право да карат коли над 100 конски сили.

 19. 19 Профил на BLACK MAN_77
  BLACK MAN_77
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Мале,тука всичките искате да натъпчете и без това претърканите затвори😈!
  Не може всяко едно деяние да се инкриминира,прегазиш кокошка-пробация,бутнеш овца-условна,с 2 години изпитателен срок.
  Хора,вземете се "в ръце".Колко от вас щофират?Колко от вас не грешат?
  Седнеш ли зад волана-в единият крак си в гроба,в другият в затвора.
  Не трябва да се демонизират нещата!
  Макар,че от друга страна дори диктатор като Сталин не е могъл да се справи с шофьорите!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  [quote#3:"peni_nikol.53."]Дано да го приемат и да спрат с избиването на пътя. Що народ загина за лудо...[/quote]
  Още нищо не си видял. Изчакай мераците им да станат закон, да видиш тогава какви гонки ще има. Да ти вземат парите, колата и да те затворят срещу възможността да избягаш... ми ще има гонки и мераклии да бягат като стой та гледай. Отделно, че като няма какво да губиш, няма и с какво да се съобразяваш, та ще има подсилени двигатели, ометени тротоари и косвени щети и то в пъти повече.
  Ама то си е до манталитета ни де, до сбъркания чип.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 21. 21 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1486 Весело

  [quote#2:"edin drug"]задължително и конфискация на автомобилите , ако са чужди ,пак конфискация ,тормоз до откат ,всеки си кара както си иска и не спазва никакви правила[/quote]
  ... и гонките ще стават със стари автомобили, дето са прежалени и само двигателите са "пипнати". Е, ти пак ще си някъде на улицата или тротоара, ама вече гонкаджията няма да има хубави спирачки...
  Сещаш ли се, колкото и висока язовирна стена да построиш, ако няма от къде да изтича водата контролирано, то рано или късно ще прелее над стената и ще я разруши със съответната приливна вълна... Хайде вместо прескъпи стени, да оправим руслото на реката, и да нямаме проблеми, а? Достатъчно е всяка гонка да завършва с глоба. Няма нужда да е хиляди левове и конфискации, достатъчно е всяко "настъпване" да ти бърка в джоба и сам ще се сетиш да отидеш на писта, а в града да караш нормално. За това няма нужда от затвор, а от камери в патрулките, че полицаите да си пишат актовете вместо "да задават насочващи въпроси"... Що да му вземат колата и да го затворят, като може всеки месец да плаща по 200-300 лева за писта? Що всички да сме нещастни, като може всички да сме щастливи и да се отварят работни места?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 22. 22 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  А дано!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Предизборен популизъм.

  Само вдигат мизата на рушвета, срещу който се отървават тези, за които това дебилно занимание е хоби.

 24. 24 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Минцифайски глупости и симулация на решения. Един съдия по ТВ-то каза, че минцифайките само се оправдават, че няма какво да направят, защото са мързеливи безхаберници. И сега имало 100 закона, по който тея нарушители могат да се санкционират - за хулиганство, за нарушаване на обществения ред и т.н..

 25. 25 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 214 Неутрално

  [quote#23:"tily_lily"]Само вдигат мизата на рушвета, срещу който се отървават тези, за които това дебилно занимание е хоби. [/quote]
  Нека рискът за даващия и вземащия да е такъв, че "рушветът" да започва примерно от 2000 лева. Тук вече не говорим за глоба, която ще е съразмерна с рушвета, а за рушвет, който ще трябва да "оправи" и осъждането и загубата на МПС'то за една година и загубата на работа и препитание и загубата на книжка, която може би е твоята работа и препитание.

  Колко пъти по 2000 лева ще издържи бабаитът да даде преди да му писне и да отиде да се убива по друг начин. Отделно, че ако веднъж даде, "колегите" на взелите ще разберат и ще се наредят на хранилка при него, а той ще даде заден още на второто поискване.

  Подходът е правилен, нека се приема и да влиза в действие.

 26. 26 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  ... прецизиране на употребата на светлините...
  =================
  А, дойде време на аварийките, включвани за щяло и нещяло. Предлагам да има наказание "изтръгване на аварийки по най-брутален начин". И друго, снощи в квартала една аларма така ви, че бях на косъм да изляза и да потърся въпросния автомобил и да му вкарам нещо в предния прозорец, та да знам защо вие, та освен за аварийките да има и наказание "разбиване на аларма с адска сила и железен саунд". Това са моите предложения. Мерси.

 27. 27 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 214 Неутрално

  [quote#24:"Дундурук"]И сега имало 100 закона, по който тея нарушители могат да се санкционират - за хулиганство, за нарушаване на обществения ред и т.н..[/quote]
  Това са бавни и тегави процедури, които дават "криле" на нарушителите, а не са унизителни за тях.

  Превенцията трябва да включва и действия, които те правят неподходящ за средата в която обичайно се опитваш да се впишеш.

  "На оня куките му свалиха номерата, лежа с лице в калта 3 часа с белезници и сега го съдят." Кой играч ще иска такива приятели? Естествен подбор.

 28. 28 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Чакай, че се разпених и забравих да питам за най-важното - колко гонкаджии са хванати до този момент и като как измененията в НК ще повиши успеваемоста на органите.

 29. 29 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Да се ... успеваемостта имах предвид.

 30. 30 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1491 Весело

  Полюционерите ще поискат и да разстрелват на пътя. Само страх да има. А, е толкова просто - трябва да си вършат работата.

 31. 31 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Като всеки прост човек управляващите от четворната коалиция смятат, че увеличаването на наказанията ще изкорени проблема. няма отговор на въпросът защо в страните с най-високи наказания престъпността е най-висока, а същата е най-ниска в страните където за убийство на 70 и кусур човека додаха 24 години затвор.

  За да спазваш закона той трябва да е направен така, че да може да се спазва. Пътищата ни са лошо означени, особено по отношение на скоростта. Примери безброй. Още един безброй за специално оборудваните отсечки, където са заложени умишлени капани за шофьори, които издържат местните РПУ-та. Няма четирилентова отсечка от път, която да не е с ограничение от 40 км., само тази преди Бяла е с 50 км., но тя е с 6 ленти. По-неопитните шофьори си карат с 90 по двулентовия път, излизат на 4 лентова отсечка и решават, че може да вдигнат с още 10 км., ама тази отсечка издържа 200 полицаи със семействата и началниците. Веднага от ловко замаскирана засада изскача някой с палка и директно казва:
  И сега колата ли ще конфискуваме или....?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 32. 32 Профил на royaldnk
  royaldnk
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не е нормално 10 или 20 комплесари на мотори да тормозят едномилионен град (излезте довечера на Околовръстен път, например, и се насладете на дебилния рев на моторите и липсващите "блюстители на закона" и КАТ, на които им плащаме заплати, за да контролират пътните правила, да си бъркат в носа и НИЩО да не правят. Не мога да повярвам, че са толкова зле (не може да има, даже и в Африка, толкова безпомощни полицаи), по-скоро си мисля, че е някава форма на протест или бойкот. Кой и кого бойкотират те да кажат.

 33. 33 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  това ли е по-важно от корупцията,
  организираната престъпност и
  архаизма в мвр.
  това ли.
  за това не са нужни нови закони
  за симулиране на активност,
  а прилагането на съществуващите, а не лендзене
  пред фераритата на престъпниците.

 34. 34 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Когато криминализираш нещо което е популярно м/у хората, просто създаваш повече стимул хората да нарушават закона. Когато много хора нарушават един закон, можеби нещо не е наред с този закон. Ако криминализирането на нещо можеше да спре хората да го правят, то тогава нямаше да има въобще никакви престапления.

 35. 35 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 577 Любопитно

  По-малоумни предложения не съм виждал. Напънала се планината и родила мишка! Ще конфискуват коли, ще вкарват в затвора... А единственото, което трябва да правят е да си вършат работата. КАТ, началниците им, институциите събиращи глоби.
  Я да ми кажат тия юнаци, при положение, че по пътищата висят знаци със всевъзможни ограничения от отдавна забравени ремонти, като как точно ще се прилагат тези норми? Караш си по пътя с 90, но на завоя виси знак 30. Хоп затвор.

 36. 36 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#35] от "znayko84":

  Е, няма как от 90 на 30 и да те вкарат в затвора. Най-малкото е доказуемо, че знака за 30 не е според правилата, но иначе си прав. Има много забравени знаци, които никой не спазва

 37. 37 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#35] от "znayko84":

  Именно!

  За всички прояви на хулиганство, без да е засегнат човешки живот, е достатъчно да има административни мерки - жестоки глоби и отнемане на книжки.

  КАТ и съответно отговорните органи от общините да се погрижат за пътните знаци и маркировка. Да махнат всички безумни ограничения.

  Друг огромен проблем, поне за София, са неправилно спрелите и паркирали автомобили. Тук проблемът също е съвсем просто решим с жестоки глоби. Ако КАТ си върши работата по отношение на неправилно спрели и паркирали МПС-та, то трафикът би се разтоварил значително.

 38. 38 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  “Затвор от една до три години за превишение на скоростта с над 60 км/ч.”

  Малоумници! Поне е ясно, че рушветът с гаранция ще скочи!

  I Want To Believe
 39. 39 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Чак пък затвор. По-скоро въведете ред в КАТ. Защото събираемостта е ниска, а в нея дори не влизат нарушенията избегнати с рушвети.

 40. 40 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#36] от "dan1":

  А как точно е доказуемо, че знакът не е по правилата? Някой ненормалник може да прецени, че 30 е адекватна скорост, защото от време на време по този път минава някой дядо, дето има реакции като на умряла мишка, но държи да си кара колицата докато може (за него 30 наистина е разумна скорост на завоя). Или защото на 200 метра от там има баничарница и не че е работа да излизат хора на пътното платно, ама де да знаеш - всичко става, я дай за по-сигурно да сложим някакво малоумно ограничение, че да се презастраховаме... И така нататък...

 41. 41 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#21] от "gost22":
  Чувал ли си поговорката:"Ще вземеш на босият цървулите".Тия дето участват в гонки основно са безработни и нямат имущество на тяхно име.Какво точно ще им вземат?Дреме им за глобите.Виж ако ги съдят и знаят,че могат да влязат в затвора е друг въпрос.

 42. 42 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Дори не е необходим и затвор, според мен, защото веднага някои големи правозащитници, като ... ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ЦАЦАРОВ СКОЧИХА ДЕ ФАКТО ДА ГИ ЗАЩИТАВА С ПСЕВДОАРГУМЕНТИ, съберете им просто колите, конфискувайте им ги на юнаците в полза на бюджета, да видим тогава келеметата какво ще ми карат...

 43. 43 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 816 Неутрално

  А аз предлагам разформироване на МВР и преназначаване след конкурс, тест за интелигентност и задължителен полиграф...

  Иначе такива неадекватници като тези на снимката ще продължават с малоумните си идеи.

 44. 44 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А какви наказания са предвидени за неадекватни катаджии? Например като тези до Ст. Загора?

 45. 45 Профил на Martim
  Martim
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Какъв затвор? Да ги храним ли?
  Конфискация на МПС, ако повтори - общественополезен труд.
  Да реди плочки и да поддържа градинките.

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7877 Неутрално

  Цацаров обаче е против.

 47. 46 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  ...МВР ще ... противодейства на войната по пътищата...

  Допускаш действие, участваш в охраната, прибираш мангизи. Противодействаш на действието, което си допуснал, прибираш мангизи. Сладка работа. И къде по света има затвор за превишена скорост? В главата на Ципов-ци? Но щом "...пакетът от мерки е бил предаден на премиера точно в срока, който той изиска..." всичко е наред. Сега остава народните храненици да узаконят поредното смешновато законотворение.
  Удари на нарушителя "гръцка глоба", при рецидив - петорно, те тогава ще има ефект и за гражданите, и за държавата.

 48. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2303 Любопитно

  [quote#42:"info111"]съберете им просто колите, конфискувайте им ги на юнаците в полза на бюджета[/quote]
  А кой ще плаща пътния данък, застраховката "Гражданска отговорност"?
  По-разумно е направо да се унижоват тези автомобили като "опасна друга", а услугата унищожаване, опс "освобождаване от зависимости", минимум размера на едно "Каско", да се събира под формата на такса (хем лихви текат, към съдия изпълнител може да запорира каквото поиска).

 49. 49 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Абе, не ли тия идиоти вдигнаха разрешената скорост по магистралите?!

 50. 50 Профил на vanillaeyes
  vanillaeyes
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Прокурорите от ВКП са прецизирали текста, с който се предлага участието в състезания с моторни превозни средства без разрешение, или т.нар. гонки, да се криминализира. Организаторите и участниците са застрашени от затвор между 1 и 6 години. Предвижда се и амнистиране на нарушителите, които съобщят за провеждането на такива надпревари. Друга идея е хулиганството с употреба на моторно превозно средство да стане квалифициран състав, тоест да се налагат по-сериозни санкции.

  знам, че отстрани да даваш акъл е най-лесно, но дори с амнистия за призналия си пак ще ми се струва мн.трудно доказване в съда на едно такова ново престъпление. В смисъл - полицията да събере доказателства, че да - имало е състезание с мпс. Щото повечето се събират на омв-то и от дума на дума тръгват да се правят на велики. Просто размишлявам над ефективността на подобен текст в НК.

 51. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2303 Любопитно

  [quote#46:"Мърмор"]Удари на нарушителя "гръцка глоба", при рецидив - петорно[/quote]
  При рецидив, защо да не може нарушителят да се бъде лишен от шофьорски права "во веки веков"? А за всеки заловен неправоспособен водач - МПС-то се унищожава, собственикът се "таксува" за освобождаването от грижата за МПС-то и/или водачът се съди за кражба, опс грабеж (кражба със застрашаване на чужд живот).
  Ако пък наистина МПС-то е открадното, застрахователите плащат и търсят компенсация от неправоспособния/грабителя.
  Жалко, че Кремиковци затвори - толкова много скраб има по улиците за без пари.

 52. 52 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Верният отговор на анкетата е: ТРЯБВА ДА СЕ ПОВИШИ СЪБИРАЕМОСТТА НА ГЛОБИТЕ!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 53. 53 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тези глупости са ги мислели 3 месеца?!? Явно някъде на плажа през юли и авгсут са се родили тези идеи, защото само слънчасал милиционер може да роди такива откровени глупости. Всеки път в нашата държава проблемите се решават по грешен начин. Вече съм убеден, че е съвсем нарочно. Как не поръчаха на някой независим орган да направи цялостен анализ на пътищата, маркировките, отбивките, конценстрацията на катастрофи, знаците, на закона и изобщо на целия процес свързан с автомобилите и да даде смислени предложения. Увеличаване на глоби и наказания го гледаме вече 20 години и ефекта е НУЛА. Само глупак упорито би продължавал да бори проблема с некачествени мерки. Всъщност проблема изобщо не е в скоростта и в 20-30 гонкаджии, а в цялата пътна мрежа и нейната логика. Къде са поставени ограниченията, защо са поставени там и т. н. . Предизборни лакърдии ни пробутват и дано да не минат. Много гнусна работа. Поредната пръкнала се от нашите хрантутници държавни служители.

 54. 54 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 642 Неутрално

  логично ми се вижда да не е 60 а да е променлива функция от позволената скорост
  ако ограничението е 40, между 40 и 80 разликата е огромна, а няма 60

  Birds of a feather flock together.
 55. 55 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  [quote#12:"Jessika"]Не съм съгласна, за млади шофьори и превозващи пътници не трябва да има никакъв промил разрешен алкохол. Просто трябва да си знаят, че нямат право да пият, нищо! [/quote]

  Аз мисля, че това трябва да важи за всички, щом са зад волана!

 56. 56 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  [quote#41:"robocop1"]Чувал ли си поговорката:"Ще вземеш на босият цървулите".Тия дето участват в гонки основно са безработни и нямат имущество на тяхно име.[/quote]

  конфискация на МПС-то. Представи си, някой си има автомат и решава да си постреля из квартала? Да караш с такава скорост и да застрашаваш другите на пътя е същото.

  Евроатлантида
 57. 57 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно
 58. 58 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  Да бе , нали някой трябва да го прилага тоя закон....все ми е на ума, че ще накажат някое прокурорско синче примерно
  Ще докопат някой пиян мургавелко от село с някоя скапана тройка и ще го отнесе той...

 59. 59 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3987 Неутрално
 60. 60 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 720 Гневно

  Преди години се вземаше книжка за 3 месеца - резултат повишаване на корупцията (и оборота) сред катаджиите.

  Сега всеки одобряващ да си помисли с колко ще се движи по околовръсното или Царигратско (и да, там на места има ограничение 50 км). Не може заради пълната безпомощност на овластените да се приемат такива дивотии, при които няма да "изгори" нито един джегит!

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 61. 61 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2303 Любопитно

  [quote#52:"Нефертити"]Верният отговор на анкетата е: ТРЯБВА ДА СЕ ПОВИШИ СЪБИРАЕМОСТТА НА ГЛОБИТЕ![/quote]
  Това как ще стане без адекватна адресна регистрация, и на водачите, и на автомобилите (собственикът, понякога чужди граждани, и автомобилът "живеят" в различни общини, държави)?
  Да отбележа, че "многото" глоби са "виртуални" - снимков материал (превишена скорост, неправилно паркиране/изпреварване), при който водачът е неизвестен. Допуска се, че водачът е собственика, но ... в МВР се водят за издирване над 100 хил. автомобила ... и въпреки "снимковия материал" не се откриват.

 62. 62 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Тия да излязат от патрулките и да въведат ред, вместо да мислят!

  Като въведем затвор за превишена скорост, на крадците ще им режем ръцете ли? Изнасилвачине - ще набиваме на кол, а убийците ще заравями живи ли?
  Това от ченге ум да вземаш е много опасно!

 63. 63 Профил на analysethis
  analysethis
  Рейтинг: 221 Весело

  Също трябва да се забрани на филолози и журналсти да дефинират въпросите и отговорите на анкетите. Най-добре това да прави някой от ИТ-отдела.

  И понеже гореспоменатите ще гледат с недоумение забележката ми уточнявам:

  Отговор 2 е частен случай на отговор 1.

  Отговор 3 е идентичен с отговор 1

  Отговор 4, 5, 6 и 7 частни случай които не са изчерпателен списък.

  Единствения коректен отговор при така формулирана анкета е "не мога да преценя".

 64. 64 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#53] от "primaxm":

  Всъщност тая "идея" подхвърли сутринта оня банкянски експерт по всичко.

 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7877 Неутрално

  Освен отнемане на колата, книжката и голяма глоба,да полагат и общесвено полезен труд,като се грижат за хора,тежко пострадали от катастрофи.

 66. 66 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Трябва да има прецизиране на глобите, над определена сума или втора неплатена да се свалят номерата веднага. Номерата се връщат след като си платиш глобата. За всички коли да важат еднакви ограничения, без значение НСО, кмет, полицай и т.н. така ще се сетят, че някой ограничения служат само за хранилка и ще ги махнат. При пострадал човек книжката да се отнема на момента, а за управление без свидетелство колата веднага на наказателен паркинг за една година, освен останалите наказания. Българинът разбира от глоби, само ако се събират бързо. Не случайно където въртят паяци избягва да спира. Нищо че наказанието е едни смешни 50 лв.

 67. 67 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Дано го приемат по бързо и да озаптят малко безумците

 68. 68 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Много хубава идея! Най-после.

  На такова каране в Америка му казват безотговорно каране (rekless driving) и на място те прибират в панделата. Същото се отнася и за гонките които през 60-те години на миналия век са били голям проблем.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 69. 69 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Шофьорите с книжка, получена скоро наричайте ''нови'', а не ''млади''.
  70-годишен новоизпечен шофьор би се поласкал от определението ''млад'' , и току виж кръвта му закипяла както на млади години.
  И това в комбинация със ''светкавичните'' му рефлекси, плюс първите признаци на деменция би произвело истински тигър на пътя.

 70. 70 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  Преди много, много години, един френски депутат предложи промяна на наказанията при движение на пътя.... 1,2 промила- конфискация на автомобила, глоба 2000 € и 3 месеца затвор, при 1,8 промила конфискация на автомобила, 1 г. затвор, 5000 € глоба при 2,1 промила, конфискация на автомобила, 3 г затвор, 10 00 € евра глоба. За 1 година жертвите при ПТП след употреба на алкохол спаднаха от 16 000 годишно под 4000. Този депутат стана министър на МВР, а по късно и президент. Подобни са и наказанието при превишена скорост, но винаги има първо КОНФИСКАЦИЯ на МПС.... Името му е Никола Саркози.
  Що трябва да ручаме жабетата, за да открием топлата вода?
  Естествено има разлика между Франция и България. Там е държава, а тук е географско понятие!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 71. 71 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Предложенията на МВР са добри, зависи дали ще се приемат в парламента. Освен това зависи по-нататък дали законът ще се спазва, или ще караме както досега, с рушвети и ходотайства. За гонките съм твърдо "за". Да се преследват до дупка. Не може разни разпасали се господарски синчета да тормозят хората по цяла нощ и да излагат на опасност живота на хората.

 72. 72 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 514 Неутрално

  за цигани, турци, мелицонери и други НЕграмотни типове - поне 5-ичка! без платени ГО и Преглед - конфискация на каруцата!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 73. 73 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 514 Весело

  ГЕРП СА ВИНОВНИ!

  кат беха калпави пътищата гонки немаше!!!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 74. 74 Профил на Svetlin Radev
  Svetlin Radev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не трябва да се отмени ЗАНН от Вълко Червенково време, да се фиксират глобете и да се забрави думата АКТ. Имам в предвид да няма от -- до и след неплащане на глобата до три месеца да се категоризира като неплащане на данък.

 75. 75 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#70] от "chichka":

  офф, Саркози не го хвали. От него акъл по-добре да не вземаме. Не че Оланд не го надмина.

 76. 76 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#75] от "primaxm":
  Говоря за заложеното в закона, а не за автора!!! Прилагането на изредените норми... ПРИЛАГАНЕТО.... сваля смъртността от 16000 до под 4000 човека! Това коментирам, не франсето...

  Русия- проказата на планетата Земя.
 77. 77 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Предложените мерки са добри,обаче има и някакви тъпи ограничения от по 30-40- км в час

 78. 78 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Санкциите трябва да са много големи за да имат възпиращ ефект, както е във всички цивилизовани страни. Но като знае катаджията, че бащата на тоя с БМВ-то е я прокурор, я от друга силова групировка, я син на шефа му, ще се крие в храстите свенливо и най-много да спре някой Москвич. Ако се наложат същите свирепи санкции спрямо всеки катаджия, който свенливо извръща глава пред очеизвадни нарушения на пътищата, тогава бих си помислил, че законите се пишат за да се спазват, а не за да се отговори на очакванията на матряла.

 79. 79 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  [quote#61:"wanderer"]Допуска се, че водачът е собственика, но ... в МВР се водят за издирване над 100 хил. автомобила ... и въпреки "снимковия материал" не се откриват. [/quote]

  Не съм съгласен, че не могат да бъдат открити!
  Щом собственикът не е обявил автомобила за откраднат, то той си носи отговорността за това, кой е управлявал МПС-то по време на "събитието"!

 80. 80 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4140 Разстроено

  Егати, колко тротоари има за оправяне, какво ще ми лежат в затвора, да метат улиците!!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 81. 81 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4282 Неутрално

  Както казваше старшината "Ами в ареста, да се излежавате. Я колко дърва има за рязане за през зимата."

 82. 82 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Само ако са джигити и предизвикали автопроизшествие!Тогава - и затвор,и отнемане на свидетелството,и отнемане на МПС-то.Така и семейството на нарушителя ще се почувства отговорно.

  Tony
 83. 83 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Бе кво ми говорите ... познат полицай кара кола с невалидна регистрация, не плаща винетки не ходи на преглед. Що? Ми щот може. Пука му за закона.
  Е те такива очаквате да всяват ред ? Пффф.

 84. 84 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Карането без книжка не трябва да се наказва така.

  Карането без книжка не означава опасно каране. Тя може да е отнета заради неплатен РЕКЕТ ГО по кодекса на застраховането, или паркиране на тротоара, който е за това, което няма нищо общо с безопасността, или изобщо да не е дадена заради липса на "диплома" (което изискване също е дискриминация) или прекомерно висока цена на шофьорските курсове (на фона на доходите или липсата на такива на населението). Ако някой иска да превърне държавата в полицейско-фашистка, това е друг въпрос - народонаселението или ще приеме покорно, или ще мине към въоръжени бунтове.

 85. 85 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Наказанието за шофиране след употреба на алкохол да е и в зависимост от скоростта. При над 40 км/ч да е 2 пъти по-високо, отколкото под тази скорост. Така ще се стимулират пилите да карат изключително бавно, което значително ще намали броя на пострадалите.

 86. 86 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Пешеходците да са длъжни преди да стъпят на пешеходна пътека да пропуснат приближаващите се ППС и да изчакват до 2 минути момент с по-малко натоварено движение на ППС, така че да принудят по-малък брой от тях да спират, за да ги пропуснат. Водачите да нямат задължението да спират, за да пропускат пешеходци преди последните да са навлезли на пешеходната пътека.

  Това задължение на пешеходците може да бъде отделно и независимо от задължението на водачите да ги пропуснат, след като са стъпили на пешеходната пътека, за което пешеходците могат да бъдат наказвани отделно, което е вариант за предпочитане, а може и двете задължения да важат заедно и да са свързани в рамките на едно събитие, което означава, че в случай на произшествие може и двете страни да носят вина.

 87. 87 Профил на room101
  room101
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Затвор по бързата процедура за каращите с алкохол в кръвта!!! Какво има да се дебатира?! А сегашните пияндурници дори не отварят въпрос... да во с...а на нефелните псевдо напъни за промяна.

 88. 88 Профил на Dimitar Todorov
  Dimitar Todorov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Нека да се вдигнат санкциите, но да се направи и инвентаризация на съществуващите ограничения на скоростта - на прекалено много места са абсолютно нелогични и преувеличени. Не си представям как ще се спазват ако това не стане.

  dt51
 89. 89 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#68:"emil НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ОТКАЗАХА ДА НИ ПИТАТ"]На такова каране в Америка му казват безотговорно каране (rekless driving)[/quote]

  reCkless- само за протокола. За всичко останало си прав на 100 %.

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 90. 90 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 605 Весело

  [quote#72:"o_sando"]мелицонери и други НЕграмотни типове[/quote]

  мЕлиционери? И какво там за неграмотните?

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 91. 91 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  И тъй, как се казва малоумника, който стои зад тези глупости?
  Бъчварова? Или самият Борисов? Какво им пречи на тези двамата да попитат в Гърция как се правят нещата?
  Само че там законът засяга и простаците от НСО, и висши държавни чиновници в колите. И най-вече там има полицаи, а не милЮционери.

 92. 92 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 262 Гневно

  Когато се създаде ефективен орган за оценка на пътищата и се обновяват своевременно ограниченията съм съгласен. Път слънце, те забучили 40-60 ограничение от едно време кога колите бе'а само с "барабанни" спирачки. Извън населените места говоря. Градско 50 е добре за нормални условия и около 30 за тесни улици с интензивен човеко-поток.

  П.П. Самият факт, че сбора на НЕ-тата е 51.79% е красноречив. Не може Неделни шофьори или неактивни такива да определят нормите за активните.

  unable to join #real-life (address is banned)
 93. 93 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 769 Неутрално

  А с корумпираните мицове какво ще правим ?! Направо каторга или скопяване например.

  А с агресивните малоумници по пътя, които притискат и изпреварват отдясно ?!

  И неко глобата е фиксирана сума + % от стойността на автомобила и да е неизбежна.

 94. 94 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Затвор за корумпираните полицаи!

 95. 95 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Затвор за корумпирани кметове, обл. управители, министри и министър-председатели за всяка дупка по пътищата!

 96. 96 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 600 Неутрално

  [quote#84:"Anonymous"]Карането без книжка не означава опасно каране. Тя може да е отнета заради ..... паркиране на тротоара, който е за това, което няма нищо общо с безопасността...[/quote]
  Вземи си прочети Закона! Паркирането по тротоарите от много години е абсолютно забранено, освен ако не е налице специална маркировка от Общината, обозначаваща място за паркиране. А и не помня и преди за това да се е отнемала книжка, ама щом казваш

 97. 97 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  [quote#41:"robocop1"]Чувал ли си поговорката:"Ще вземеш на босият цървулите".[/quote]
  Всъщност не е поговорка, защото постоянно му вземат парите за цървули и все ходи бос. За къв ти е такъв в затвора, да го храниш, докато той трупа опит и в други незаконни браншове ли? Я дребните глоби да се отработват ако няма кинти, и отработването да става пред камери, да няма шикалкавене. Така де, щом е безработен значи има свободно време и няма проблем да отработва през работно време...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 98. 98 Профил на damianrm1
  damianrm1
  Рейтинг: 221 Весело

  Тези предложения САМО показват пълната импотентност на МВР. Никой читав там няма, на висок пост поне явно ...

  Има ли някъде по света затвор директно за превишаване с скоростта даже с 100 км/ч? Защо ли е така, сигурно е защото опита е показъл, че не работи... 100 пъти по-важно е всяко превишаване с 20 км/х да се наказва, даже само с 20 лв. да е - ВСЯКО и едноврменно с това - отпадане на сума ти ограничения които не са реални. Ма кой да се сети в МВР ...

 99. 99 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Всеки с повече от 2 гънки мозък знае, че ефективността на едно наказание зависи не от големината му, а от неговата НЕИЗБЕЖНОСТ.

  Някой може да е голям тарикат и да е фрашкан с пари, но няма как да пипне включен котлон с гола ръка, нали? Просто той ВИНАГИ ще го опари. Та и плащането на глобите трябва да възможно най-неизбежно, за да имат някакъв ефект.

 100. 100 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "общественополезен труд като санитари" или "затвор" + (и в двата случая) сериозна глоба, базирана на доходите и данъчната оценка на автомобила + конфискуване на автомобила в полза на полицията би било оптимално.
  Ха да видим кой тогава ще е смел да кара с +60 км/ч над ограничението

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK