Монтирани са първите три системи за следене на метеорологичните условия на пътя

Монтирани са първите три системи за следене на метеорологичните условия на пътя

© Агенция Пътна инфраструктураПървите три системи за автоматизирано проследяване на метеорологичните условия на пътя вече са монтирани, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Те са разположени на главен път E-79 – при с. Долна Вереница, в област Монтана, в района на Кресна, в област Благоевград, както и на път I-6 при входа на град Бургас.


Метеорологичните станции са част от проекта "Интегрирана система за анализ и оценка на трафика по автомагистрали и I-ви клас пътища на територията на Република България". Той се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез оперативна програма "Транспорт" 2007 - 2013 г. и националния бюджет.


Данните от метеорологичните станции ще се обработват в реално време и ще подпомогнат интелигентното управление на пътната обстановка, което включва анализ на данните и изготвянето на метеорологични прогнози за състоянието на пътя. Станциите ще отчитат скоростта и посоката на вятъра, температурата под и над пътната настилка, интензивността на валежите, нивото на водния стълб на платното и съответно ще предупреждават за опасност от наводнение, замръзване и т. н.
Специално вградените датчици за отчитане солеността на водата на пътя ще съдействат да се предвиди и преизчисли точката на замръзване. Мрежата от метеорологични станции ще позволява точно прогнозиране на пътните условия и ще предупреждава структурите на Агенция "Пътна инфраструктура", шофьорите и пътноподдържащите фирми при настъпване на промени във времето.


Изпълнител на проекта е сдружение "Контракс Инфра", в което участват: "Контракс" АД и "ИНФРА РОУДС" ЕООД. Стойността на договора е 3.997 млн. лв. без ДДС.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  Само не разбрах ще чистят ли, както трябва когато завали сняг и ще обработват ли пътищата, когато има поледици?! Или ще си останат само с информацията и Лиляна Павлова ще разказва басни по телевизиите за ТИР-ове с летни гуми, които били виновни, че пътя не бил почистен...!

  Бивш tww09306483.
 2. 2 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Цели три!?!??
  Пътна инфра структура??? /тежко звучи за разбитите пътища, по които сме принудени да плащаме данъци/ се е пребила от работа!

  Мина време. Какво стана с "осветлението" на тунела Витиня?
  -Алооо! Пътна инфраструктура ли е?
  Не отговарят.

 3. 3 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Системи за автоматизирано отчитане на метеоусловията в Хърватско има на всеки няколко километра от автомагистралите. Ние вече открихме топлата вода и ще сложим 3 такива. Дано след 10-15 години на някого да му дойде на ум и да намери пари, та да постави и поне 3 светлинни табла на пътя, каквито по целия истински свят има през няколко километра, за да може да се дава информация и да се ограничава/регулира движението, вместо някой да ходи и да развинтва/завинтва ръждиви знаци след като катастрофата вече е станала.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK