Вторият участък от Западната дъга на София трябва да бъде изграден за 10 месеца

Премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и здравният министър Петър Москов на пускането на готовата отсечна на Западната дъга.

© Фейсбук на Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и здравният министър Петър Москов на пускането на готовата отсечна на Западната дъга.Вторият участък от Западната дъга на Софийски околовръстен път (от моста р. Какач до пресичането със Северната скоростна тангента) трябва да бъде готов в средата на лятото на следващата година, съобщи днес председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров при първата копка на обекта. Изпълнител на тази отсечка, която е дълга малко на пет километра, е сдружение "Европейски пътища", като стойността на договора е почти 102 млн. лева.


"В съседство имаме топловроводи, защото тук е топлоцентралата на ж.к. "Люлин". Имаме жп линии и много съоръжения, което прави обекта много сложен. Надявам се срокът от 10 месеца да стигне на строителите", посочи той.


Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която също присъства на първата копка, допълни, че участъкът, макар и не много дълъг, е важен, защото тази част на софийския околовръстен път е една от най-натоварените в цялата страна. "Западната дъга е един кръстопът, който свързва изключително важни, натоварени и много тежки направления - тежки като интензитет на трафика и като това, че оттук преминава целият транзитен трафик в направленията и връзката с ГКПП Калотина и магистралите "Хемус", "Тракия" и бъдещата Северна скоростна тангента.
По-късно двамата откриха и завършения първи участък от Западната дъга (от края на магистрала "Люлин" до моста на р. Какач). Той е дълъг три километра, изграждането му продължи 22 месеца и струваше 47.82 млн. лева с ДДС. Изпълнител е обединение "Трейс СОП".


Западната дъга е продължение на автомагистрала "Люлин" и е част от коридор "Ориент/Източно Средиземноморие", свързващ Видин с Кулата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK