Българин е собственик на една от най-успешните компании за бронирани автомобили в света

Българин е собственик на една от най-успешните компании за бронирани автомобили в света

© International Armored GroupНа своя територия имаме една от най-успешните компании за производство на бронирани автомобили в света. С тези думи на 17 ноември управляващият емирство Рас ал-Хайма (едно от седемте, образуващи Обединените арабски емирства) шейх Сауд бин Сакр ал Касими открива нова фабрика за бронирани автомобили и балистично стъкло. Инвестицията в нея е на компанията International Armored Group, собственост на българина Антон Стефов, а интересната история е разказана от сайта на списание "Твоят бизнес".


В интервю за портала бизнесменът уточнява, че в най-натоварените месеци фирмата му бронира по 120 автомобила месечно. Сред купувачите пък са правителства, ООН, НАТО, американската армия, частни клиенти. Цената на обезопасяването на един автомобил варира от 45 000 до 200 000 долара в зависимост от степента на защита и техническите показатели на колата.


До момента няма жертви в брониран от фирмата на Стефов автомобил
Бронировката пък повишава теглото на донора, най-често "Тойота Ленд Круизър" или "Лексус" 570 LX, почти тройно. Така гарантиращият най-високо ниво на защита японски всъдеход тежи внушителните шест тона.
Голямата гордост на Стефов е, че до момента няма загинал в брониран от фирмата му автомобил. А атаки срещу направени от International Armored Group коли има всеки ден.Успеха си в този специфичен бизнес Стефов обяснява с няколко фактора. На първо място са познанията, след това добре обмисленият бизнес план и накрая осигуряването на първоначален капитал.


Сериозна роля за успеха има и постоянното използване на нови технологии и материали. Инвестициите в оборудване са постоянна, като последните машини са закупени преди няколко месеца.


От Благоевград до Обединените арабски емирства
Антон Стефов е роден в Благоевград и завършва "Машинно инженерство" във ВМЕИ. Работи като научен сътрудник в Централния машиностроителен институт. Бил е преподавател в един от филиалите на ВМЕИ. Има офицерско звание.

Управляващият емирство Рас ал-Хайма шейх Сауд бин Сакр ал Касими и Антон Стефов на откриването на новия завод на International Armored Group в Обединените арабски емирства.

© International Armored Group

Управляващият емирство Рас ал-Хайма шейх Сауд бин Сакр ал Касими и Антон Стефов на откриването на новия завод на International Armored Group в Обединените арабски емирства.


Придобива опит като инженер в компания, която се занимава с бронировка, в Канада. От там започва да развива и бизнеса си преди 25 години. Тръгва без почти никакъв капитал, като финансиране си осигурява чрез залагане на собствени имоти. Разчита на знанията и опита си и така преди 17 години се ражда International Armored Group.


В един момент мести бизнеса си в САЩ, като тръгва с брониране на банкови автомобили и коли за персонална защита. Когато избухва войната в Ирак, открива офис в Обединените арабски емирства, за да е по-близо до пазара, където има най-голямо търсене на бронирани автомобили.


На въпрос защо не е започнал производство в България Стефов отговаря, че производство в която и да е страна в Европа би оскъпило продукта сериозно. Плащането на данъци и мита също би повишило разходите. "Фирмата тук се намира в свободна за търговия зона и нямаме такива разходи", уточнява Стефов.


Той не скрива, че отдавна има намерения да направи нещо в България. Една от идеите му е да създаде фонд за подпомагане на студенти с добри показатели, които нямат възможност да си платят образованието.

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stamata
  stamata
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Браво и нека е за пример

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Защо българите по света успяват, а в България-НЕ?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Защото навън няма мудна и неефективна администрация. Ако се развиваш добре няма да дойде някой дебеляновски или цецовски човек да те натиска за отчисления или направо да те гони да ти вземе бизнеса. Има и ефективна съдебна система.

 4. 4 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Защото тук преобладава лош матреал, който можеш да купиш с кебапчета, незначително увеличение на пенсиите или разчита на нормативно определени минимална работна заплата и допълнително възнаграждение за прослужено време или добит "професионален"опит.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Мутрио-мелиционерите обсебили целия спектър на съществуващото в България, никога не биха позволили на нЕкъв такъф да прай такива неща.

 6. 6 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 582 Неутрално
 7. 7 Профил на molon.labe
  molon.labe
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Защото в БГ е пълно с мрънкачи, които са навсякъде!

 8. 8 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Браво Стефанов! Радвам се, и дори се гордея, когато чуя за българин успял с продукта си. Жалко, че заради недалновидност, груб чиновнически манталитет и липса на адекватна съдебна система гоним инвеститори.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 9. 9 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Защото тук има много лоши хора , които цакат всичко дето мърда..Я някои ново данъче , я увеличение на тока с 20% , я вдигане на осигуровки , и той бизнесът бяга заради такива като Калфин и Борисов.Колко българи избягаха в Румъния , в Сърбия , в Гърция , не говоря за работници , а за истински предприемачи.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 10. 10 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Браво!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 11. 11 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Е, той човека си е казал защо не дошъл в България или друга Европейска държава, ама кой да чете.

 12. 12 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Ясно, ОЗ, разбира си човекът от занаята.

 13. 13 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  Безкрайно съмнителен тип...!

  Форумът е в будна кома...
 14. 14 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#11:"inspektora"]Е, той човека си е казал защо не дошъл в България или друга Европейска държава, ама кой да чете.
  [/quote]

  Казал си е, че е отишъл на мястото с няй-голямо търсене за такива автомобили. В Швейцария или Норвергия никой (все още) не се крие от такива атаки. Те и немските автопроизводители трудно продават най-върховите си модели извън Саудитска Арабия.

 15. 15 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 532 Весело

  Българин произвежда бронирани автомобили, а ние купуваме Пустинните Котки на израелците и Мерцедесите Гкласа за армията, за едни добри пари.
  Е ако нашите политици му бяха дали тия поръчки от 1500 автобомила можеше и тук да има фабрика. И 100 човека да си вадят хляба

 16. 16 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  защото българите в България, в голямата си част, продължават мисловно да живеят в соц-а (и дори не усещат, че така) - чакат някой (държавата) да ги оправи. Слушах вчера изказване на френския посланик у нас и той каза, че българите продължават да чакат спасител...Жан Виденов, Костов, после Царя, после Борисов. Ами спасител и да има, ако не си повярваш сам, нЕма да стане.

  И се сетих за цитат на един американски президент, "the business of America is business"...

 17. 17 Профил на todorus
  todorus
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Поздравления! Дано да осъществи плановете си и да направи фонд за подпомагане на студенти.

 18. 18 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 782 Неутрално

  "Тръгва без почти никакъв капитал, като финансиране си осигурява чрез залагане на собстеви имоти. "
  Това не е ли малко противоречиво? Надявам се, че Георги Пауновски малко се е престарал в украсяването.
  Но пък и христоматийния пример за "тръгването от нищото" на Ричард Брансън също има подобни моменти.

 19. 19 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 638 Гневно

  [quote#13:"Ghost"]Безкрайно съмнителен тип...! [/quote]

  До коментар [#13] от "Ghost":

  Един успял човек и най добре да не идва в България защото ще бъде ограбен от системата политици,данъчни,прокуратура които не могат да бъдат съмнителни,да не изброявам имена.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Който е напуснал България,все е преуспял.Тука ,от една страна мутрите,от друга държавата, не ти дават възможност да се развиваш.

 21. 21 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3892 Неутрално

  А български успял бизнесмен, който да създаде "фонд за подпомагане на студенти с добри показатели, които нямат възможност да си платят образованието", кога???
  Приоритетите на показваните ни като пример за успели бизнесмени са съвършено други, за съжаление. Затова и икономиката ни е в това състояние - нямаме дългосрочна визия за развитие.
  Успехи на г-н Стефов!

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 22. 22 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Българин е,но компанията е в САЩ.Мисля,че това казва много неща....

 23. 23 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#22] от "eurogi":

  Сега мурзилките ще ревнат как САЩ е лагер с двоен порцион, нищо особено.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 24. 24 Профил на Мусо Гоносуке
  Мусо Гоносуке
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Първо и най-важно - браво на човека, успех му желая във всички начинания.
  Второ и също доста важно - има българи, които и в България успяват. Два бързи примера на прима виста - Телерик и Уолтопия.
  Трето, въобще не е важно, но пък е интересно - Рас ал-Хайма е емирство, в което няма петрол или газ. Но пък притежава нещо много ценно в този регион - изобилие от вода.

 25. 25 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#20] от "rosiraycheva50._":

  И все пак успешни примери има много, ама е много по-лесно да мрънкаш как целия свят е срещу теб и да си намираш оправдание защо не стават нещата вместо да се захванеш с бизнес и да бачкаш много, ама много здраво. Къде-къде по-лесно да седиш и да чакаш някой да те "оправи", което се случва в крайна сметка, но не точно по начина, който си си представял. И хора като вас постоянно натякват това и на децата си от ранна детска възраст и после плюят, че държавата им изгонила децата в чужбина миячи на чинии да стават. Държавата ни е такава, каквато сами си я направим. Докато масата от нас се опитва да се прави на тарикат и законите да важат за всички освен за него, да си гледа само дребния ежедневен келепирец - е, какво да очакваш от тия в управлението - нали те са хора избрани измежду нас, със същото мислене. В България има много успешни бизнеси, на хора, които са рискували, вярвали в идеята си и следвали я упорито години наред, въпреки спънките от всякакъв род. И тоя човек, за когото се пише в статията е типичен пример за това. Преди 25 години започва да прави нещо сам, но чак преди 19 години основава сегашната си компания - в статията се фокусира върху успеха му сега, но би било хубаво да се направи и едно интервю и да го питат как са били тези 6 години и поне първите 5 години от основаването на компанията му. Сигурен съм, че отговорът му ще бъде мизерия, стрес до полуда, работа на ръба на фалита години наред и яко бачкане по 12 часа на ден 7 дни в седмицата. Колко хора в България познавате, които са готови на такова нещо, че тогава да почнем да говорим за мутрите и държавата?
  И казвате, който е напуснал е преуспял - мога да да ви дам една причина за това - който е отишъл в чужбина е видял, че там никой не го чака с отворени обятия, разбрал е, че дето се казва е притиснат в ъгъла, защото вече няма мама, няма тате, няма приятели и няма накъде вече и си е налегнал парцалите и е почнал да работи здраво и в крайна сметка някои успяват. Докато повечето, които са тука разчитат я на родители, я на някаква дребна далаверка, я чакат на държавата, я си мислят, я седят с идеята, че в чужбина ги чакат купчините пари и нищо не предприемат да направят тук. Но мога да дам хиляди примери за точно обратното, но повечето наши мизерници в чужбина като се върнат тука за 2 седмици и го раздават милионери, че да не ги разберат какви са мишки в чужбина и създават грешно впечатление на тези, които са тук.

 26. 26 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Никой не е пророк в собствената си държава.
  А и в България си имаме синдрома Бай Иван, той може и знае всичко и ги разбира всички работи

 27. 27 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Защото в БГ мрънкането е основно дневно занимание, а баш майстора е характерен национален типаж

 28. 28 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#20] от "rosiraycheva50._":

  От едната страна държавата, от другата мутрите, от трета 3 милиона мрънкачи... е няма как да стане

 29. 29 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#9] от "Tru Soulja":

  Да бе, само дето те страните които си изброил всичките са с по-високи данъци и осигуровки от нас

 30. 30 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Едно не е ясно. Това, по какъв начин се отнася до България?

 31. 31 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Човекът работи във зона освободена от данъци.Сметката му излиза перфектно.Тука има данъци,макар и ниски,подкупи и проблеми с администрацията.После идват и силните на деня,които си искат по един автомобил ,ама без да отварят дума за плащане.Резултат-никога няма да стъпи в България.

 32. 32 Профил на колкото - толкова
  колкото - толкова
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Интересно на кого се продават тези бронирани коли. Не искам да бъда разбран погрешно, но Ланд Крузър най-много ползват баровците и мутрите в Русия, а за Ленд Крузъра съм го виждал доста често в охрана на шейхове. ИДИЛ също се хвалят с подобни модели, имат и Тойота в гаража. Този ако прави и Тойота направо си е нацелил пазара.

 33. 33 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Странно,но преди 2-3 години четох подобен материал за руснак.И той първо пробива в САЩ после мести бизнеса в арабските страни...Изглежда в брониращият бизнес има много място...

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 34. 35 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ...На въпрос защо не е започнал производство в България Стефов отговаря, че производство в която и да е страна в Европа би оскъпило продукта сериозно...
  Потресаващо!ЕС най-неконкурентно способното образувание !

 35. 36 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 722 Любопитно

  Браво на човека! Добър предприемач и професионалист!
  Успехи да продължи да жъне и все така да няма убит човек в негова кола!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 36. 37 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#35] от "rurade":
  Това което не споделя Стефанов всъщност е високата себестойност на труда в Европа. Както и данъците произлизащи от трудовоправните взаимоотношения. Тъй като продукцията му е специфична, се изисква и сериозен режим на сертифициране. Това със сигурност означава пълна прозрачност на технологичният процес пред контролиращите органи. Допускам, че в неговият бизнес има съществено количество човекочасове, в себестойността на всеки завършен продукт, което има значение за себестойността. Освен това, подозирам че има значение и финансовият партньор - човекът ползва партньорство от региона, така че може би е било условие. Колкото до свободните икономически зони, у нас също има такива. Друго съществено значение за подобен бизнес е къде е пазара и какъв е логистичният капацитет на мястото, където се намира самото производство.
  Забелязах също, че автомобилите, които най-често се преработват, са "Тойота Ленд Круизър" или "Лексус" 570 LX.
  Модели продавани най-много на Щатският и Близкоизточният пазари. Съответно цените на тези модели в ОАЕ или в САЩ биха били доста различни отколкото в ЕС. Мита, еконорми и т.н.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 37. 38 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#35] от "rurade":
  Потресаващо!ЕС най-неконкурентно способното образувание !
  ..............
  Ми, дай пример, бачкай за 2 лв на час, откажи се от платен отпуск, като се разболееш си плащаш, а за пенсия не си и помисляй,
  така ще си конкуретно способен като същинский азиатец.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 38. 39 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#38] от "СДС":

  Заплатите в България са много по-ниски даже и от Азия!

 39. 40 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#39] от "rurade":

  Това, ама изобщо не е вярно. Особено като се вземат предвид броя работни дни, правото на болничен, работни часове, здравни и пенсионни осигуровки. В някои отделни случаи нетната сума за получаване на края на месеца е близка или същата, но без всичко изброено по-горе. Естествено не включвам Сингапур, Хонконг и Япония в тази сметка.

 40. 41 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#40] от "ugi":

  Добре,но въпроса беше принципен!А мита ,че в Азия работната ръка е евтина отдавна е сринат и доста западни фирми го доказват като спряха да ходят до там,а идват тук!

 41. 42 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#41] от "rurade":

  Така е, съгласен съм, както казваш това е и една от причините за този бум на кол центровете тук (наред с малката часова разлика, ниското текучество (в Индия на практика на 6 месеца се сменя персонала) и значително по-високото качество на работа, както и близостта с централите, защото много по-лесно ще накараш един германец или французин да дойде да е шеф на офис в България, отколкото в Хидерабад примерно)

 42. 43 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#39] от "rurade":
  Заплатите на работещите -да!
  Ама заплатите за бюрократите !!!
  ЕЕЕ корупция в България -няма!!!

 43. 44 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2689 Любопитно

  ,,...На въпрос защо не е започнал производство в България Стефов отговаря, че производство в която и да е страна в Европа би оскъпило продукта сериозно. Плащането на данъци и мита също би повишило разходите. ....,,

  Еее, корупция в Европа нема, па и там в теа арапски емирства ноо важна е чесната дума. На ена чесна дума мое да земеш мильони без никакви бумажщини, докат тука в Еропата чесната дума ни играй и требе да пишеш един тон бумаги за мильон пара

 44. 45 Профил на Управляваща опозиция
  Управляваща опозиция
  Рейтинг: 180 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Според мен защото често търсим лошото у хората и забравяме за доброто, което са направили - пример отношението към Стоичков.

  https://www.youtube.com/watch?v=sqNuLPt4MdI
 45. 46 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  [quote#2:"lz2"]Защо българите по света успяват, а в България-НЕ?! [/quote]
  Ето защо:
  "Все повече се убеждавам, че примерите на почтен бизнес и почтена държава стават все по-редки. Не, че ги няма - слава богу се развиваме, дори растем скромно. Но това става, въпреки държавата и нейните усилия да изградят аналог на руския държавен капитализъм, при който жизнените и професионални перспективи на хората и компании не се определят от техните качества, поет и управляван риск, ако щете дързост и иновативност, а от това колко близо си до държавата, за да се присъединиш към някой публичен финансов поток, за да се издигнеш благодарение на някой партиен асансьор или да получиш "благословия", т.е. гаранции за ненамеса на държавните институции в някоя откровена далавера."
  Цитат от блога на Илиян Василев
  Блестяща диагноза.

 46. 47 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#15] от "ЙЕИ":

  Не произвежда автомобили, а бронира вече съществуващи такива (най-често "Тойота Ленд Круизър" или "Лексус" 570 LX). Това са доста различни неща.
  Не го прави тук, защото е бизнесмен и се ориентира по пазара. Там търсенето е най-голямо. Той извършва услуга и съответно му е най-изгодно да я прави там.

 47. 48 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Оправданието, че производството в България е скъпо е просто смешно, явно господинът е типичен емигрант мразещ бившата си родина. Иначе би било въпрос на чест да произвежда в България някой компонент, ако ще и едно болтче да е. Никой не иска от него да пренесе целия си завод тука.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 48. 49 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#24:"Мусо Гоносуке"]Трето, въобще не е важно, но пък е интересно - Рас ал-Хайма е емирство, в което няма петрол или газ. Но пък притежава нещо много ценно в този регион - изобилие от вода.[/quote]

  и свободна икономическа зона изглежда

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 49. 50 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#21] от "Bramasole":
  Не фонд, ами цяла академия. Без пари за студентите.
  Пусни в Гугъл Телерик.  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 50. 51 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Има много мрънкачи, колко лошо било в България. А ако трябва да се излезе и протестира, всеки се крие под полата на жена си. И на избори ходят най-много пенсионерите.
  Никой не ни е пуснал политиците от космоса. Сами си ги създаваме и търпим.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 51. 52 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#25] от "ugi":

  +++++++++++++++++++

 52. 53 Профил на debeliamark
  debeliamark
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#2:"lz2"]Защо българите по света успяват, а в България-НЕ?![/quote]

  Защото се радваме на идиоти като ББ и не търсим сметка на хора като ДП и т.н. ...

 53. 54 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":
  Защото в БГ е останало това дето неможе да успее по света.

 54. 55 Профил на silverhead
  silverhead
  Рейтинг: 474 Неутрално

  [quote#2:"lz2"]Защо българите по света успяват, а в България-НЕ[/quote]
  Защото тук всички възможности са запачени за специални хора. Вижте, кой ни е медийния магнат.

 55. 56 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#38] от "СДС":

  Ти откъде падаш?Та масата българи работят точно за толкова 2лева на час.И при първа възможност се изнасят.
  Това,че евтината или скъпата работна ръка прави конкурентноспособноста е мит за домашно ползване.Ако има някаква корелация тя е обратната.Скъпата работна ръка тласка икономиката към най-съвременни технологии и от там към конкурентноспособност.

 56. 57 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  България вече е обезкървена.Способната и млада част работи за чужди икономики.Все повече такива новини ни чакат.Добри,но с нищо не помагат за оцеляването на България.Имам чувството,че сме вкарани в капан от който един по един можем да се спасим,но всички заедно и най вече държавата ни-не.

 57. 58 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 626 Неутрално

  "Тръгва без почти никакъв капитал, като финансиране си осигурява чрез залагане на собствени имоти."

  Какви ли имоти може да има в Благоевград и колко ли пари може да вземе от тях, та да сложи началото на такъв солиден бизнес. Естествено и при него първоначалното натрупване на капитала е неясно. След първия милион, който е обвит в мъгла, става вече по-лесно. И все пак не разбирам защо избягва България като дестинация за правене на бизнес, все пак тук е получил както образованието си, така и първоначалния тласък, който липсва на мнозина.

 58. 59 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ghost":

  Твоя е най-добрия коментар до сега!!

  От статията:
  "Антон Стефов е роден в Благоевград и завършва "Машинно инженерство" във ВМЕИ. Работи като научен сътрудник в Централния машиностроителен институт. Бил е преподавател в един от филиалите на ВМЕИ. Има офицерско звание.............Придобива опит като инженер в компания, която се занимава с бронировка, в Канада. От там започва да развива и бизнеса си преди 25 години."

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK