В София спря пререгистрацията на коли заради дефицита на номера

Снимката е архивна

© Георги Кожухаров

Снимката е архивнаСтоличният КАТ спира пререгистрацията на автомобили заради дефицита на регистрационни номера, научи "Дневник" от пресцентъра на МВР. Мярката се налага, за да има табели за по-дълго време за колите нов внос, които без номера не могат да се движат по пътищата.


Ограничението ще засегне около 400 души дневно, колкото е обичайният поток от пререгистриращи колите си. Спирането на смяната на регистрацията обаче не отменя задължението за уведомяване на органите на пътната полиция, че колата има нов собственик.


Смяната на собствеността се обявява в двуседмичен срок от датата на покупко-продажба. При новата ситуация хората, купили си кола с валидни номера, трябва да отидат с всички документи на гише 15 в столичния КАТ, където да обявят промяната.
Смяната на номерата ще стане, когато проблемът с недостига на табели бъде решен. Кога ще стане това обаче няма яснота.


Номерата в София би трябвало да стигнат до края годината
Дневно в столичния КАТ първа регистрация се прави на около 100 автомобила. В складовете пък има около 5000 регистрационни номера. При тази ситуация поне до края на годината регистрацията на коли няма да спре.


Дотук се стигна, след като в края на август изтече договорът с фирмата, която изработваше номерата. Още през февруари беше обявен търг за нов изпълнител, но той беше спрян след обжалване от участник в него. През октомври МВР обяви процедура за директно договаряне с потенциални изпълнители, но и тази поръчка е блокирана от засегната компания.


Към момента регистрация и пререгистрация на моторни превозни средства не се извършва в областните дирекции в Бургас, Варна, Враца, Хасково и Русе. Търсейки изход от ситуацията, там са обявили малки обществени поръчки, които да задоволяват тяхната нужда от номера. Процедурите обаче отнемат минимум две седмици, а избраната фирма може да започне изпълнението само в случай че няма обжалване.


Колко номера са нужни?
Ежедневно службите на КАТ в цялата страна се нуждаят от между 4000 и 5000 номера в зависимост от натоварването. Средно на месец са нужни около 100 000 табели.


По-късно четете: Какво да правим, когато номерата свършат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK