Повече фишове за сметка на актовете, предлага началникът на Пътната полиция

Повече фишове за сметка на актовете, предлага началникът на Пътната полиция

© Георги ПауновскиДиректно вкарване на фишовете и актовете в информационната система на КАТ и въвеждане на повече електронни услуги, който да се предлагат от пътната полиция, това предлага началникът на звеното комисар Бойко Рановски. В интервю за днешния броя на 24 часа, той посочва, че вкарването на нарушенията направо в информационните масиви ще пести време.


"Сега полицаят пише на хартия. След това се прибира в службата и го дава на други, които го вкарват в системата", обяснява Рановски. Той на мнение, че най-наложителната промяна в закона е за повече нарушения да се пише фиш, а не акт, защото процедурата с актовете е по-тромава.


Електронните услуги, които КАТ възнамерява да пусне, са искане за удостоверение за водач, за собственост на превозното средство, дубликат на шофьорската книжка, проверка на задължения към Пътна полиция и електронно плащане на глобите.
57 от 148 мобилни камери са извън строя
Началникът на всички катаджии в страната алармира, че вече две години не може да се избере фирма, която да поддържа мобилните камери и в резултат от общо 148, 57 са неизправни. Най-драматично е положението в дирекциите в Пловдив и Плевен, където от 7-8 камери работи само по една.


"Нарушенията намаляват, защото няма контрол. През лятото, ако сме заснемали по 25 хиляди, през последния месец са 15 хиляди", казва комисар Рановски. Той все пак уточнява, че пътната безопасност не е проблем само на контролните органи, като значение имат обучението на шофьорите, манталитетът им, състоянието на автомобилния парк и пътната инфраструктура.


България е сред страните от ЕС с най-много жертви
Началникът на пътната полиция посочва, че заедно с Руминя, Литва и Латвия, България е сред страните в ЕС с най-много загинали. Средно за Европа съотношението е 45 жертви на 1 млн. души население, докато за миналата година у нас показателят е 90 загинали на 1 млн..


Говорейки за предложенията на КАТ за промени в Закона за движение по пътищата комисар Рановски не скрива, че има сред тях има и нестандартни, но дори само част да се приемат, ще е добре. Според него най-важните промени трябва да гарантират по-бързо достигане на глобата до нарушителя, по-голяма отстъпка при плащане в кратък срок и увеличаване на размера на санкциите.


Други важен проблем, който трябва да се реши е връчването на глобите. От КАТ предлагат, когато нарушителя не е открит на посочени адреса, те да се смятат за връчени, след обявяването им в интернет. "Пияните и неправоспособни шофьори са най-рисковите. Те показват, че не уважават законите и за тях трябва да има присъди", посочва още комисарят.


Началникът на Пътната полиция подчертава, че контролът на служителите с камери и микрофони ще продължи. До момнета с такова оборудване са 120 коли, предстои екипирането на още 300. Записите от проверките се гледат от служители на отдел "Вътрешна сигурност" към МВР, като по тях вече са наказани повече от 100 служители.


Комисар Рановски не скрива, че няма как да се прегледат всички записи, като се действа на принципа на случайния подбор и се реагира на сигнали. В този смисъл той призовава за по-голяма обществена ангажираност.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK