Близо половината инструктори искат частници да поемат изпитите за книжка

Близо половината инструктори искат частници да поемат изпитите за книжка

© Анелия НиколоваМинистърът на транспорта да предприеме законови инициативи за изваждане на провеждането на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и проверочните изпити вместо от държавните органи от частния сектор - това поискаха в декларация 461 инструктури. Според Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България, това е приблизително половината от всички постоянно професионално анагажирани преподаватели и ръководители на учебни центрове.


Декларацията, която предстои да бъде изпратена до премиера Бойко Борисов, транспортния министър Ивайло Московски и председателя на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание Настимир Ананиев, се подкрепя и от Съюза на българските автомобилисти. Според авторите на документа с промяната ще се избегне досегашният модел на сливане на функциите на държавата по изпълнение и контрол върху провежданите изпити и практиката на т.нар. купуване на книжки.


"Провеждането на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и проверочните изпити трябва да излязат от държавата, за да не се нарушава балансът между изпълнителната и контролната дейност, както е в момента", се посочва още в декларацията.
Автоинструкторите са на мнение, че предлаганите промени, включващи основно нови моменти в организацията на самите изпити, са козметични. Те подчертават, че при приемане на промени в тази област трябва да се иска мнението на бранша.


Дискусията за промяна на начина, по който се провежда подготовката и се правят изпитите за придобиване на свидетелство за управление, стана актуална за пореден път покрай ареста на шефа на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов в край на март. Тогава беше съобщено, че част от намерените 800 хиляди лева в арестуваните по време на операцията 18 лица са именно от уреждане на получаване на книжка или категория срещу подкуп.


Почти месец по-късно министър Московски обяви по БНТ, че е готов за радикални промени. Според него или държавата трябва да контролира и управлява целия процес на обучение и изпитване за книжки, или да няма никакви ангажименти към него. В момента кандидатите за шофьори се подготвят в частни школи, а след това изпитът е пред органите на автомобилната администрация и МВР.


Транспортният министър предложи и други мерки - разделянето на Закона за движение по пътищата на три отделни закона, нова организация на провеждането на изпитите в пълна изолация, като всеки кандидат е в отделна кабина, и електронни изпити за кандидатите за професионални шофьори.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 570 Гневно

  Слаб (2) за правопис!!!

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 2. 2 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Ясно, гаранция, че купуването на книжки ще бъде преустановено. 100%. Юзу, варненския, нбу и компания що па да не се заемат с изпитната част, така всичко ще е гарантирано справедливо и обективно

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 904 Любопитно

  Кога ще има отговорност на инструкторите за грубите нарушения на учениците им .. ?

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 4. 4 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#3:"Колаборационист"]Кога ще има отговорност на инструкторите за грубите нарушения на учениците им .. ?[/quote]

  когато матрялът Узрее..
  само Той носи отговорност за Бездействието си

 5. 5 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 861 Весело

  А българската асансьорна асоциация иска всички асансьори да бъдат подменени.
  ВИК иска смяна на водомерите през 3 години.
  ЧЕЗ смяна на електромерите през 4.
  И те така ..................

  Кога ще видим инструктор до циганин - курсист?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 6. 6 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Значи тортата е разпределена. Остава само да се разреже.
  Бизнес по български как се прави.....?

  "More Majorum"
 7. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 568 Неутрално

  В Бантустан няма значение дали е държавно или частно - насвсякъде се краде и корумпира. Щото бантустанците нявсякъде са едни и същи - оскотели и алчни.

 8. 8 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#3] от "Колаборационист":

  Я пак си помисли дали грубите нарушения водещи до инциденти могат да бъдат отговорност на инструктора. Преминаването на червено, неправилното изпреварване, превишената скорост, това са нарушения, които повечето хора не биха допуснали от обща култура. Смяташ, че тези нарушители не познават светлините на светофара или 50км/ч ограничение в града? От незнание ли го правят според теб или защото са дебили. Задължение на инструктора ли е да възпитава дебили или това е било работа на родителите.
  По същия начин родители се опитват да вменяват на учители отговорности по възпитание на собствените им деца.

 9. 9 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ехеее... те съвсем искат да му отпуснат края!

 10. 10 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  За правàта добре.За задълженията и отговорностите не е ясно.Ако се установи,че някой е пуснал на пътя лайно с книжка срещу заплащане,да връща агнетата и да сдава лиценза.Освен това,връщане на психотеста и включването му и към кандидатите за депутати.

  ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
 11. 11 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Откъдето и да ги "вадят", където и да ги "слагат", книжки винаги ще се купуват от някои кандидат шАфьори ...... По добре не местете мебелите без нужда ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 12. 12 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Курса ми за шофьорска книжка, беше ми подарък от родителите ми за рожденният ми ден, струваше през 1996 г. 4.000 тогавашни лева. При хиперинфлацията при премиера на БСП Жан Виденов тези пари отговаряха по едно време точно на $1. Когато плащах таксата на частната фирма за шофьорски курсове, беше на стойност по-малко от 100 немски марки. Отделно изпитите се плащаха, 1/20 от стойността на шофьорският курс. В Германия по същото време е струвало 1200 немски марки курса, отделно за изпита 80 немски марки.

  Es muß Geld fließen!
 13. 13 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2025 Любопитно

  [quote#3:"Колаборационист"]Кога ще има отговорност на инструкторите за грубите нарушения на учениците им .. ? [/quote]
  Тъпо. Трябва наказанието да се отнася от пакостника. Отделно, че не инструктора, а проверяващия дава оценка на знанията на кандидат шофьора. Абе това с наказанието на шофьорите за грубите им нарушения е работа на КАТ, а не да се прехвърля вината на някой страничен.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 14. 14 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2025 Любопитно

  [quote#8:"tri"]. Смяташ, че тези нарушители не познават светлините на светофара или 50км/ч ограничение в града? От незнание ли го правят според теб или защото са дебили.[/quote]
  Правят го, защото се чувстват безнаказани. Същия мотив го има и при купуването на ш.книжки — отново чувство за безнаказаност, щото няма осъдени купувачи и подавачи, а всичко се замазва.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 15. 15 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 876 Неутрално

  А всъщност защо изобщо курсовете са задължителни?

  Никога повече мутри начело на България.
 16. 16 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2025 Весело

  [quote#15:"bgkurshum"]А всъщност защо изобщо курсовете са задължителни? [/quote]
  Че иначе как едни хора ще вземат едни пари? То, за да работи една хранилка, трябва да има някаква сериозна законова преграда за заобикаляне.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 17. 17 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Нека, нека ги дадат и тях на частниците. Тогава търговията с шофьорски книжки ще стане масова, както с медицинските за издаване на книжка.
  Частниците пак са се надъхали за пари.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 18. 18 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#14] от "gost22":

  Веднъж да съм съгласен с теб! Вдигат глобите, но никой не лови нарушителите. Само на едно кръстовище в София да застанат полицаите за 4 часа ще си изкарат месечните заплати дори да вземат по 50 лв глоба за нарушение и половината от тях да останат за държавата.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 19. 19 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Сбъркана работа. Близо половината искат, това означава, че близо половината не искат.
  А по каква причина обучението е към Министерство на транспорта, а не към Министерство на образованието?
  Електронното изпитване ще се поеме от ДЕМАКС, а СБА ще вземе практическия изпит.

 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  “нова организация на провеждането на изпитите в пълна изолация, като всеки кандидат е в отделна кабина, и електронни изпити за кандидатите за професионални шофьори.”

  Все едно ще полагат изпити за космонавти...

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Аь лично не виждам причина корупцията да намалее, защото от дата х не държавата, а частна фирма ще провежда изпитите за шофьори. По-скоро практическите изпити трябваа да са на няколко етапа с различни проверяващи в колата, за да може да се мине през повече от ситуациите от листовките.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK