Нова наредба ще забрани напълно каруците в София

Нова наредба ще забрани напълно каруците в София

© Георги КожухаровПодготвя се нова наредба, която да забрани напълно движението на каруци в рамките на София, каза днес по БНТ общинският съветник от "Движение 21" Симеон Славчев. Те ще могат да се ползват само в крайдградските райони и селата край София. Сега каруците са забранени само в определени части на столицата.


Предвижда се и по-различна санкция за нарушителите. До сега властите конфискуваха каруцата, а се предвижда са бъде прибиран коня. Аргументът е, че каруца лесно може да се направи с подръчни материали, докато животните, които я теглят, са по ценни.


Според данни на КАТ от началото на годината на територията на столичната община има регистрирани 11 катастрофи с каруци. За последните 5 години инцидентите са над 108, а жертвите са четири. Столичната община налага глоби на нарушителите с каруци, но рядко успява да си ги събере.
Кметът на район Красно село Христо Апостолов пояснява, че финансовите санкции не вършат работа. "Дали глобите ще бъде 50 или 500 лв няма значение, защото те не могат да бъдат събрани. Проблемът не е в каруцата, а в коня. Когато има кон има проблем", е неговото мнение.


Апостолов допълва, че в момента не е ясно кой поема грижата за конфискуваните животни и осигурява средствата за тяхното отглеждане. Обсъжданите варианти са два.


Единият вариант е той да се съхранява от общината. Другият предвижда продаване на животните на търг на лицензирани организации.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK