Съюзът на автомобилистите иска да се криминализира превъртането на километражи

Снимката е архивна

© Цветелина Николаева, Капитал

Снимката е архивнаСъюзът на българските автомобилисти (СБА) се обяви за криминализиране на т.нар. превъртане на километражи на автомобилите. От съюза искат да бъде забранена дейността на фирми, които предлагат услуги за намаляване на показанията и така манипулират реалния пробег на колите.


От СБА предлагат в кратък срок тази мярка да бъде разписана и предложена в парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. Посочват, че има европейска директива, свързана с проблема, която предстои да влезе в сила през май 2018 г. И настояват тя да бъде транспонирана и в българското законодателство.


"Манипулираните километражи на автомобили втора ръка в България не са непознат феномен. Всички знаем, че автотърговците често прибягват до тази практика. Трябва да имаме предвид, че над 70% от регистрираните МПС в България са на възраст от 10 до 20-годишни, като делът на закупените нови автомобили е много малък", се казва в съобщение на СБА до медиите.
Автомобилистите изтъкват, че в страната не е правено изследване, което да покаже реално какъв процент от автопарка е с манипулирани километражи. Дават обаче пример с Германия, където подобно проучване е показало, че всеки трети автомобил на пазара е с подправени данни за пробега. Изтъкват, че в Германия превъртането на километражи е криминално престъпления и се наказва с до 1 година затвор.


"В България рядко може да се видят автомобили по автокъщите с над 160 000 км пробег. В този смисъл българските автомобилисти са сред най-потърпевшите, тъй като сме сред най-големите клиенти на употребявани автомобили. От СБА се надяваме, че в най-скоро време и у нас ще започне публичен дебат за контрола над масовите автоизмами, които освен че бъркат в джоба на българина, оказват негативно влияние върху безопасността на движението", се казва в позицията на съюза.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Глупости на търкалета.
  Кой ще ги разследва?
  Кой ще ги осъжда?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Напълно подкрепям съюза.Пазарът на автомобили е препълнен с тарикати,които трябва да си получат заслуженото.

  marinov1018
 3. 3 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 524 Разстроено

  Това си е класическа измама

 4. 4 Профил на palpatin
  palpatin
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не виждам защо трябва да се иска да се криминализира - то и така продажбата на кола с превъртян километраж, без това да се посочи на купувача, е измама. Което е криминално деяние и наказуемо.

 5. 5 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 712 Гневно

  А "избушването" на ФАП филтри кога?

 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2230 Весело
 7. 7 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 484 Неутрално

  На теория добра идея, но на практика няма как да се приложи.

  Пък и който вярва на показанията на километражите (особено на "нов внос"!) е толкова глупав, че е съвсем редно да си плаща за глупостта.

 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1057 Весело

  в Англията и САЩ това ни йе престъпление. Значи и тук няма да бъде! Превъртането на километражи е точно толкова престъпление, колкото пордажбата на билети на черно! В т.нар. "бели" държави ни йе!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на sluchaynia
  sluchaynia
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Пичове, няма ли един юрист при вас бе...
  Не е нужно да се пише отделен текст за всеки отделен случай, ще направите НК от 10 000 члена, аман.
  Това е измама бре убавци и има цела глава по въпроса, ето първия и член....(член тук не е това дето си мислите, афффтомобилистите...)
  Проблемът е друг, трябва да се доказва и тука става сложно...

  Чл. 209. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 26 от 2010 г.) Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години.
  (2) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., бр. 26 от 2010 г.) Който със същата цел използува заблуждението, неопитността или неосведомеността на някого и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
  (3) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 1.01.2005 г.) В маловажни случаи по предходните алинеи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация.

  Гниеща бензиностанция: https://www.entrepreneur.com/article/290503
 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3365 Неутрално

  Проблема е, че практически няма кой да разследва и докаже такова нещо, като манипулация на показанията на километража, на автомобил на старо. Нашата правосъдна система е доста толерантна, по отношение на подобни хитреци.

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#7] от "krasi_kara":

  Е как да няма, като го има приложено в някои страни?
  Е, да, тук няма да стане....
  До коментар [#9] от "sluchaynia":
  Това заблуждение е доста трудно доказуемо. Продавачът винаги може да каже - ма аз му казах, той знаеше.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 523 Неутрално

  "В България рядко може да се видят автомобили по автокъщите с над 160 000 км пробег.""

  Мизерията ражда тарикатлъци. Тарикатлъците и маменето от своя страна раждат мизерия. Омагьосан кръг. В средата на този кръг - простотия!

 13. 13 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 544 Неутрално

  На практика може да се приложи само за коли произведени след 2009г и то определени марки, за които се води фирмена статистика - МБ, Ауди, БМВ, Хонда, Тойота. В Германия това е направено, но и там "услугата" се предлага най-вече от поляци, арабески и нашенци. Погледнете колите в мобиле.де и после подобни в мобиле.бг - разлика от по 100, 200, 300 х.км! Според мен ако производителите не вземат да решат проблема, никой не може да го реши, а те явно не искат.

 14. 14 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 484 Неутрално

  [quote#11:"Darth Plagueis"]Е как да няма, като го има приложено в някои страни?[/quote]

  Сега остава да извадиш статистика дали и колко осъдени има за такова престъпление в тези някои страни? Иначе си остава едно ялово ограничение, както би било и тук.

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#14] от "krasi_kara":

  Силно се съмнявам да е ялово. В страна като Норвегия, в която започнаха да забраняват автомобилите с дизелови и бензинови двигатели на места, едва ли просто са въвели ялово ограничение.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#4] от "palpatin":

  ммм .. не съм съвсем съгласен. Покупко-продажбата е договор. Неизпълнението от страна на някое задлжение или скритите от страна на продавача дефекти в един договор (като реалния километраж на автомобила, това, че двигателят е прегрявал и тн..) могат и следва да бъдат елемент от гражданскоправен спор за обезщетение за вредите настъпили от това или за връщане на част от продажната цена. В този смисъл измамата е въвеждане на някого в заблуждение с цел той да се разпореди със свое имущество като единствената цел на измамника е да набави за себе си или за друг имотна облага. Тук има такъв елемент, но от своя страна измамника предава на купувача автомобил - т.е измама би било ако така го изработи, че той да не получи абсолютно нищо или това, което е получил да се равнява на нищо. В конкретния случай той получава все пак стока, която не е с качеството, което му е обещано което е неизпълнение на договорно задължение по-скоро .. но в крайна сметка трябва да се види дали има образувани наказателни производства за такова нещо щото може и да бъркам.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 17. 17 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#9:"sluchaynia"]Пичове, няма ли един юрист при вас бе...
  Не е нужно да се пише отделен текст за всеки отделен случай, ще направите НК от 10 000 члена, аман.... [/quote]
  Не е така!
  Както пишете, всички виждат колко "тежки" са този състави: доказване на цел, вреди...
  Нужно ни е едно добавяне в члена - просто престъпление, изявено само в манипулиране на километража, без други условия.
  Сегашното не работи!

 18. 18 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 484 Неутрално

  [quote#15:"Darth Plagueis"]Силно се съмнявам да е ялово. В страна като Норвегия, в която започнаха да забраняват автомобилите с дизелови и бензинови двигатели на места, едва ли просто са въвели ялово ограничение.[/quote]

  Е, да, всички знаем, че в Норвегия, и изобщо в "белия свят", серат теменужки и не стъпват по земята, защото са полу-богове...

 19. 19 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#8] от "Крадолюб ДемоКРАДов":

  ех тая черна държава Германия, където превъртането на километража е противозаконно. Противозаконно е да се бъзикаш и с електромера, топломера и всякакви други уреди. Води се фалшификация на документ и се наказва по същия начин (все едно при нас чл. 313).

 20. 20 Профил на 228
  228
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#9] от "sluchaynia":
  Придобиването на МПС не се квалифицира, като равнозначно на придобиване на имот. Т.е. измама с МПС не е имотна измама. Иначе посоката на мислене е вярна.

 21. 21 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#3] от "agl52316780":


  [quote#3:"agl52316780"]Това си е класическа измама[/quote]
  И като се има в предвид , че от пробега се определя смяната на решаващи детайли в колите !

 22. 22 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#15] от "Darth Plagueis":

  в Норвегия не са забранели бензиновите и дизеловите коли. Само няма да позволяват нови регистрации от 2025-та година. Което означава, че още известно време след това в Норвегия ще се карат бензини/дизели. Може и доста дълго време, ако някои хора решат да си карат старите коли. Отделно, още от 2017-18-та година в Норвегия смятат да премахнат преференциите за закупуване на електричка. Да премахнат безплатното паркиране за електричките и т.н. А и когато Норвегия спре да продава петрол на други държави за да го горят в колите си ще призная Норвегия
  Забраната не важи и за туристите, защото те са регистрали колата в друга държава

 23. 23 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#9] от "sluchaynia":

  Тъй де. Да сядат и да мислят как това да се приложи в практиката (т.е. кой не си върши работата по контрола).

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Кво е туй издребняване?
  Я криминализирайте ВСИЧКО!

  Като не можете се справите без полицайщина...

  властта ражда паразити
 25. 25 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Преди известно време четох защо въобще е възможно да се превъртат километри. Проблемът е, че това е позволено от производителите за да могат продавачите да зануляват (намаляват) километражите на тестовите автомобили, за да могат да ги продадат на по-висока цена. И така джамбазите използват тези дупки в системата за да правят подобно нещо, но в по-големи обеми.

 26. 26 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#13] от "iliyapopov":

  Въпреки това, че в Германия е противозаконно превъртането се смята, че всяка трета кола е с превъртян километраж. В особен размер важи за коли, които са от високия ценови клас, които се карат по 70-80-100 хиляди км на година и се разкарват след 2 години. В тези случаи помага ходене при ТюВ за да анализират дали колата наистина е на по-малките километри. Не само броячите са важни. Успяват да анализират по външни белези дали колата наистина с толкова нисък пробег.

 27. 27 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 995 Весело

  то щото ясни случаи се търкалят по 20г из съдебната система, та да добавим нови.

 28. 28 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#19] от "alabalko":

  В шзофрения ви вкара таз Германия - веднъж я плюете, друг път хвалите, и то все за едно и също нещо.

  властта ражда паразити
 29. 29 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  В белите държави всяка кола си има досие. И в него е описано всичко. Кога е произведена, кой е собственик, кога е продавана, кога е ремонтирана, кога е крадена, кога се е търкаляла по таван и т.н.

 30. 30 Профил на pukii
  pukii
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Всяка реномирана марка автомобили в Европа предлага програма за продажба на автомобили с гарантиран произход и гарантирани километри. Те са видимо по-скъпи, но всеки сам си прави сметката.

 31. 31 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Категорично ЗА! Да се инкриминира незабавно!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 32. 32 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 294 Весело

  ама как?! нали родните автоджамбази изкупуват само таралясниците на набожни благочестиви баби от западна европа, с които са ходили само до супермаркета в петък и до църквата в неделя и дори на мястото до шофьора има следи къде са си подпирали бастуните и сега изведнъж всички стари бракми, които се продават в БГ, ще спрат да са на 'магическите' 153 000 км?! не може да бъде!

  reddit.com/r/The_Donald/
 33. 33 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  да бяха само километрите.. ако бях вносител на коли щях малко да хвърля ресурси за лобиране относно подновяване на автопарка с по-чисти коли... поне да не се внасят таралясници над 10г. и да отговарят на някакъв вид ЕВРО стандарт...да не говорим за смислен данък стимулиращ по-екологичните коли. сметката за цялата гадост от газовете я плащаме със здравето си,, но на никой не му пука.

 34. 34 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#9] от "sluchaynia":

  Не е измама.
  Всяка машна има технологичен ред на ползване, манипулиране на данните за състоянието нарушава този ред и създава пердпоставки за авария. Тоест точната дума е САБОТАЖ. Не за нужни членаве и алинеи, а надникване в тълкавния речник.
  И нататък - според настъпилите щети: фирмата манипулатор или компенсира потрошеното, или, при смъртен случай, да тегли чоп кого от личния си състав ще предаде вързан на роднините на загиналия или ранения.

  И - майната им на законите и институциите, които създадоха среда за подобни саботажи с цел печалба. Дори да не са създатели на такава среда, те са показали неспособност да се справят. Когато нещо не работи според очакванията, то се изхвърля за пълно рециклиране.

  властта ражда паразити
 35. 35 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 287 Весело

  [quote#3:"agl52316780"]Това си е класическа измама[/quote]
  Не, не е. Реално не може да бъде направена оценка колко точно е нанесената вреда, а от това и размерът на вината, пък нашият строг, справедлив, доблестен, независим съд не обича шикалкавенето...

 36. 36 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#7] от "krasi_kara":

  Пък и който вярва на показанията на километражите (особено на "нов внос"!) е толкова глупав, че е съвсем редно да си плаща за глупостта.
  ------------------
  Абсолютно.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 37. 37 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#11] от "Darth Plagueis":
  Е как да няма, като го има приложено в някои страни?
  ---------------------------------------
  Дават обаче пример с Германия, където подобно проучване е показало, че всеки трети автомобил на пазара е с подправени данни за пробега. Изтъкват, че в Германия превъртането на километражи е криминално престъпления и се наказва с до 1 година затвор.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 38. 38 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Истината е, че Ганьо иска да бъде излъган. Знае много добре, че тоя "нов внос, перфектна" не е на 114К а на 314, но така по-му харесва да се самозалъгва. В допълнение утре, като тръгне да я продава на друг Ганьо ще е по-добре да е на 200 отколкото на 400.
  Купувайте единствено максимално нови коли, купувани като нови в България и с доказуема сервизна история и няма да имате грижи.

  Умен и красив жълтопаветник.
 39. 39 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#37] от "qwertqwert":

  Не знам, но в Германия не е забранено. Т.е., можеш да превъртиш километража, но си длъжен да уведомиш купувача за това, и то по явен начин, който можеш да докажеш в последствие.


  До коментар [#38] от "WALL-E":
  Не е верно. Това са коли, карани от стара баба, само събота и неделя до пазара.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 40 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#2] от "Михаил Маринов":

  Пазарът на автомобили е препълнен с тарикати,които трябва да си получат заслуженото.
  ----------------------------
  Всеки, който вярва, че 10-годишен автомобил може да е с пробег 50 000 км., се нуждае от освидетелстване.
  А пък всеки, който възоснова на тази вяра не смени ремъци, масла (всички !), филтри на "новия" си автомобил, направо трябва да се слага под запрещение

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 41. 41 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#39] от "Darth Plagueis":

  Не знам, но в Германия не е забранено
  -------------
  Според статията е криминализирано.
  И въпреки това пак според статията 1/3 от колите са превъртяни.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 42. 42 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#38] от "WALL-E":

  Абсолютно правилен съвет.
  А пък ако все пак се излъжете да купите "нов внос" от джамбазин - пригответе си около 20 % от цената за ремонти в близките 6 месеца. Това независимо колко според вас сте смъкнали от цената.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 43. 43 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#9:"sluchaynia"]Не е нужно да се пише отделен текст за всеки отделен случай[/quote]

  Нужно е. По чл. 209 как ще докажеш имуществена вреда. Върви ли колата шест месеца - върви. Това е, измиват си ръцете. А и самата дейност по превъртането става наказуема. Доколкото разбирам от статията, сега дори има ФИРМИ с такава дейност! Е, това по 209 не можеш да го забраниш. И нека да стане 10 000 члена, лошо няма. Време е да отпаднат всичколозите сред юристите. Не вярвам на бракоразводен адвокат, който ще ме представлява по ПТП примерно. Както не ходим на УНГ при счупена ръка.

 44. 44 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#40] от "qwertqwert":

  Продавам една кола от 2004 на 90 хил. км. Наостина са толкова - единствен собственик съм и знам къде и как е карана. Измамник ли съм?
  Всъщност повечето, които ми звънят започват да разправят как в автокъщи същата кола на сходни километри била доста по-евтина. И явно купуват по-евтината.

 45. 45 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#44] от "gogo2011":
  единствен собственик съм
  ---------------------------------
  Това по принцип коренно променя нещата.
  Ако можеш и да докажеш сервизна история...
  А това, че се мяткали при джамбазите - ми да се мяткат.
  А иначе е въпрос на вероятности.
  Има и такава вероятност да се минават по 5-7 к километра годишно с някоя малка въшка на градско каране предимно, но е под 10 %.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 46. 46 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Би трябвало и сега да може да се съдят такива търговци за измама.

  Fail with honour then succeed by fraud
 47. 47 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Към показанието на километража добавяш поне 200 000 км и си много близо до истината. За над 10 годишните - повече. Ще съм много изненадан, ако се намери търговец внесъл 4-5 годишна кола на по-малко от 200 000 км. И тия 200 000 са малко.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 48. 48 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Успех и приятно общуване.
  Това ще бъде поредната мъртвородена разпоредба.

 49. 49 Профил на zzatke
  zzatke
  Рейтинг: 294 Неутрално

  за да намалее лековерието и наивността на купувачите, едно добро начало би било да им се изясни елементарната азбучна истина, че никой в европа не си купува кола, за да му стои в гаража/пред жилището. кола се купува, защото ти е необходима - т.е., за да се кара.

  колата на практика не е актив, а пасив - не е евтина, обезценява се бързо и много, амортизира се, свързана е с много и разнообразни разходи - данъци, такси, винетки, скъпи горива, иска редовно обслужване, на места (като в германия) дори за паркиране на улицата пред сградата, в която живееш, се плаща месечна такса.

  тоест, никой не купува кола, за да не я кара и няма как 10 годишна кола да е на 50-70 000 км. по-скоро на година се минава такъв километраж. ако се знае това, трудно ще се вържеш на лъжата за почти не-караната от бабичка кола на минимални километри.

  reddit.com/r/The_Donald/
 50. 50 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  И сека може да отговарят по този текст,за измама относно качеството на стоката
  Чл. 232. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 1.01.2005 г.) Продавач, който измами купувач при тегленето или меренето на стока или който си служи с неверни мерки и теглилки, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.

  (2) Със същото наказание се наказва:

  а) който измами купувач чрез примесване на чужди вещества или влошаване качеството на стоката по друг начин;

  б) който измами клиент относно качеството на стоките, материалите или услугите.

  (3) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 27 от 2009 г.) Когато с едно или повече деяния по предходните алинеи е причинена вреда до 100 лева, наказанието е глоба от сто до триста лева, налагана по административен ред.

  (4) (Нова - ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм., бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 103 от 2004 г., в сила от 1.01.2005 г.) Ако деянието по предходната алинея е извършено, след като на лицето е било наложено по същата алинея административно наказание с постановление, влязло в сила, и не е изтекла една година от извършване на първото нарушение, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация, или глоба от сто до триста лева.

  (5) (Нова - ДВ, бр. 95 от 1975 г.) В случаите, когато по предходните алинеи определи наказание лишаване от свобода, съдът може да постанови и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 6 или 7 .

 51. 51 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  "Дават обаче пример с Германия, където подобно проучване е показало, че всеки трети автомобил на пазара е с подправени данни за пробега. Изтъкват, че в Германия превъртането на километражи е криминално престъпления и се наказва с до 1 година затвор.”

  В Германия 1/3 от автомобилите са манипулирани при криминализирано превъртане!
  Според мен това означава, че мярката не работи и ефектът ще бъде доста спорен!

  I Want To Believe
 52. 52 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Най-лесно е до регистрация да се допускат само автомобили, чиито километражи са с декларация от производителя, че не могат да се манипулират.
  Така от вторичния пазар ще изчезнат десет годишни таксита на 90 000км.
  http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&;act=4&adv=11453752045675247&slink=f5ifx0

 53. 53 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  Отлично предложение!

 54. 54 Профил на Гавраилов
  Гавраилов
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Ако това наистина се случи, което дълбоко ме съмнява, то всички наивни душици ще видят как се вкарват коли на 10 години с по около 400-500 хиляди километра пробег.

 55. 55 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  [quote#54:"Гавраилов"]по около 400-500 хиляди километра пробег.[/quote]
  е, по-малко, но не под 250 хил.

  Това не го виждам да се случи. Публична тайна е, че чрез тази категория автомобили се легализират парите от проституцията в Италия и Германия. Тъй че ще почакаме.

 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Глупости!
  И как ще докажат, че внесената кола от Италия е с превъртян километраж?
  И допущате ли, че хората на Горанов чакат да прочетат нашия форум за да вземат най-доброто решение?
  Или и те много добре знаят, че чрез вноса на таратайки се легализират парите от проституция и разпостранение на дрога, и просто си затварят очите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK