С новата Х-класа "Мерцедес" заяви сериозни амбиции за навлизане на пазара на пикапиМерцедес" представи почти готовият за производство свой първи пикап, който ще бъде създаден на базата на "Нисан Навара". Амбициите са той да е истински "Мерцедес", както по отношение на задвижването, така и що се отнася до сигурността, пътното поведения и комфорта. Шефовете на германския бранд планират да са първият премиум производител, предлагащ нещо коренно различно в сегмента на средно размерните пикапи.

С новата Х-класа "Мерцедес" заяви сериозни амбиции за навлизане на пазара на пикапи

© Мерцедес


В проекта за нов пикап "Даймлер" ще инвестират около милиард евро. Готовият за серийно производство модел ще бъде лансиран в края на 2017 година по името "Мерцедес" X-Class. Като ключови пазари от марката виждат Аржентина, Бразилия, Южна Африка, Австралия, Нова Зеландия и Европа.


Запълване на дупки в гамата
"С пикапа "Мерцедес" ние ще запълним една от последните дупки в нашето портфолио", коментира шефът на "Даймлер" Дитер Цетче. Навлизането на производителя на луксозни автомобили в сегмента, става в момент, в който пазара на пикапи коренно се променя.


Приемани доскоро "като работни коне", пикапите вече се смятат все повече за превозни средства, предлагащи мултифункционалност, която ги прави подходящи както за бизнес, така и за семейна употреба. Освен това интересът към двойните кабини, предлагащи пет места расте постоянно, отбелязват от "Даймлер".

С новата Х-класа "Мерцедес" заяви сериозни амбиции за навлизане на пазара на пикапи

© Мерцедес


От концерна се надяват да се повтори сценарият с офроуд автомобилите преди 20 години. Тогава, "Мерцедес" стана първият премиум производител, който предложи SUV автомобил – M-класата, която промени сегмента и донесе траен успех за марката.
Кой ще го купува


От "Мерцедес" вече са набелязали и петте основни групи клиенти, към които да адресират новата Х-класа. На първо място са семействата, с активен начин на живот, имащи афинитет към премиум продукти.


Вторите потенциални клиенти са успелите авантюристи, които живеят в града, но използват всяка възможност да са сред природата, като карат ски, джетове или просто се разхождат с личната си лодка.

С новата Х-класа "Мерцедес" заяви сериозни амбиции за навлизане на пазара на пикапи

© Мерцедес


Третата група потенциални клиенти са индивидуалисти, които искат да се отличават от масата, задават тенденциите и си падат по луксозните стоки.


Последните две групи са до голяма степен досегашните купувачи на пикапи – хора, които ги ползват за своя бизнес. Става дума, от една страна, основно за строителни предприемачи, архитекти и доставчици на различни услуги, а от другата са фермерите.


Пикапът на "Мерцедес" ще има товароносимост до 1.1 тона и възможност за теглене на ремарке с тегло до 3.5 тона. Плановете са автомобилът да има две версии - stylish explorer и powerful adventurer.


Както подсказват имената им, първото изпълнение ще залага повече на стила и лукса, като джантите ще са 22-цолови, а в салона ще има кожена тапицерия и дървени елементи.

С новата Х-класа "Мерцедес" заяви сериозни амбиции за навлизане на пазара на пикапи

© Мерцедес


Приключенската версия ще разчита на гуми за преходи извън пътя, защита на долната част на каросерията и ще е снабдена с електрическа лебедка. В салона пък няма да липса нищо, което намираме и в така популярните кросоувъри.


Купувачите на X-клас ще могат да персонализират своя автомобил както отвън, така и отвътре. Предвидена е и пълна съвместимост на смартфони, така че комуникацията между водач и автомобил да не спира.


Богата гама двигатели, включително и V6 дизел


По отношение на моторите, Х-класата ще има богата гама, като в нейната горна част ще е разположен V6 дизел със задвижване на четирите колела. Предвидено е двойното предаване да разчита на редуктор и възможности за блокиране на диференциалите.

С новата Х-класа "Мерцедес" заяви сериозни амбиции за навлизане на пазара на пикапи

© Мерцедес


Окачването пък ще търси баланс между товароносимост и комфорт на возене, дори когато пикапът е празен. Компромис няма да има и по отношение на сигурността, като Х-класата ще разполага със всички най-съвременни асистиращи системи, базирани на камери, радар и ултразвукови сензори.


Пикапът на "Мерцедес" ще се произвежда в партньорство с алианса "Рено-Нисан". За пазарите в Европа и Южна Африка сглобяването ще е в завода на "Нисан" в Барселона.

С новата Х-класа "Мерцедес" заяви сериозни амбиции за навлизане на пазара на пикапи

© Мерцедес

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK